Počinje ljetnje računanje vremena

3

Ljetnje računanje vremena počeće u noći sa subote na nedjelju u dva sata ujutru, pomjeranjem kazaljki sat unaprijed, odnosno na tri sata.

Ljetnje računanje vremena predstavlja dio godine tokom koje se redovnom, takozvanom zimskom vremenu, dodaje dodatno vrijeme, najčešće sat.

Svrha ljetnjeg računanja vremena je ekonomske prirode – dodavanje jednog sata periodu dnevnog svjetla da bi se povećala produktivnost i smanjili troškovi rasvjete.

Njemačka je prva uvela ljetnje računanje vremena, od 30. aprila do 1. oktobra 1916. godine.

Ljetnje računanje vremena završava se posljednje sedmice u oktobru.

3 KOMENTARI

  1. Zimsko računanje vremena mi odgovara,a ljetnje nikako, jer mi ne znači ništa niti ušteda. Nikad nijesam pomijerao ovo glupo različito vrijeme. Ovo vrijeme je korisno samo za političke uobražene diplomate koji putuje svaki dan po državama evrope da nebi pomijerali časovnike svaki put čim stigne iz jednog aerodroma u drugi. Do sad skoro 2000 godina bilo je normalno vrijeme kako zimsko tako i ljetne i tada ludi naučnik poremetio ovo ludo vrijeme u korist političara i bogataša a mi građani cijele Evrope mučimo da po dva puta pomijeramo ovo glupo vrijeme. Ovo treba prekinuti, i vratiti kao što nekad bilo. Samo Rusija i S.A.D. imaju različito vrijeme u jednoj državi.

    • Sigurno je da od kako se klima uredjaji koriste u velikoj mjeri, usteda elektricne energije i nije toliko znacajna.
      Medjutim, mi kao turisticka destinacija koja zasniva svoju ponudu uglavnom na kupalisnom turizmu od ljetnjeg racunanja vremena imamo velike koristi, iako je tu korist teze kvantifikovati.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].