Plemić duha, humora i cetinjske melanholije

0
JEDINSTVEN LIK CRNOGORSKE KULTURE: Mladen Lompar Foto: Pobjeda

Navršilo se osamdeset godina od rođenja crnogorskog pjesnika Mladena Lompara

Plemić duha, humora i cetinjske melanholije

ŠPADIJER: Poetski dar i erudiciju Lompar je koristio da izrazi osjećanja i izgradi ,,vilinski svijet“. Osobenost njegove poezije čine cetinjski duh melanholije i rafinirani humor

BOJANIĆ-LALOVIĆ: Ovo je vrijeme koje traži moralnu savjest, kakva se prepoznavala u angažovanosti pjesnika i kulturnog radnika Mladena Lompara

ČILOVIĆ: Lompara su svojevremeno nazivali kraljem melanholije i zaista je toliko sjete u njegovoj pjesmi oslobođenoj svake stege i forme

U martu ove godine navršilo se osam decenija od rođenja znamenitog crnogorskog pjesnika Mladena Lompara, književne pojave koja nema ni prethodnika ni nastavljača u domaćoj literaturi. Autentičnom poetikom obogatio je crnogorsku književnost unoseći u nju elemente postmodernog izraza.

Takođe, višedecenijskim angažmanom je kao kulturni poslenik uticao na tokove sveukupne crnogorske kulturne emancipacije, djelujući na različitim poljima s različitih pozicija.

Od 1984. do 1995. obnašao je funkciju direktora Umjetničkog muzeja Crne Gore na Cetinju, s koje je smijenjen jer nije dozvolio da se u Muzej unesu ukradene slike sa hrvatskog ratišta. Bio je komesar drugog i trećeg Cetinjskog bijenala, predsjednik Crnogorskog PEN centra, te potpredsjednik DANU. Jedan je od utemeljivača Crnogorskog društva nezavisnih književnika i književnog časopisa ,,Ars“. Dobitnik je Trinaestojulske nagrade, nagrade DANU Zlatni pečat Crnojevića, te nagrada ,,Miroslavljevo jevanđelje“, ,,Risto Ratković“, ,,Vitomir Nikolić“ i ,,Aleksandar Leso Ivanović“.

Preminuo je 2017. godine, a utisak je da država nije mnogo učinila kako bi Lomparovo djelo postavila na mjesto koje mu u crnogorskoj društvenoj i kulturnoj stvarnosti pripada. O glavnim karakteristikama njegove poetike, značaju za crnogorsku književnu i kulturnu baštinu, društvenoj recepciji i odnosu države prema njegovoj zaostavštini, povodom osamdesetogodišnjice Lomparovog rođenja, razgovarali smo sa publicistom Markom Špadijerom, profesoricom književnosti Zojom Bojanić-Lalović i pjesnikinjom Rebekom Čilović.

PATRIOTA

Prema riječima Špadijera, poetski dar i erudiciju Lompar je koristio da izrazi osjećanja i izgradi ,,vilinski svijet“.

– Osobenost njegove poezije čine cetinjski duh melanholije i rafinirani humor. Kiše, mediteranska atmosfera, vremena i ličnosti iz svijeta istorije i savremenosti su pjesnikov stalni emotivni izazov – rekao je Špadijer.

Špadijer

On je ocijenio da je Lompar izgradio prepoznatljivo ime intelektualca pouzdanih vrednosnih sudova o društvenim problemima i temeljnog crnogorskog patriote.

– On je bez sumnje jedinstven lik crnogorske kulture u zadnjih pedeset godina. Nekonvencionalnog ponašanja, skupidrug, obrazovan, tolerantan i duhovit, jasan u stavovima, u analizi društvenih fenomena i svog suverenističkog opredjeljenja, pouzdanih sudova o literaturi, bio je osnivač raznih kulturnih poduhvata, inspirator, urednik… – kazao je Špadijer.

On nije optimista da će Lomparovo djelo biti popularizovano i adekvatno plasirano kroz školske programe, uzeći u obzir da se do sada na tom planu gotovo ništa nije uradilo.

– U našim krajevima se naglo smrkava i često hlad zaborava brzo prekrije ljude dostojne pamćenja. Cetinjski pločnik je kao memorijska daska i trebaće dosta kiša da isplaču sjećanje na Mladena Lompara. Zbog toga je, možda, privilegija pjesnika da se rodi i pripada ovom gradu. Nadam se da će nastaviti da živi u nazivu neke ulice i spomenika u kamenu ili bronzi – kazao je Špadijer.

Bojanić-Lalović Lompara je opisala kao pjesnika postmodernizma, prepoznatljivog po posebnom stilskom maniru – slobodnom stihu i izostavljanju znakova interpunkcije.

– U njegovoj poeziji spajano je nespojivo i u tome je njena ljepota. Često je zaranjao u dubine prošlosti i tako oživljavao istoriju od perioda Duklje do savremene istorije. Motivi njegove poezije su tako i ljubav i smrt i mitovi i legende, božanstva uz mnoštvo simbolike, sa naglašenom melanholijom – kazala je Bojanić-Lalović.

Bojanić-Lalović

Lompara vidi i kao intelektualca istančanog duha, svestranog i plodnog stvaraoca i vizionara.

