Pokažimo svim okolo da bratsku slogu ljubimo

9
Admiral Milošević obilazi počasnu gardu

Vanjska fešta

sa fešte

Centralna vanjska fešta posvećena Svetom Tripunu, zaštitniku grada Kotora, održana je danas u prisustvu brojnih građana i vjernika Boke i Dubrovačko-neretvanske županije.

Ceremonijalom ispred glavnih gradskih vrata, raportom i predajom zastave, dočekan je odred Bokeljske mornarice iz Tivta i Herceg Novog, a potom u pratnji dvije Gradskih muzika Kotora i Tivta, svečani odred mornara uputio se prema Pomorskom muzeju za smotru, a onda i prema bazilici Svetog Tripuna.

Vanjskoj svečanosti, u porti katedrale, pored gradonačelnice Kotora Marije Ćatović, prisustvovao je ambasador Republike Hrvatske u Crnoj Gori Petar Turčinović i crkveni velikodostojnici.

Blagoslov za početak tradicionalnog kola mornarice dao je biskup kotorski monsinjor Ilija Janjić, a mornare je, svečanom smotrom,  pozdravio dr Miloš Milošević, admiral Bokeljske mornarice.

Svečanu pontifikalnu misu u katedrali je služio nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić, a nakon mise, ulicama Kotora prošla je procesija u kojoj su mošti Svetog Tripuna nosili mornari Bokeljske mornarice.

Čestitajući Svetoga Tripuna, ambasador Republike Hrvatske u Crnoj Gori Petar Turčinović, za Skala radio je kazao da je Kotor sa ovim tradicionalnim blagdanom i svojim običajima simbol suživota Hrvata i Crnogoraca, i ukupno dobrih odnosa Hrvatske i Crne Gore.

Sa ovog mjesta i na ovaj datum svi šaljemo jednu te istu poruku, a to je sloga i mir sa željom da tako i dalje bude, kao što je stoljećima do sada, kazao je ambasador Turčinović.

Gradonačelnica Marija Ćatović je rekla da ova, vjekovima poštovana tradicija, predstavlja slogu među ljudima i da se u Kotoru slavi, bez obzira ko kojoj vjeri pripada.

u porti katedrale
kolo Bokeljske mornarice
naša Ančica
dame u bokeljskoj nošnji

9 KOMENTARI

 1. Ovu svečanost ne razumiju kao što Kotor i i njegove vrijednosti ignorišu uporno vjekovima crnogorska vlast.
  Zato joj gospoda iz visoke politike ne pridaju neophodnu pažnji i važnost.
  Trbelo bi da ih bar obaveže tradicija duga 12 vjekova i da bez pauze svake, svake, svake godine na ovaj dan dođu i poklone se sjenama Svetog Tripuna. Ali ne znaju, ne umiju , neće i oni gube sigurno.

   • Kurozna ili Kuriozna ali si nepismena pa vise volis da si kuriozna, Kada sevbi nadijevas nick ili ti nadimak za chetovanje. Onda izaberi prema sebi i pravi.

  • Ne Grancigula, ta ili kako kazes OVA Crvenkapica je u odnosu na tebe zaduzila ovaj grad PUUUUNO, a ko si ti. NIKO I NISTA. Ti si jedna obicna neupotrebljiva stvar. Upravo za bacit u smet.

   • Ne sumnjam da je nekoga zaduzila,ali to nije razlog da je mi ostali koje nije zaduzila moramo gledati sa svake slike iz Kotora.Neka lijepo uvelica sliku sa Majom pa je drzi povise kreveta.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].