Pitati građane za zaobilaznicu i status UNESCO-vog Kotora

11
Kotor

Na danas održanoj sjednici Savjeta za kulturu kotorske opštine posebna pažnja posvećena je Nacrtu Menadžment plana zaštićenog područja Kotora, sa osvrtom na pitanje zaobilaznice, statusu Kotora kao gradu Prijestonici kulture Crne Gore i organizovanju tradicionalnog kotorskog zimskog karnevala.

Savjet smatra da tekst Menadžment plana zaštićenog područja Kotora nije u saglasnosti sa potrebama održivog razvoja Kotora, a da je pitanje zaobilaznice od izuzetne važnosti za dalji razvoj Kotora.

Izgradnjom zaobilaznice, isključivo poštujući najstrožije kriterijume i standarde koje UNESCO propisuje kada je u pitanju zaštićeno područje, zaštititilo bi se i staro gradsko jezgro koje je, postojećim rješenjem saobraćaja značajno ugroženo.

Savjet smatra neprihvatljivim konzerviranje Kotora i njegovo pretvaranje u grad zatvorenih škura, smatrajući da je, u skladu sa održivim razvojem moguće uskladiti potrebe sa očuvanjem prirodne i kulturne baštine, poučeni iskustvom gradova koji su pod zaštitom UNESCO-a upravo uskladili razvoj ne narušavajući kulturnu i prirodnu baštinu.

Nedovoljno je razumijevanje Ministarstva kulture i dosadašnjeg Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Kotor, a sada Odjeljenja Uprave za zaštitu spomenika kulture kada je u pitanju razvoj Kotora, posebno zaobilaznice, za koju postoji kompletna planska dokumentacija i studije koje je Regionalni zavod tražio, stav je opštinskog Savjeta za kulturu.

Savjet smatra da je po ovom pitanju potrebno konsultovati građane opštine Kotor tako što bi se u mjesnim zajednicama obezbijedilo prikupljanje potpisa za izgradnju zaobilaznice.

U formularu bi se upisivalo ime i prezime, matični broj, kontakt telefon i svojeručni potpis.

Prikupljeni potpisi proslijedili bi se Vladi Crne Gore, Ministarstvu kulture, Upravi za zaštitu spomenika kulture.

Savjet je jednoglasan u ocjeni da je Kotor potcijenjen i da mu nije dat status koji zaslužuje.

Bogato kulturno istorijsko nasljeđe i neprocjenjive vrijednosti Kotora kroz vjekove, obezbijedili su mu mjesto na listi Svjetske kulturne i prirodne baštine.

Na žalost, ono što je svijet prepoznao nije i naša država.

Zbog toga Savjet smatra  da je došlo vrijeme da se Kotor proglasi gradom od posebnog značaja za Crnu Goru.

Kotor bi, po prijedlogu Savjeta trebao da dobije status grada-kulturne prijestonice Crne Gore.

Po ovom pitanju potrebno je konsultovati građane opštine Kotor tako što bi se u mjesnim zajednicama obezbijedilo prikupljanje potpisa za pitanje statusa Kotora.

Ukoliko ne bi dobili pozitivan odgovor Savjet je mišljenja da bi trebalo raspisati referendum kao najveći demokratski izraz građana Kotora o ovom pitanju.

Što se tiče organizacije zimskih karnevalskih svečanosti, Savjet smatra da organizatori ove tradicionalne manifestacije treba da budu Turistička organizacija Kotor i Kulturni centar “Nikola Đurković”, pod pokroviteljstvom opštinskog Sekretarijata za kulturu i društvene djelatnosti.

Ovaj Sekretarijat se obavezuje da organizuje u najkraćem mogućem vremenu sastanak sa organizatorima karnevala na kome bi se definisao program i organizaciona struktura.

Savjet je radio u sastavu: Slavko Mandić, predsjednik i članovi, prof.dr Milja Radulović, prof.dr Gracijela Čućić, prof. Stevan Kordić, dr Mileva Vujošević Pejaković i Nenad Radunović, sekretar Sekretarijata za kulturu i društvene djelatnosti opštine Kotor.

Sjednici je prisustvovala i gradonačelnica Kotora Marija Ćatović.

