Počinje ovogodišnji Međunarodni festival Kotor Art

4
sa konferencije za medije

Sa otvaranja Kotor Arta

Ovogodišnji Međunarodni festival Kotor Art otvoriće pjesma klapa u Perastu 27. juna, kao prvi od osam segmenata ove značajne kulturne manifestacije u Crnoj Gori.

Na prirodnim pozornicama drevnog Kotora smjenjivaće se Kotorski festival pozorišta za djecu, Don Brankovi dani muzike, Teatar premijere, Kotor APSS-Međunarodna škola arhitekture, Pisanje grada, Pjaca od filozofa i po prvi put SEA ROCK festival.

Kotor Art će ovoga ljeta ugostiti preko 2.000 umjetnika, izvođača i predavača koji dolaze iz 25 zemalja.

Tokom 48 festivalskih dana biće izvedeno 115 programa na 27 lokacija u starom gradu i izvan njega.

Milan Kovačević, izvršni direktor Festivala klapa je kazao da će u tri festivalske noći nastupiti ženske, muške i mješovite klape, ukupno 25, od kojih je 6 iz Crne Gore, 13 iz Hrvatske, 5 iz Bosne i Hercegovine i jedna iz Srbije, čime je zadržan međunarodni karakter Festivala.

Kovačević je kazao da će Festivale nadmašiti sve dosadašnje, jer okuplja pravu elitu klapa, među kojima od ženskih klapa Neverin koja više godina osvaja Omiški festival klapa, Incanto iz Kotora, koja je već stekla renome, klapa Drača iz Mostara, Ventula, Garuful iz Bibinja, Študija iz Kaštel Kambelovca, ukupno prve takmičarske večeri biće 10 ženskih klapa.

Od mješovitih klapa na ovogodišnjem Festivalu u Perastu po prvi put nastupiće klapa Veterani vazda mladi  iz Tivta, Kurenat iz Solina, Castel Nuovo iz Herceg Novog, Škerac i klapa Baška iz Baške vode.

Jaka je konkurencija u kategoriji muških klapa, kazao je Kovačević, najavljujući dolazak klape Pulenat iz Korčule, Bošket iz Zagreba, Asa voće iz Podgorice, Trebižat, Podvorje iz Kaštel Šućurca, Libero iz Leskovca, klapu Kaš iz Dubrovnika koji su osvajači prvih nagrada u Omišu.

Ove godine je izvanredna selekcija novih klapskih pjesama čiji su autori tekstova najpoznatija imena počev od Jakše Fjamenga, pa do kompozitora kao što su Krešimir Magnić, Vinko Didović, Slobo Kovačević, Duško Tambača.

Svaka od pomenutih klapa pjevaće i bokešku pjesmu, što je karakteristika festivala u Perastu, najavio je Kovačević.

Najavljujući dječju pozorišnu feštu u Kotoru, koja tradicionalno  počinje 02. i traje do 10 jula, direktor Petar Pejaković je rekao je da će fetival otvoriti opera “Karmen” prilagođena najmlađima, spektakularni balet na štulama.

Na ovogodišnjem festivalu će biti profesionalne pozorišne predstave sa četiri kontinenta, prvi put predstave iz Čilea, iz Izraela.

Ukupno 17 zemalja sa 74 programa.

Prošle godine bio je rekordan broj publike, oko 30.000, a takva su očekivanja i za ovu godinu, budući da je 1230 učesnika Festivala.

U edukativnom programu je 6 radionica, a Pejaković posebno izdvaja novu produkciju, predstavu “Kinez”, čija je premijera 30. juna.

Ova predstava je i premijera Kotor Art teatra.

U pitanju je prvi nagrađeni tekst na konkursu za najbolji dramski tekst namijenjen djeci u Crnoj Gori, tekst Maje Todorović, a predstava će se održati u zgradi “Jugooceanije” i po riječima Pejakovića predstavljaće pravi događaj.

Pijanista Ratimir Martinović, direktor Don Brankovih dana muzike najavio je vrhunska svjetska imena ozbiljne muzike ovoga ljeta u Kotoru.

Don Brankove dane muzike obilježiće 15 koncerata umjetnika iz 12 zemalja.

