Otvorile su se u duši škure sinoć u prijestonici

3
sa poetske večeri

U gostoprimnom Cetinju sinoć je kotorska pjesnikinja Dubravka Jovanović, pred biranom i brojnom publikom u gradskoj biblioteci “Njegoš” otvorila svoja poetska škura duše, kojima je strujala arija s mora do prijestonice.

A tamo, otvorenog srca domaćini, Matica crnogorska – ogranak Cetinje i Gradska biblioteka, u maniru pravog domaćina, pjesnikinju i goste iz Kotora dočekali su sa škurima, koje je likovno uradio Luka Lagator umjetnik i poznati karikaturista.

Veče je počelo simboličnim otvaranjem ovog prozora, rukom mladih folkloraša sa Cetinja , mladića u crnogorskoj i djevojke u bokeljskoj nošnji.

Stihove je čitala mlada glumica Ana Vučković a poetski opus Jovanovićeve, Cetinjanima su približili mr Jovan Martinović, Slavko Mandić i mr Vesna Vičević, prekidani aplauzima publike.

Riječ dobrodošlice uputila je  Saša Božović, upravnica Gradske biblioteke.

Šug Boke, tradicije, njenih ljudi počev od naših dondova i nona, pa čitava plejada starih meštara, do reminiscencija života, ljubavi, postojanja, nestajanja, međ stranicama je Dubravkine knjige “Na šotani bokeljske otmenosti”, čiji poetski žiponi se smjenjuju sa jezgrovitom leksikom koju čuva kao dragulj Boke, kazao je između ostalog mr Jovan Martinović.

Da uživa još jedno čulo, pobrinula se Dube, a to je muzika, budući da je dio njenih nezaboravnih pjesama dobio i muzičko ruho.

Vesna Vičević nadahnuto je u tri priče opisala poetsku plovidbu kotorske pjesnikinje koju je zasutavila do stihova pjesme Gospa od Škrpjela i Sv. Đorđe i potencirala genetsku strukturu pjesnikinje, kako je kazala Bokeško-katunske građe.

Slavko Mandić u svom slovu je kazao da je poezija Dubravke Jovanović jedinstvena i zaslužuje razumijevanje onih koji bi morali znati čitati.

Zato je ona primjer kako vrijednog štiva nema u našim udžbenicima kao nauk mladima kako se pjevajući čuvaju vrijednosti kojima se drugi ponose.

Doći će vjerujem, ipak neko drugo vrijeme koje će razbiti interesne klanove, podržane od ukih i neukih ali platežno moćnih, ili nekih drugih koje političkom snishodljivošću glade po reverima.

Luka Lagator poklanja original rad, plakat kotorskoj pjesnikinji
dio publike
Bokeljka i Crnogorac

3 KOMENTARI

  1. Čestitam na zaista dostojnoj prezentaciji tradicionalnog Kotorskog “duha”,koji nam je svima potreban za dobrobit ovog grada i svih građana…puno sreće i iskrene čestitke

  2. Svaka cast Dube, nema te nidje, takvih stihova o nasoj prelijepoj voljenoj Boki. Sjutra smo svi uz tebe. Ne daj se generacijo moja. Ti si nam osvetlala obraz i kulturu ovih prostora pronijela na daleko i nasiroko. Bravo Dubravka.

  3. Dubravki od srca zelim mnogo uspjeha na Cetinju i da joj ovo poetsko vece ostane u divnom sjecanju. Bravo za veliku Crnogorsku pjesnikunju, pjesnikinju Boke . Zelim joj jos puno lijepih i dobrih kniga stihova, onako iz njene duse kako ona samo zna.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].