11 KOMENTARI

 1. samo prazna prica,dajte vise predjite na dijela,ako je problem u ljudima koji vode grad,mislim na ove iz DPS-a i na njihove bivse partnere u gradu SDP-u koji su se ustolicili u regionalnom zavodu za zastitu kulture,posto je ocito to njihov privatni sukob i licne razmirice,neko ce jednostavno morat podnijet ostavku ili da leti sa funkcije,jer grad vise ne moze biti taoc licnih razmirica i interesa! s druge strane treba napraviti moguca rijesenja dok se konacno ne krene s gradnjom obilaznice,kojoj ce u idealnim uslovima trebat 3-4 godine da se napravi,ja licno kao jedino moguce rijesenje vidim tri stvar: 1.izgradnja podhodnika kod doma zdravlja 2.izgradnja nekog mini nadvoznjaka za pjesake kod lucke kapetanije 3.zabranu saobracaja tokom dana na donjem putu od Ele do otvorenog bazena,s tim da bi samo mjestani i vozila s prvenstvom prolaza mogla tuda da prolaze.

 2. Kao što se vidi, ima prijedloga i to vrlo kvalitetnih. Ali Skala će ovo,po običaju, držati samo još danas na vidljivom mjestu a već sutra će izaći neke nove poštapalice i mi ćemo i dalje prodavati rog za svijeću. Zar se nebi moglo krenuti malo ozbiljnije sa nečim konkretnim, makar sa kružnim tokom na dobrotskoj raskrsnici, pa da se o tome malo više zapitamo, možda nešto od toga i ispane. Lično ne vjerujem da ovakvih prijedloga i rješenja nije već napravljeno od strane naših vrlih arhitekata i ekonomista, ali vjerovatno leži negdje u nekoj fijoci i čeka milost od strane nekoga. Ajmo, budimo ljudi i zagraknimo malo jače!

 3. Generalno podrzavam ideju zaobilaznice, ali vise po principu “ne moze da skodi” nego li radi njene objektivne upotrebne vrijendosti. Cinjenica je da se saobracajni “kolaps” desava na potezu od tunela do otvorenog bazena. Kotor u principu nije tranzitni grad, i guzvu pravimo mi sami jer nam je tesko i deset koraka napraviti pjeske. Kruzni tok kod otvorenog bazena i prosirenje magistrale na dijelovima gdje je to izvodljivo, kako je neko vec predlozio, bi vjerovatno u mnogome rijesilo saobracajne guzve. Osim toga, izmjestanje zelene pijace na adekvatnije mjesto, sa parking prostorom, adekvatnim sanitarnim i ostalim uslovima bi pomoglo u smanjenju saobracajne guzve, a i sam grad bi dobio ekstra lokaciju-promenadu ispred starog grada. Ovako sada imamo sir i kajmak, ribu i zelje na otvorenom/polu-otvorenom prostoru, tik uz prenatrpanu saobracajnicu. Pa gdje mislite da sve iz auspuha zavrsi? Pa na siru koji kupujete naravno. Da sumiram:
  1. Kruzni tok kod otvorenog bazena
  2. Prosirenje magistrale na mjestima gdje je to moguce
  3. Pjesacki most iznad kolovoza prije mosta kod Lucke, da turisti efikasno i brzo predju ulicu i ne prave ludnicu.
  4. Uljudni saobracajci/komunalna policija sa znanjem makar engleskog jezika, koji ce voditi racuna da se pjesaci ne bacaju pod auta i ne prelaze magistralu na svakih 2 metra, na potezu od pozorista do otvorenog bazena.
  5. Podzemni prelaz na potezu prije doma zdravlja.
  6. Izmjestanje zelene pijace, recimo na mjesto sadasnjeg parkinga ispred skole Njegos, u stilu, zatvorena pijaca sa visespratnom garazom, teretnim liftom, prilazom za dostavna vozila itd.
  7. Uredjenje prostora na mjestu sadasnje lokacije zelene pijace u turisticke svrhe, promenada/setaliste sa nekim kulturnim sadrzajima kakvi dolikuju gradu Kotoru.
  8. Uredjenje vezova i pristanista Luke Kotor i njihovo prilagodjavanje evropskim standardima.
  9. Sistem naplate parkinga u gradskom jezgru na potezu od Vracara do Otvorenog bazena po sistemu obiljezenih parking mijesta, maksimum 30 ili 60 minuta i to po paprenim cijenama, pa neka cijenjena gospoda malo prosetaju pozadine.
  10. Uvodjnje sistema lokalnog gradskog prevoza na alternativni pogon (struju) u vidu elektricnog vozica/autobuscica, koji bi u roku od 15 minuta bio na svakom stajalistu i prevozio gradjane od SV. Stasija do Skaljara sa stajalistima na svim kljucnim mjestima.

