Poboljšati izradu planskih dokumenata

0
Kotor

Biljana Gligorić

Biljana Gligorić

Nevladine organizacije “Expeditio” iz Kotora i “Greenn Home” iz Podgorice, u okviru projekta “Eko plan” pokušaće da daju preporuke koje će unaprijediti postojeće programske zadatke za izradu planskih dokumenta u crnogorskim opštinama.

Uočeno je da se programski zadaci rade prebrzo čak i bez dovoljno stručnosti, što se kasnije reflektuje i na sam kvalitet prostornih planova.

Stoga su predstavnici pomenutih nevladinih organizacija odlučili da se približe principi planiranja prostora po evropskoj praksi, koji bi morali da se nađu u planskim dokumentima, kazala je za Skala radio Biljana Gligorić iz “Expeditija”.

Posebno su uočeni problemi kod izrade planova i to potpuno obrnutim redosljedom, prvo nižeg reda pa tek onda se rade planovi višeg reda da bi se  na kraju ušlo u proces izrade strategije.

Ovo je pogrešan pristup sa negativnim efektima u samom prostoru, kazala je Gligorićeva.

“Stoga smo pokušali da kreiramo  smjernice i preporuke u saradnji sa opštinama, kako bi se ustanovilo koji su to nedostajući  elementi kako  bi programski zadaci bili kvalitetniji, a samim tim i ljepše okruženje”, zaključila je Gligorićeva.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].