Po znanje iz svijeta u Bijelu

3
simulator

Nenad Lazovic i Srećko Tripović

U Bijeloj je sinoć renomirani Trening centar Azalea maritime proslavio 15 godina postojanja i 10 godina postojanja i rada Trening centra Maritime.

Tom prilikom direktor kapetan Nenad Lazović se obatio pomorcima riječima:

“Poštovani pomorci, mirno more, sretna putovanja. Vi ste posljedica zašto smo mi ovdje prije deset godina i zašto sxmo sada. Vaša vještina, vaša znanja su naša obaveza da budemo ovdje i za sljedećih deset godina. Hvala vam”.

Kapetan Lazović je, zahvaljujući se saradnicima, menadžmentu i zaposlenima u Jadranskom brodogradilištu Bijela čiji su postanari, podsjetio da je prije 15 godina pričao sa kapetanom Drakulovićem i profesorom Rapovcem, izložio im što to želi da radi, ko je kompanija koja je u datom trenutku imala 400 brodova, a danas hiljadu.

“Oboica su mu rekli da je to što želi da radi unaprijed osuđeno na propast”, naveo je on.

Lazović je kazao da se nada da će mladost i znanje koje ima tim Trening centra Azalea maritime, uz najbolju opremu, pojedinu čak i jedinstvenu u svijetu, uspjeti da nastave sa pružanjem usluga visokog kvaliteta pomorcima iz cijelog svijeta koji dolaze u Bijelu.

Direktor Azalee  je kazao da ta firma obilježava svoj jubilej u godini u kojoj se slavi i 200 godina školstva u Bijeloj, i dodao da je projekat Azaleje prepoznala čuvena japanska kompanija Mitsui, a da je danas Centar za obuku sigurno najmoderniji i najopremljeniji u Evropi.

Njega posjećuju i obuku obavljaju pomorci iz gotovo svih krajeva svijeta.

Do sada ih je bilo preko 10 hiljada, a na raznim kursevima u Azalei bilo je i po 40-ak pripadnika različitih nacija.

Azalea je do sada na raznim prestižnim kompanijama ukrcala 315 kadeta.

U Centru su posebno ponosni na najmoderniji navigacioni simulator Transas Navitrainer Pro 5000 – 5.3 koji će tek iduće godine biti dostupan korisnicima.

Šetnja Centrom pokazala je moćne kapacitete kojima raspolaže Azalea i da za kvalitet obuke niko ne treba da brine.

Srećko Tripović, trening menadžet u Trening centru Azalea maritime je podsjetio na početke rada ovog crnogorskog Brenda i značaja koji Trening centar ima kada je u pitanju obuka pomoraca.

U razgovoru za Skala radio, koji prenosimo u cjelost, na pitanje čime se danas ponose Tripović je kazao:

Ponosimo se prvenstveno sa ljudima koji rade sa nama, sa našim instruktorima. Opremu možete kupiti. Sve ove simulatore osim tankerskog koji je jedinstven, neponovljiv. Njega ne možete,  ali sve drugo možete kupiti, instalirat, zakupit prostor i što onda? Trebaju vam ljudi. A u ljude treba ulagati. Većina naših instruktora su aktivni pomorci ili pomorci koji su odlučili da im je dosta mora. Smatram da je Azalea jedna jako dobra alternative jer o želi da prenese svoje znanje i ko umije, a to je jako bitno, to može da ostvari kod nas. Neki od njih su počeli 1997. godine. Jedan od dvojice prvih pomoraca, kadeta tada koje smo zaposlili je jedan od naših prvih predavača. Kad nije na brodu, kad nema planiranih putovanja on kod nas drži predavanja. Drži obuke svojim kolegama bez obzira da li su sa Mitsui kompanije ili sa neke druge. Tu su i  brojni noviteti.  Na brodu svaki dan dolazi nešto novo. I ko će vam najbolje prenijeti nešto što se najnovije dešava od onoga ko je tu stalno.  Imamo i ljude koji su poslije 20 – 30 godina provedenih na moru ostavili to za neke druge pa im je  ovdje idealna prilika da ono što su naučili prenesu nekome drugome  i da prate sve novine kojih je zaista mnogo.

Počinjali ste u teškim vremenima. I danas ste, iako vrlo osavremeni u teškim vremenima takođe. Koliko je sve ovo što radite, i pored najsavremenijih uslova, prestižnih kompanija i ljudi od znanja ovo sizifov posao.

Pa jeste. Morate se boriti. Svaki dan je borba. Kažete počeli smo u teškim vremenima. Ja bih rekao da smo i dalje u tim istim teškim vremenima  koja su se samo malo promijenila. Mi smo naučili živjet u nekim krizama pa smo naučili i da se snalazimo. Borimo se za svakog kandidata, za svakog našeg budućeg polaznika. Imamo neke principale kojima pružamo usluge  na godišnjem ugovornom nivou. To je sa kompanijama sa kojima potpišemo ugovor da ćemo u ovoj kalendarskoj godini  obučiti njihovih deset pomoraca. Iduće godine će biti pet, one naredne petnaest. Dogovorimo termine i  tako to otprilike funkcioniše.

To je kada su kompanije u pitanju. Ono što interesuje naše pomorce , sve one koji ne idu preko kompanija je kako oni mogu obaviti obuku kod vas?

