“Pisanje grada”, sjaj udružene mladosti i kreacije

1
studenti na sceni

Pisanje grada

Projekcijom kratkih filmova sinoć su u kotorskom kinu “Boka” predstavljeni rezultati umjetničke studentske radionice “Pisanje grada”, još jednog segmenta Kotor Arta.

Energija koja je isijavala sa velikog platna zajedno sa mističnom i čudesnom dramaturgijom kotorskih bedema se prožimala u jedinstven doživljaj studenata njihovih mentora i publike, kojoj su pokazali što su za sedam dana radili i uradili u drevnom Kotoru.

Bila je ovo prava premijera umjetničkih nadahnuća, ali i završenih crtica originalnih rukopisa, za koje se ne bi reklo da su prve lekcije početnika.

Simbolima bedema i opservacijom njihove ljepote pretočene u priče o postanku i opstanku, bremenima i vremenima koja se stalno zbijevaju, vjekovima koje skale broje, prosto su se opasali u ciklusu kamena i vode.

Mentori radionice, čiji su polaznici studenti umjetničkih akademija iz CG i regiona, su Srđan Vuletić filmski reditelj i profesor na akademiji Filmskih umjetnosti iz Sarajeva i Borna Baletić sa Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu.

Fokus ovogodišnjeg pisanja grada su kotorski bedemi, sagledavanje njihove istorije u kontekstu njihove savremene funkcije, podsjetio je programski urednik radionice prof. Janko Ljumović.

Skoro svi studenti su gotovo prvi put u Kotoru i sve ono što je osobenost ovog grada zapravo je inspiracija umjetnika.

Mlade studente zanima savremenost i ono što će kao budući profesionalci vezati za svoje iskustvo i umjetničku praksu i sve ono što može nastati kao vrijednost u njihovim umjetničkim karijerama, kazao je Ljumović.

Studenti su kazali da je Kotor, njegova prošlost i savremenost posebna inspiracija, svitanja i zalasci sunca iza starih krovova i bedema.

Timski rad učinio da se za vrlo kratko vrijeme na pravi način umjetnički iskažu, pa vjeruju da će se ponovo skupa naći na istom mjestu, poručili su mladi umjetnici.

pomogli studentima samo da počnu

1 KOMENTAR

  1. Kako je ovo važno. Mladi umjetnici o Kotoru iz njihovog ugla. Prelijepo, baš mi je žao što nijesam bila u kino Boka da sama doživim ovo što mi prenosite na ovom sajtu.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].