Pljevaljski imam: Ovo više nije euforija, ovo je fašizam

0

 

Ataci na Bošnjake u Pljevljima ne jenjavaju, a sinoć su meta bile prostorije Islamske zajednice u Pljevljima, na kojima su porazbijana stakla, dok je unutra ubačena poruka stravičnog sadržaja – “Polećela crna ptica, Pljevlja biće Srebrenica“.

Informaciju i fotografije posljedica napada na Faceboook je jutros postavio glavni imam Medžlisa u Pljevljima Samir Kadribašić, koji je upozorio na teške posljedice ukoliko se nacionalistično divljanje na ulicama crnogorskih gradova poslije pobjede opozicije ne prekine.

“Ovo je bila, kako se kaže, crvena linija koja se prešla. Granica više nema. Upozoravam da više ne mogu kontrolisati nikoga, ne nakon ovoga. Do sada sam pokušavao, smirivao, u izjavama ublažavao stanje i pozivao na razum, da stanemo svemu ukraj, ali više ne mogu. Ne mogu više nikog živog kontrolisati. Daj Bože da ovo završi dobro“, rekao je Kadribašić u razgovoru za Al Jazeeru.

Iako se u Pljevljima u posljednjih nekoliko dana desio niz incidenata i napada na Bošnjake, Kadribašić tvrdi da ugroženi nisu samo oni.

“Ugroženi su svi, ne samo Bošnjaci, Crnogorci, Hrvati… Svako je ugrožen. Do sada ovdje nije bilo težih ispada. Ovo što se do sada događalo pokušavao sam pripisati euforiji nakon izborne pobjede opozicije, ali ovo više nije euforija. Ovo je fašizam u kojem se više niko ne može osjećati sigurnim. Mnogi su me zvali jutros i jasno je da se niko u Crnoj Gori više ne osjeća sigurnim“, dodao je.

Načelniku pljevaljske policije, čiji su službenici jutros došli na lice mjesta, Kadribašić je, tvrdi, uputio jasnu poruku.

“Rekao sam mu da ću njega lično smatrati odgovornim ukoliko se ovaj slučaj ne riješi, jer je to što se dogodilo strašno, a on mi je odgovorio da su ‘krive društvene mreže’. Pa nisu društvene mreže krive što njih nije bilo dvije noći da zaustave rulju koja je provocirala i psovala po gradu“, tvrdi pljevaljski imam.

Takođe je dodao kako je jutros poslao poruku Dritanu Abazoviću, čiji je Građanski pokret URA na izborima osvojio četiri mandata u parlamentu, koja prema računici nose prevagu u formiranju vlasti. Abazović stoji uz opoziciju.

“Crna Gora bi mogla napraviti veliki korak unazad. Dritanu sam jutros proslijedio poruke i slike. Vidio je o čemu se radi. Ako ovako misli ići u budućnost i da ćemo ovako živjeti, onda neka radi šta hoće. Odgovorio mi je samo jednom riječju – ‘strašno’. I to je bilo sve“, dodaje Kadribašić.

On je ponovio da ga situacija u Crnoj Gori nakon izbora podsjeća na 90-te godine, ali je ipak izrazio nadu da će razum prevladati.

“Iskreno, malo ko može predvidjeti kako će se stvari razvijati. Istina je da mnogi ovu situaciju porede sa situacijom sa početka 90-tih godina, ali ne vjerujem da bi se mogla desiti eskalacija nasilja ili neki širi međunacionalni sukob. No, ljudi su u strahu, jer stvari za sada idu predaleko“, dodao je.

*

Bošnjačka stranka najoštrije osuđuje vandalizam na imovini i službenim prostorijama Islamske zajednice u Pljevljima, kao i prijeteće poruke bošnjačko-muslimanskom stanovništvu.

“Pozivamo nadležne organe da hitno otkriju počinioce ovih nedjela i obezbijede mir i sigurnost pripadnicima islamske vjere i svim građanima Pljevalja. Događaji koji su se desili u prethodna tri dana, kao i ovaj najnoviji, alarm su za cijelo društvo da se nacional-šovinistička histerija mora zaustaviti. Moraju se zaustaviti oni koji žele povratak u devedesete godine, kada su muslimani Pljevalja proganjani, zastrašivani i protjerivani”, navode u BS.

Kako su istakli, država Crna Gora ima instucije kojima je zadatak zaštititi svakog građanina.

“U interesu je svih da se što prije pronađu počinioci i njihovi nalogodavci, kako bi se u gradu sačuvao mir. Pljevlja su grad sa viševjekovnom tradicijom multietičnosti i u obavezi smo da ovu vrijednost sačuvamo”, navode u BS.

Bošnjaci su, naglašavaju, dio društvenog bića Crne Gore.

“Svi oni koji ovih dana upućuju najprizemnije uvrede i prijetnje na račun našeg naroda, kroz prijeteće poruke, uvrede i skandiranja četničkih pjesama, moraju biti svjesni da smo mi kao narod zajedno sa ostalima stvarali državu Crnu Goru. Ne znamo šta je krajnji cilj ovih zastrašivanja, ali sigurno neće umanjiti nasu privrženost državi Crnoj Gori i njenim temeljnim vrijednostima niti nas pomjeriti sa ovih prostora”, kazali su u BS.

Pozivaju na razum, strpljenje i pribranost.

“Kao politički predstavnici bošnjačko- muslimanskog naroda učinicemo sve da, preko institucija, zaštitimo građane od ovakvih nasrtaja. Ujedno, upoznaćemo i relevantne međunarodne adrese sa ovim dešavanjima i tražiti da svojim uticajem doprinesu da politički sudionici daju dodatni doprinos da se smire tenzije i svi vrate dijalogu, kao jedinom mogućem načinu rješavanja ovih problema”, ističu u BS.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].