Pokrivenost prostora urbanističkim planovima dostigla 96,6 odsto

0
Boka Kotorska

Crna Gora je potpuno spremna za nove investicije budući da je pokrivenost prostora Crne Gore prostorno urbanističkim planovima (PUP) dostigla 96,6 odsto. Pošto će PUP Kotora uskoro biti operativan, pokrivenost crnogorskog prostora planovima narašće na impresivnih 99,1 odsto, pokazuje izvještaj o realizaciji Strategije razvoja građevinarstva do 2020. godine.

“U dijelu pokrivenosti prostora Crne Gore prostorno-urbanističkim planovima, sa 28%, prije deset godina, postiglo se 96,6% pokrivenosti prostorno-urbanističkim planovima (PUP)”, navodi se u obimnom izvještaju koji je Vlada usvojila na prošloj sjednici.

Godinama nazad, glavni razlog nedostatka većih investicija u građevinarstvu, ali i većih gradskih prihoda po tom osnovu bio je nedostatak prostorno-urbanističkih planova.

Samo Opština Kotor i Opština Budva nemaju usvojene prostorno-urbanističke planove u ovom trenutku.

“Opština Kotor je pripremila Nacrt prostorno-urbanističkog plana opštine Kotor i sprovela javnu raspravu, pa je za očekivati da procenat pokrivenosti teritorije Crne Gore do usvajanja ovog izvještaja poraste na 99,1%”, navodi se u dokumentu.

U izvještaju se precizira da je po obimu i važnosti za unapređenje pravno-institucionalnog okvira posebno važno uvođenje sistema “Jedan šalter” u oblasti izgradnje objekata usvajanjem izmjena i dopuna Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata.

Podsjetimo, Vlada Crne Gore pokrenula je krajem maja veliki projekat izrade Plana generalne regulacije Crne Gore. Izrada Plana koštaće čak dva miliona eura, a za šeficu tima koji će izraditi projekat određena je diplomirana inženjerka arhitekture Ksenija Vukmanović.

Radi se o planskom dokumentu kojim se detaljnije određuju ciljevi i mjere prostornog i urbanističkog razvoja Crne Gore, uz uvažavanje specifičnih potreba koje proističu iz regionalnih posebnosti.

U pitanju je, uz Prostorni plan do 2040. godine, najvažniji planski dokument za socio-ekonomski razvoj Crne Gore, a projekat bi trebalo da bude okončan u naredne dvije godine.

Što se tiče pojedinih smjernica, ključno dostignuće iz Startegije je obrazovanje Nacionalne investicione komisije, koja po sadržaju u potpunosti odgovara Vladinom savjetu, čije formiranje je predloženo Strategijom.

Od strane Evropske komisije je ocijenjeno da Nacionalna investiciona komisija predstavlja jedno od najznačajnijih tijela na nacionalnom nivou, posredstvom kojeg se sredstva Zapadnobalkanskog investicionog okvira i ostalih EU fondova mogu koristiti na najbolji način za realizaciju strateški bitnih infrastrukturnih projekata” konstatuje se u izvještaju.

Takođe, u okviru SO2 uspostavljen je Registar planske i tehničke dokumentacije, koji predstavlja jedinstvenu bazu podataka o važećoj planskoj dokumentaciji na teritoriji Crne Gore i tehničkoj dokumentaciji na osnovu koje se izdaje građevinska dozvola.

Ovo web rješenje, kroz slobodan pristup Portalu ili kroz dodjeljivanje određenih korisničkih uloga, omogućava zainteresovanoj javnosti uvid u objavljenu dokumentaciju’” poručuju autori dokumenta.

Za implementaciju mjera Strategije razvoja građevinarstva Crne Gore do 2020. godine sa Akcionim planom nije moguće dati potpun finansijski pregled utrošenih sredstava.

Naime, Akcioni plan sa pregledom potrebnih sredstava za realizaciju Strategije rađen je za prvih šest godina i istim su planirana znatna sredstva i to: 47.235.000 eura iz budžeta, 61.965.000 eura iz donacija, 90.000.000 eura iz kredita, 9.000.000 eura doprinos privatnih ulaganja i 90.000 eura kroz lično učešće učesnika obuka i seminara. Kako nije formirana kancelarija za monitoring i implementaciju Strategije, monitoring i razvoj u oblasti investicija, koja je trebala da prati realizaciju Strategije i priprema godišnje izvještaje o realizaciji Akcionog plana, to godišnji izvještaji nijesu rađeni, pa je iz tog razloga veoma teško dati potpun finansijski pregled utrošenih sredstava”, zaklučuje se u izvještaju.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].