Počela obnova crkve Sv. Franja

1
radovi Sv. Franjo

Vilma Kovačević

Vilma Kovačević

Na ostacima crkve Sv Franja Novog, u starom kotorskom gradu, Centar za konzervaciju i arheologiju, područno odjeljenje Kotor je započeo arheološka istraživanja.

Ova crkva nazvana je Sveti Franjno Novi jer je sagrađena poslije rušenja istoimene stare crkve i samostana koja se nalazila na Gurdiću i takođe gravitira prema južnim gradskim vratima.

Crkva Sv Franja Novog je podignuta krajem XVII vijeka i zajedno sa samostanom je bila u funkciji do kraja XVIII vijeka, kada je napuštena i od tada ona vremenom nestaje.

Danas je ruševina sa četiri zida bez krova sa puno šuta i smeća, objašnjava za Skala radio arheološkinja Vilma Kovačević, koja rukovodi arheološkim radovima.

Od ostataka ove crkve danas je najljepši zvonik koji se nalazi nad zasvođenim stepeništem koje crkvu odvaja od samostanskog prostora.

U obnovljenoj crkvi Sv. Franja, Biskupski ordinarijat planira crkvenu biblioteku, zašto je potreban projekat sa konzervatorskim uslovima, a tome prethode arheološka istraživanja.

Do sada je izbačena velika količina šuta i otpada sa ovog lokaliteta, a unutrašnjost crkve, kako se i pretpostavljalo, je ispunjena brojnim grobnicama.

Crkva se inače nalazi na dosta strmom terenu, jedan dio posebno oltarski prostor je na stijenama koje su izražene u ovom dijelu grada.

Brod ili glavni dio crkve je potpuno ispunjen grobnicama i do sada ih je otkriveno 25, a danas će uz pomoć antropologa iz Podgorice, ekipa početi sa pražnjenjem grobova, zaključila je Kovačevićeva.

Sv. Franjo

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].