Počinje izgradnja kultne kotorske kafane “Dojmi” na starom mjestu sa starim imenom

14
iz arhive: kafana Dojmi 1905. godine

Dejan Uskoković

Dejan Uskoković

Projekat izgradnje kultne, nekadašnje, gradske kafane “Dojmi” u Kotoru je u završnoj fazi, i nakon revizije projekta, ovih dana biće predat zahtjev za građevinsku dozvolu, kazao je za Skala radio Dejan Uskokovć, izvršni direktor hotelskog preduzeća “Fjord”.

On je istakao korektnu saradnju sa opštinskim Sekretarijatom za urbanizam, vjerujući da će vrlo brzo od njih dobiti građevinsku dozvolu kako bi u drugoj polovini ovoga mjeseca bilo ograđeno gradilište za početak radova.

sadašnja kafana "Dojmi"

Budući da je kafana “Dojmi” posebna emocija Kotorana, Uskokovića smo pitali da li će i nova gradska kafana zadržati staro ime, našto je odgovorio da će se i ubuduće zvati kafana “Dojmi”.

Takođe će biti vraćen sjaj starog parka i njene terase koji za Kotorane znači puno, kao i za ovo preduzeće koje gazduje tim prostorom, kazao je Uskoković.

Za gradnju nove kafane “Dojmi” investitor će se u potpunosti pridržavati uslova koje je propisao opštinski Sekretarijat za urbanizam i konzervatorskih uslova Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika, zaključio je Uskoković.

sadašnji prostor kafane "Dojmi"

14 KOMENTARI

 1. Haha, ma jesmo mi stvarno cudan svijet, dobro Dragan kaze ma nama treba kao gradu gradska Kavana ili Kafana DOJMI,ma ima zivih ova djeca bi sve preko triest godina u borove poslali,kad odem u Erceg Novi nema nista ljepse nego piti kavu i kolac unjihovu gracku kafanu.e a interesujeme a oce li biti Zdravljaka?

 2. Struka je rekla svoje.
  Presudno je da svemoćni Zavod za zaštitu spomenika
  kulture nije osporio zamisao i projekat!
  Kao što nam osporiše zaobilaznicu.
  Nažalost ostalo je još vrlo, vrlo malo živih “dojminostalgičara”, koji se sjećaju
  glavne kafane u Kotoru. Bilo je to kultno mjesto, gdje se odvijao svojevrstan društveni život grada. Ko je želio da bude viđen ili da ga vide, dolazio je u Dojmi.
  Tu su navraćali doturi, profešuri, sudije, džandari, portuali, ormeđatori, škovacini, špacakomini, mornari, fogisti, kapetani, advokati, činovnici, težaci, seljaci…
  Tu su se miješali svi staleži i profesije, i dotur ili advokat, recimo, nijesu zazirali od onog, siromaška garava lica, koji tek što je skinuo vreću ćumura ili snijega sa ramena,pa navratio da se na časak okrijepi i odmori u hladovini platana čuvene Bašte Dojmi.
  Bio je to čar jednog lijepog prošlog vremena koje je bespovratno nestalo.
  No, varamo se svi mi ako mislimo da će ta nova Dojmi imati onu dušu, onaj
  šmek koje je imala Stara Dojmi kafana.
  Biće to jedno obično kafansko svratište bez mnogo stila i različitosti kakvo se nudi na mnogim mjestima duž Primorja.
  Ne treba zaboraviti da je Dojmi egzistirala i stekla slavu u doba kad je rashladna tehnika bila stvar gotovo nepoznata i nedostupna u ugostteljskoj primjeni.
  U toku ljeta gorštaci iz podlovćenskih sela donosili su na plećima ili na
  magarcima vreće snijega iz planinskih jama, da bi gosti Dojmi kafane imali
  rashlađeno pivo i ostale osvežavajuće napitke.
  I bilo je to jedno vrijeme kad je u gradu postojalo svega nekoliko kafana.
  Danas, kad u Starom Gradu postoji tridesetak kafana, kako to drukčije nazivaju – kafića, Kafana Dojmi će biti samo mjesto sa prostranom baštom, sposobna da u jednom trenutku primi nekoliko stotina gostiju.
  Najbolja stvar je to što će se onaj nefunkcionalan i devastiran prostor privesti namjeni, da bude koristan džepu i ugodan oku.
  U realizaciji te namjere biće posla za multidisciplinarni tim eksperata. Pogotovo za inženjere šumarstva i hortikulture.
  A očekivati da će Dojmi povratiti staru slavu i postati više od ugodne baštenske hladovine – samo je pusta želja.