– Kroz različite vidove kulturološke borbe radio je na jačanju crnogorskog nacionalnog bića. Za snaženje nacionalnog bića od posebne važnosti je jačanje kulturnog identiteta, što je Mladen dobro znao i zato je sa posebnim žarom radio na jačanju institucija kulture i književnosti – rekla je Bojanić-Lalović.

Svjestan važnosti uloge intelektualca u izazovnim vremenima za jedno društvo, prema njenim riječima, otvoreno i jasno je iznosio svoj stav o vrijednostima crnogorskog identiteta, ali i o svim pojavama na koje se treba kritički osvrnuti.

– On tako postaje angažovan pjesnik, koji je nošen idejom da Crna Gora mora biti dio evropske porodice – rekla je Bojanić-Lalović.

Danas, kada Crna Gora živi možda i najizazovnije dane, kada su ugrožene vrijednosti crnogorskog identiteta, Bojanić-Lalović je ukazala da posebno nedostaje njegova intelektualna misao.

– Ovo je vrijeme koje traži moralnu savjest, kakva se prepoznavala u angažovanosti pjesnika i kulturnog radnika Mladena Lompara. Za svoju borbu Mladen je koristio najmoćnije oružje – jezik, a kako je bio vizionarski duh, njegovo stvaralaštvo zrači i danas, pa je važno podsjećanje na sve ono što je uradio za Crnu Goru – rekla je Bojanić-Lalović.

Lompar i njegovo stvaralaštvo, smatra Bojanić-Lalović, zaslužuju aktivniji odnos društva, kao i više prostora u školskom programu.

– To bi bilo od značaja ne samo za ostvarenje obrazovnih ciljeva, već i za razvoj intelektualne svijesti kod mladih – rekla je Bojanić-Lalović.

BARD KULTURE

Lompara su svojevremeno, saglasna je Čilović, s razlogom nazivali kraljem melanholije kojeg ona doživljava kao plemića, ali ne po tituli, već po duhu.

– I zaista, toliko je sjete u njegovoj pjesmi oslobođenoj svake stege i forme da izgleda kao da nam pjesmom govori koliko iskreno cijeni samu umjetnost – rekla je Čilović, dodajući da je ,,s današnje distance teško razumjeti njegov bogat stvaralački opus i govoriti o mjestu koje mu pripada u crnogorskoj književnosti“.

Rebeka Čilović

Mladen Lompar je, po mišljenju Čilović, bard savremene crnogorske kulture jer je upravo on s nekolicinom istomišljenika stvorio crnogorsku kulturu novijeg datuma ,,jačajući institucije i boreći se za svoje ideale“. Čilović činjenicu da Lomparovo djelo država nije dovoljno prepoznala i valorizovala objašnjava time da kvalitetan pjesnik poput njega u jednom društvu može da pokvari lakoću kojom glupost, primitivizam i lakrdija zauzimaju mjesto istinskom intelektualnom i umjetničkom pregalaštvu.

– Država ne ljubi poeziju. Knjige, one prave, ne slave ideologije, ne trče za apanažama i tapkanju po ramenima od onih koji ne čitaju čak ni ono što drugi za njih napišu – istakla je Čilović.

Neće nas naslijediti tišina

Opet će

iz našeg strpljenja buknuti bijes

jer nećemo klečati

dok gođ ima

Montenegra

i njegove neporažene zastave

neće nas naslijediti tišina

ni kad neki jadnik

otvori utrobu darovnog konja

(i ode prebrojavati srebrnjake)

i ne nadaj se –

nikad ovđe

neće biti posljednjeg boja

mi smo vječita meta

(Mladen Lompar, iz knjige „Balsamovana kletva“)

Pjesnik nacionalnih i univerzalnih vrijednosti

U tekstu objavljenom u časopisu ,,Ars“ povodom smrti Mladena Lompara, kojim se oprostio od svog višedecenijskog prijatelja, književnik Milorad Popović je istakao da je Lompar stvorio jedinstveno književno djelo kojim je obezbijedio mjesto u samom vrhu crnogorskog pjesničkog Panteona. Prema njegovim riječima, Lompar je svoja najbolja djela napisao u zrelom životnom dobu, što je, po mišljenju Eliota, odlika velikih pjesnika.

– Pjesnik melanholičnih versi, refleksivne i nostalgične vizije Cetinja i Mediterana, u crnogorsku poeziju unio je dotad nepoznatu rafiniranost i otmjenost crpeći svoje inspiracije iz stare dukljanske baštine, Crnojevića štamparije, legendi o gospođama Jakvinti i Darinki… nadgrađujući svoju mladalačku poetiku koja je svojevremeno bila pod uticajem velikih pjesnika mediteranskog svijeta, Sen-Džona Persa, Euđenija Montalea, Jorgosa Seferisa. Dakle, Mladen je bio istovremeno pjesnik nacionalnih vrijednosti, ali i univerzalnih misli, okrenut istoriji, ali i svevremenim temama – istakao je Popović.

Lomparovu poetiku, prema riječima Popovića, obogatilo je i njegovo likovno obrazovanje, pa se u podtekstu njegovih pjesničkih slika i refleksija mogu naći i motivi iz Dadovih, Milunovićevih ili Dimitrijinih slika i grafika.

– S druge strane, njegov doprinos crnogorskoj istoriji umjetnosti nije dobio zasluženu recepciju i priznanje – zapisao je u oproštajnom tekstu Popović.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].