Koncept podrazumijeva raznovrsnost u smislu programa, lokacija, sastava i u žanrovskom smislu.

Tematski ram za ovu godinu predstavlja muzika baroka, kojom će početi i završiti Festival.

Don Brankove dane muzike će otvoriti Crnogorski simfonijski orkestar, koji će nastupiti dva dana prije Dana crnogorske državnosti zbog finala svjetskog prvenstva u fudbalu.

Kotor je, prema riječima Martinovića među rijetkim gradovima u Crnoj Gori, a i širim prostorima, koji je našao razumijevanje i toleranciju, kao i smisla u tome da, kada se dešavaju muzički programi, utihne muzika u okolnim kafićima.

Zato je on posebno zahvalio opštinskim službama, ali i ugostiteljima.

Između brojnih programa i recitala, Martinović je najavio ove godine i gostovanje muzičke porodice Gabi, Matije i Arsena Dedića i autentične i originalne Josipe Lisac.

Predstavljajući program Kotor Art teatra, Janko Ljumović, direktor CNP-a je govorio o predstavi “Kinez” u režiji Anje Suše.

Zapravo, radi se o praizvedbi savremenog domaćeg teksta.

Druga premijera pripada živućem klasiku Ivu Brešanu, njegovom tekstu “Predstava Hamleta u selu Mrduša donja” u režiji Luke Kortina.

Ljumović je najavio i predstave koje će reprizno biti izvođene, a nastale su autentično u Kotoru.

To su “Njegoš vatre”, Radmile Vojvodić, u ambijentalnom prostoru, autorski projekat Paola Mađelija “Njegoš i ja” i “Njegoš za djecu” Petra Pejakovića.

Hotel “Fjord” i njegovo okruženje, bivše fabrike i ove godine biće centar pažnje studenata i eminentnih predavača ljetnje škole arhitekture KOTOR APSS, koja će biti održana od 9. do 19. jula, kazala je Dijana Vučinić, programska direktorica ovog segmenta Kotor Arta.

Hotel “Fjord”, kako su zamislile arhitekte, generisaće urbanu transformaciju u širem prostoru oko hotela.

Studenti sa različitih arhitektonskih fakulteta Evrope baviće se ovom temom, koju Vučinićeva naziva programskom prazninom.

Intencija je da se pokrene razvojni impuls, ne samo za hotel Fjord nego i za grad Kotor, kazala je Vučinićeva.

Ivan Krivokapić, direktor novog segmenta ovogodišnjeg Kotor Arta SEA ROCK festivala, kazao je da ulazak u Kotor Art i imena koja ove godine dolaze, rok festival podižu na jedan viši nivo.

Ovim će se rock kultura, koja je nedovoljno zastupljena u Kotoru na pravi način približiti mladima budući da će okupiti vodeća imena ove vrste muzike.

Festival će se održati 25. i 26. jula na ljetnjoj pozornici a otvoriće ga crnogorski Progresive roch bend, grupa muzičara iz Kotora i Cetinja.

Kotor Art, pisanje grada, umjetnička radionica za studente umjetnosti i ove godine nastavlja svoju misiju da im kao budućim profesinalcima Kotor, sa svojim nasljeđem i savremenošću bude inspiracija.

Pored domaćih, po prvi put ovim radionicama prisustvovaće i studenti umjetnosti iz regiona.

Od 1. do 4. avgusta ponovo je u Kotoru Pjaca od filozofa na kojoj će biti Srećko Horvat i veliko ime Talik Ali.

Ovogodišnji Međunarodni festival Kotor Art, koji će se održati od 27. juna do 16. avgusta koštaće 500.000 eura, što je 10% manje u odnosu na prošlogodišnji.

4 KOMENTARI

  1. Ima li kakvo programa ili neki fešta za nas neko muzika ciganska ili trubaći na neka sala ili na trg da mi se proveselimo da kolo igramo i da pijemo pive da kolaći i da korkarike pevamo romske pesme.leto kad se veselimo da ima programski naš neki noć i to tako da pitamo?

  2. Što ćemo nijesu svi Englezi kao tiWilliam Blake. valjda je najvažnije da je napisano i das mo informisani. Što kao čovjek nijesi nazvao redakciji u ukazao na grešku inpr?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].