Pojačana kontrola morskog ribarstva

0
sa kotorske pijace

Aleksandar Joksimović

  Aleksandar Joksimović

Generalni zaključak 13. Naučnog komiteta Generalne komisije za ribarstvo Mediterana, koji je održan prošle nedjelje u Marselju, je da se u narednom periodu pojača kontrola morskog ribarstva uz evidenciju svih plovila na moru.

Ovo je za Skala radio kazao dr Aleksandar Joksimović, direktor Instituta za biologiju mora u Kotoru, koji je u crnogorskoj delegaciji prisustvovao ovom naučnom skupu sa delegatima 23 članice ove komisije.

Na osnovu zaključaka Generalne komisije za ribarstvo Mediterana, potrebna je najprije kontrola plovila na moru od strane ribarskih inspektora, nakon čega će se svi podaci ubacivati u zajedničke baze podataka koje će biti u Ministarstvima poljoprivrede svake članice ponaosob.

U Crnoj Gori će po novom Zakonu o morskom ribarstvu i pravilnicima, koji će se ovih dana usvojiti, biti objavljen konkurs za bavljenje komercijalnim ribolovom na Crnogorskom primorju.

Time će se po prvi put dobiti evidencija svih plovila i velikih kočara i brodova, ali i onih malih koji se bave ribarstvom.

Te podatke Crna Gora će morati prosljeđivati Evropi za centralni registar koji se nalazi u Briselu, pojasnio je Joksimović.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].