Podmorski kabal neće oštetiti biodiverzitet u moru i minimalnog je elektromagnetnog zračenja

0
Institut za biologiju mora u Kotoru

Aleksandar Joksimović

Aleksandar Joksimović

U okviru dopune strateške studije o uticaju polaganja podmorskog električnog kabla između Italije i Crne Gore, Institut za biologiju mora iz Kotora je uradio analizu biodiverziteta na trasi rta Jaz.

Ronioci su zaronili i konstatovali prisutnost flore i faune karakterističnih livada morske trave koje su bitni dio eko sistema, ali su na sreću na malim dubinama do 24 metra.

Takođe su na ovoj trasi primijećene veoma rijetke vrste riba, rakova i školjki koje svakako treba sačuvati, kazao je za Skala radio Aleksandar Joksimović, direktor kotorskog Instituta za biologiju mora.

Na osnovu istraživanja stručnjaka Institita, konstatovano je da će uticaj polaganja strujnog kabla na biodiverzitet mora biti samo privremen i da će trajati samo za vrijeme njegovog ukopavanja u more na metar dubine.

Institut je dao preporuke da se pazi na zaštićene vrste i da se polaganje kabla radi fazno, a kada naiđu na njih da se obavijeste Institut i nadležno Ministarstvo.

Kada je riječ o elektromagnetnom zračenju kabla, konstatovana je minimalna i lokalizovana emisija zračenja na ljude i živi svijet u moru, kazao je Joksimović.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].