  • Nije se ni počela konačno raditi a vi već sa skepticizmom, prijedbama, ništa li ti čovječe ne valja. Ne očekuješ valjda da ti na rame nose i danas u 21. vijeku ćumur ili snijeg za kafanu Dojmi. Neka se uredi sadašnje ruglo i Bog nas veselio.Što smo takvi , sitni i iz cuga na propast osuđujemo bez kriterijuma .

   • @Mladen
    Čitaš, a ne znaš šta si pročitao.
    Nijesam nigdje kazao da ne treba raditi to što je naumljeno.
    Pogledaj još jednom, a ne ponavljaj moje navode: “Najbolja stvar je to što će se onaj nefunkcionalan i devastiran prostor privesti namjeni, da bude koristan džepu i
    ugodan oku.”
    __Što si takav i sitan iz cuga – tvoj problem. Bog te veselio!

   • @Mladene svaka ti je na mjesto. Ne znaju mnogi sto ce od sebe pa bi i Franju Josifa vratili sa sve karocom ispred Dojmija ai u zivot uopste je sve tako.U samom startu se kritikuje . Ruzno li je to….

 3. Treba vjerovati dobrim namjerama investitora?!Ali da vi prao kažem,na današnji dan,ja bi bio konteniji da gi(gic) nigda ni-e(san) gledio,ćuo i upozna! Jerbo što vi ovi spjegaju,od četeri “prosute” cijele pet lažu?! Bili veseli pa (ne)doček-poček(ali)?!
  Ko vjerova dočekaće,a ko nedočeka,pasa je na brijeme! Zar ne ??

 4. Jako sam srecan,procitavsi vjest o gradnji kafane Dojmi.Naravno da ce biti ,modernija u skladu sadasnjega vremena,sto je i razumljivo.Kao dijete sjecam se
  puno toga.Mjesto dje se sve kulturno odigravalo,pozoriste, Balovi,cajanke,koncerti
  i puno toga u dvije ili tri nuz prostorije,dje mi se otac kartao,prostorija,dje su sjore
  pile kafu,citale se novine i provodilo vrijeme uz casicu dobrog vina.Daj Boze da se
  sto prije zavrsi nova kafana Dojmi!!!!!!!-Ciao

 5. Ova fotografija budi neka davna i lijepa sjećanja.Na neka drugačija i lijepa vremena koja su deboto pasala, na neke ljude koji su se preselili na kapošanto, na nešto čega nažalost nikad više.Tako ni one kafane Dojmi nikad više…, treba da se napravi nova ali onaj duh i ona atmosvera ne može da se vrati.U svakom slučaju pozdravljam ovaj projekat samo da ne bude kao i sve ostalo u ovom gradu.Lipši magarče dok trava ne naraste…

 6. Na piš smrdi iza sadašnje nesretne Dojmi kafane godinama. Fala Bogu da će krenuti nešto ispočetka na ovome najljepšemu mjestu u Kotor.

 7. Nikada više neće biti kao stara ali ništa ne možemo konzervirati važno je da nije kapunijera sramotna kao do sada.

 8. imao sam priliku da vidim idejni projekat buduce kafane, naravno nije ista kao stara, vec modernija- sto vrijeme, nove tehnologije a i potrebe zahtijevaju, i veoma mi se dopada. A sad treba svu snagu (i kritike) usmijeriti na hotel Fjord!!!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].