Počinje zimsko računanje vremena u Evropi

0

Zimsko računanje vremena u Evropi počinje u nedjelju 30. oktobra, u 3 sata, kada će kazaljke na časovnicima biti pomjerene za jedan sat unazad.

Pomjeranje kazaljki u zapadnoj Evropi uvedeno je početkom 1970-ih godina, uz obrazloženje da se time “produžava” dan, postižu uštede u potrošnji električne energije, povećava produktivnost, poboljšava prilagođavanje ljudi i radni dan čini efikasnijim.

Od 2002. godine Evropska unija, kao i ostale zemlje u Evropi odredile su da ljetnje vreme počinje posljednje nedjelje marta i da se završava posljednje sedmice oktobra.

Pored Islanda, jedine evropske zemlje koja nije uvela zimsko i ljetnje računanje vremena, ovog vikenda ni Rusi, prvi put poslije 30 godina neće pomjerati kazaljke časovnika unazad.

Rusija ostaje u “ljetnjem vremenu”, po Zakonu o računanju vremena, koji je proljetos donijet na inicijativu predsjednika Dmitrija Medvedeva.

Slijedeći primjer Rusije, o ukidanju zimskog računanja vremena razmišljaju i Bjelorusija i Ukrajina, a na pozitivnu stranu takve odluke ukazuju i Danci.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].