  Ima tu jos nekoliko ideja, koje se nazalost nikada nece sprovesti u dijelo radi nesposobnosti i nekompetentnosti gradske uprave. I dalje cemo se zanositi megalomanskim idejama, zaobilaznicama, auto-putevima itd… Jasno je da bi se izgradnjom zaobilaznice dobilo mnogo toga, kao recimo gradjevinsko zemljiste uz magistralu :), ali mislim da ima mnogo jeftinijih i cjelishodnijih rijesenja,

 4. Zaobilaznica je prijeko potrebna, ali ona može biti gotova tek za 3 ili više godina. Do tog vremena treba nešto i to hitno napraviti za poboljšanje saobraćaja. Zašto nema prijedloga da se napravi kružni tok kod otvorenog bazena, odnosno da se proširi put od gradskog groblja do zimskog bazena? Ako je mogao da se napravi kružni tok na malom prostoru u Škaljarima, zašto to ne može da se uradi i na dobrotskoj raskrsnici? I da se postavi malo više obučenih saobraćajaca na kriznim mjestima, a ne one koji samo stoje i gledaju.

 5. I sve da se svi slozimo za zaobilaznicu,ko ce je i od kojih para graditi,pustite ove folirante supljijeh spagova,ne mislim licno njihovih,njih su napunili.Ali prije zaobilaznice iskljucite semafore kod bazena,koji jos vise guzve prave,umjesto da poboljsaju saobracaj.A obilaznica ce ostati nasim unucima pa da je i sjutra pocnu praviti.

 6. Mislim, da je naslov ovoga clanka jedino i pravo resenje,tj.da se gradjani Kotora i okolnih mjesta u Kotorskom zalivu pitaju putem referenduma za pocetak gradnje
  zaobilaznice ili da stave svoje ne na zaobilaznicu.Tako isto o UNESKO-ovom
  Kotoru,dje podosta hvali ili se zaobilazi, dati u svakoim slucaju prioritet nasem gr adu u svemu kako to imaju drugi gradovi u svijetu koji su pod zastitom UNES-ka! Pozdrav.

 7. Dragi moji, nista nam ne znaci sto je Kotor pod zastitom UNESCO-a kad se kroz njega ne moze proci, kao zanjih par dana. Svako malo nastane kolaps i kolone od tunela sa jedne strane pa sve do Doma Zdravlja sa druge strane. Svakako to je zbog radova sto se obavljaju, ali sto je previse,previse je. Trebalo je pitat ljude sto stoje u kolonama da li su za zaobilaznicu. Dajte da se vec jednom nesto pokrene jer ovo vise nema smisla. Kotor je grad sa samo jednom ulicom!!! Ne moze da nam UNESCO bude izgovor za kocenje jednog ovakvog pitanja od zivotnog znacaja!!! Ne mogu da vjerujem da izgradnju zobilaznice koce pojedinci. Vjerovatno cekaju da dobiju proviziju ili neku drugu beneficiju pa ce onda biti i zaobilaznice. Srdacan pozdrav Skali i svim gradjanima srecni praznici!

 8. Opstinski odbor Liberalne partije Crne Gore ponudio je lokalnom parlamentu inicijativu za izmjenu zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore,cime bi se Kotoru
  odredio status koji mu pripada i ispravila ucinjena greska.Kako kolegijum predsjedn
  ika nije uvrstio inicijativu u dnevni red naredne sjednice iskoristiti cu odbornicko pravo i na samoj sjednici cu predloziti da se inicijativa uvrsti u dnevni red.

 9. Guzve u saobracaj su vazda bile i bice ih i u buduce. Sa pomenutom planiranom zaobilaznicom, vjerujte mi da se NECE rijesiti kolaps od automobila preko Rive. Jer te guzve ne pravi niko sa strane nego 95 % tih automobila je iz Kotora, pa pogledajte samo registracije automobila i bit ce vam sve jasno. Tako da ta planirana zaobilaznica, nece rijesiti guzvu automobila, vec tu se radi o biznisu pojedinaca, koji ce se dobrih para nasklapat.

 10. Ljudi ste od znaja i od duha u Savjetu, ne dozvolite da vas nečija osionost ili autoritet bez pokrića, posebno politikom obojen interes pokoleba. Vjerujem u vas gospodo, pokrenuli ste pravu stvar u središtu!

 11. KOnačno da progovorimo. Idemo svi dost je bilo više ponižavanja i ličnih interesa, uskih. KOTOR JE OVO !

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].