Nama se kandidat potpuno nezavisno za bilo koju obuku može javiti telefonom ili popuniti našu aplikaciju na internet. Dobiće potpuno isti tretman  kao i svako drugi koji je doša preko kompanije. Ponosni smo što smo u stanju da pomorcima organizujemo kompletnu ujslugu. Od avonskih karata, prihvata na aerodromima, hotelskog smještaja, transfera do trening centra i obuku. Sve je uključeno u cijenu obuke i to je nešto što nas izdvaja u odnosu na druge trening centre gdje u osnovi imate obuku pa izvolite se snaći za smještaj i sve ostalo. To je nešto na čemu su principali zahvalni. Oni, i ako imaju svoga agenta u Crnoj Gori  žele da njihov kandidati imaju kompletnu uslugu. Nekad za kandidata idu i instruktori u želji da ih što bolje dočekamo. I sve to na visokom nivou. Većina principal ima povjerenje u naš rad koje smo morali steći. Imamo po nekad predstavnika kompanije koji sjedi i slušati ono što mi predajemo njihovim ljudima. Potom donose odluku da li nastavljaju, koriguju ili otkazuju saradnju. To je sasvim normalna stvar i tako to funkcioniše u svijetu.

Da li se desilo da je neko otkazao vaše usluge nakon posjete predstavnika kompanija?

Niko. Baš niko nikada. Ako nastavimo ovako raditi i truditi se, dobijaćemo nove klijente. Svaki put je to borba za nove klijente gdje morate pokazati da ste malo iznad nekog drugog. Evo vam primjer hrvatske kompanije Jadroplov. Oni dolaze na obuku u Bijelu a ne u Split.

To je zaista zanimljivo.
Kažite nam što za naše pomorce znači obuka kod vas kada je u pitanju zapošljavanje na stranim kompanijama.

Mogu vam reći da ni jedan naš setifikat, a izdali smo ih dosta nikad niko nije doveo u pitanje. Bilo je nekada provjera da li smo mi izdali taj sertifikat a kad smo potvrdili da jesmo, više niko nikada nije postavljao nikakvo pitanje niti je kazao da smo izdali sertifikat čovjeku koji to ne zna da radi. Naše je stanivište da ako neko da novac kod nas, za taj novac nešto i dobije.  Ako ste platili obuku recimo dva dana, ta dva dana ćemo raditi po osam ili čak po deset sati dnevno. Nećemo raditi dva sata a pisati da  smo radili deset. Oni koji žele nešto naučiti, dolaze ovdje i znam da redom imamo agencije koje se bave   upošljavanjem pomoraca da nam se javljaju čim nešto novo izađe da pitaju da li mi to imamo. Uglavnom odgovaramo “da, naravno”, a po nekad “trenutno ne, ali biće za koji mjesec jer je u pripremi”. I tako bude.

Da li ste skuplji u odnosu na druge trening centre u Evropi?

Ne. Konkurentni smo i sa cijenom. Ne bi Njemac poslao Njemca na obuku u Bijelu kad ima Hamburg, ili možda Englez Engleza a ima to isto u svojoj zemlji. Morate pružiti visok kvalitet i ponuditi cijenu koja će biti prihvatljiva. Nekad će vam principal ponuditi i cijenu koja je viša od nekog drugog centra ako je kvalitet taj koji on očekuje i traži. Ponekad imamo goste koji prate naše obuke iz Njemačke, Velike Britanije, Amerike, koji nakon obuke pričaju sa svojim kandidatima. Kandidati zadovoljni. Onda vi pitate tog predstavnika kompanije da li su oni zadovoljni i da li ispunjavamo njihove zahtjeve. Oni  jednostavno odgovore da su znali ali da su se sada i lično uvjerili u kvalitet.

Na pitanje zašto nema nikoga iz Ministarstva pomorstva i saobraćaja, Tripović je odgovorio da ne zna, da su pozivi uredno poslati ali da gospoda iz ministarstva vjerovatno imaju neke više prioritete tako da nijesmo mogli uživati u njihovom društvu.

uspješan tim Azalee
Nenad Lazović
Srećko Tripović

3 KOMENTARI

  1. Nijesu došli,jer vjerovatno ne znaju đe je Azalea?Kad čovjek razmisli i bolje što nijesu,jer su ovakvi i ovi simulatori za njih španska sela? Oni samo priznaju macu i čekić,đe se malo treba mozak uključit,za njih je to viša matematika!!

  2. Ne karajte Ministarstvo saobraćaja?Oni su vam bogom dati za “kumovanja” po nekoliko puta na istim objektima,kao na tuneo “Vrmac”,koji je u predračunu Ministarstva figurao na oko 6-7 meleona evrića,a konačni obračun pasa je 12 meleona narodnih evrića?Nijesu onizi krvi ,nego ovizi,ne avizani na njihove maškarade oliti maskiranja o tuđemu trošku…po bakiji naroda?

  3. Sramota da niko iz Ministarstva nije dosao na proslavu. Naravno da je ovo ozbiljna konkurencija trening centru na fakultetu i vjerovatno je to jedan od razloga. Ipak, nedolazak na proslavu najbolje govori o njihovom vaspitanju!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].