Političke partije nacionalnih zajednica u Srbiji u predvečerje izbora

0
sa okruglog stola

U subotu, 22.10.2011. u Novom Sadu, u organizaciji Crnogorske partije, održan je Okrugli sto pod nazivom: “Političke partije nacionalnih zahjednica u Srbiji u predvečerje izbora”.

Skupu je prisustvovalo 12 političkih partija iz 10 nacionalnih zajednica, pred očima medija, OSCE misije u Srbiji i ambasada Mađarske, Slovačke, Hrvatske i Albanije..

Okrugli sto je održan u dvije sesije u kojima su predstavnici stranaka iznijeli aktuelne probleme sa kojima se njihove nacionalne zajednice susrijeću. Jednoglasno su se složili da je veliki broj problema potpuno isti uključujući određene specifičnosti, što je kulminiralo događajima prilikom izbora za nacionalne savjete.

Posljednjih 20 godina nacionalne zajednice su kontuinirano i nesebično davale doprinos razvoju demokratije u želji suštinskih demokratskih promjena za stvaranje savremene države na osnovama demokratskih načela i principa socijalne pravde.

Za uzvrat nacionalne zajednice, u većini slučajeva, dobile su produkciju i nagomilavanje problema i uglavnom loša zakonodavna rješenja, koja se odnose na nacionalne zajednice i političke partije nacionalnih zajednica, što treba mijenjati.

Usaglašeno je da će u narednom periodu  koordinacija i komunikacija među učesnicima konferencije biti pojačana uz održavanja zajedničkih sastanaka po pitanju iznalaženja načina i metoda rješavanja problema, kao i mogućoj političkoj saradnji na predstojećim izborima.

Do sljedećeg susreta koordinaciju nastavlja Crnogorska partija.

Tekst Saopštenja jednoglasno su usvojili:

Rusinska demokratska stranka, Savez bačkih Bunjevaca, Demokratska partija Makedonaca, Demokratski savez Bugara, Stranka vojvođanskih Slovaka, Demokratska zajednica Hrvata, Slovačka stranka, Romska partija, Građanski savez Mađara, Bošnjačka demokratska zajednica, Savez vojvođanskih Mađara i Crnogorska partija.

plakat

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].