Noć posvećena admiralu

1
Sa veceri Miloša Miloševića

Miloš Milošević

Miloš Milošević

“Sam na palubi” po istoimenoj knjizi poezije, Miloš Milošević je u nedjelju 5. juna pod zvonicima bazilike Svetog Tripuna poručio “za ruke se držimo”.

Elegantan u salonu sa vencijanslkim ogledalima, starim oružjem, mobiljom sa intarzijama od sedefa i slonove kosti, međ portretima prađedovskim, srebrnim bićerinima i gvantijerama, teškim koltrinama u palacunu Miloševića u Dobroti na pjeni od mora piše i prevodi, istražuje, prima prijatelje, sluša Baha i klapsku pjesmu i druži se uz rozulin i galetine.

Civilizacijski slojevi, istorijske i društvene mijene, graditeljsko i kulturno nasljeđe, tradicija otmenog grada svetaca i vila, njegovih ljudi i golubova, patina, mistika, treća dimenzija, nadrealizam i od svega u zlatnim ramovima bogatog djela Miloševića, za koga mnogi kažu u dvije  riječi – institucija Kotora.

Miloš je istoričar, arhivista, pravnik, pjesnik i muzičar, admiral drevne Bokeljske mornarice koja 12 vjekova u svom prepoznatljivom kolu zrači i znači živi suvenir Kotora grada.

U monturi od mornarice s bagulinom i bijelim gvantama, inkolanoga koleta, namušćan i s pucima starinskim na manžetama sa merlom što viri do prefinjene mu tanke ruke, gospodin Miloš i danas učini paradni đir za raport mornara.

Na pravom mjestu u pravu uru u noći posvećenoj admiralu, bili su njegovi mornari i šinjore, šinjori i  šinjorine, njegovi prijatelji, Kotorani, Bokelji i furešti, koje je okupio nas Cenatar za očuvanje i razvoj kulture manjina.

lumbrela za svaki slučaj

Miloševića i brojnu puibliku pozdravio je Mirsad Mulić, predsjednik Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina.

Potom se smjenjivala riječ sa pjesmom klape Grota.

O nauci i umjetnosti u djelima Miloša Miloševića govorio je mr Jovan Martinović.

Viceadmiral Bokeljske mornarice, kapetan Ilija Radović osvrnuo se na bibliografiju Miloševića.

Posebna atrakcija su bili mali admirali Dragan Marković i Krsto Milutin koji su dočarali poetski “Susret na pučini” Miloša Miloševića.

Lirskim, senzibilitetom o poetskim nitima Miloša Miloševića govorila je dr Gracijala Čulić.

Arhivistika u djelima Miloševića bila je tema Jelene Antović.

Na kraju se svojim stihovima obratio Miloš Milošević kao najljepšim pozdravom popraćen dugim aplauzom.

Veče je režirao Husein Bato Dukaj, a program je vodila pjesnikinja Dubravka Jovanović, novinarka Skala radija.

Klapa Grota
Mali admirali
Ne moze im kisa nista
Nadahnuto vođenje programa Dubravka Jovanović

1 KOMENTAR

  1. Bravo Dubravka,
    sve je proteklo u najboljem redu.
    A bas sam pogledao da necete i vi napraviti gresku kao vase kolege u Radio Kotoru koji su na vise mjesta napisali i izgovorili “pocasni admiral”. To je pogresno Dr Milos Milosevic je A d m i r a l Bokeljske mornarice. Ne znam odakle im to pocasni… izgleda neko jednom pogrijesio a onda svi za njim ili valjda misle da je pocasni nesto vise od pravoga admirala. Pa znamo da je i Tito bio pocasni admiral.. ali to je nesto drugo…..

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].