Periferija ciklona zahvatiće našu zemlju tokom noći

1

U Crnoj Gori na snazi je narandžasti meteo alarm, jer meteorolozi ne očekuju obilne padavine, kao u Hrvatskoj gdje je na snazi crveni meteo alarm, saopšteno je Portalu Analitika iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore.

“Kod nas ne bi trebalo da bude baš do crvene granice jer kretanje ciklona ide istočno, po horizontali zapad-istok, tako da bi Crna Gora trebalo da se nađe u centru ciklona”, rekao je diplomirani meteorolog Angel Marčev.

On je dodao da će periferija ciklona zahvatiti našu zemlju tokom noći, pa će uslijed toga biti obilnijih padavina na području Boke Kotorske, primorja i u centralnim predjelima, ali ipak ne kao u susjednim nam državama.

“S obzirom da je u pitanju brz ciklon, on će se popuniti i usporiće kada udari u Balkansko poluostrvo. Očekujemo da ne bude tolikog inteziteta kao u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji. Takođe očekujemo da neće izazvati obilne padavine kod nas. Biće grmljavinskih pojava poslije 22 sata i tokom noći. Padavine će se nastaviti i sjutra ujutru, ali će tokom dana biti manje”, objasnio je meteorolog.

Prema informacijama Hidrometeorološkog zavoda Crne Gore za danas su najavljene jače padavine i izuzetno jak južni vjetar i zato apelujem na medije da informišu, prije svega, turiste, da budu obazrivi, jer se promjene na moru dešavaju vrlo brzo.

To su pokazalo i prije dva dana kada smo imali pune ruke posla spašavajući kupače sa divljih plaža, kazao je načelnik Službe zaštite i spasavanja u Budvi Zdravko Šljukić.

“Turistima stoga preporučujem da koriste uređene plaže jer one imaju spasioce i kupači treba da postupaju po njihovim preporukama”, kazao je on.

Prema riječima Šljukića Služba zaštite i spasavanja dežura 24 sata, i za njih ne postoji poziv na koji se nisu odazvali.

“Kako se vrijeme na moru u trenutku može promijeniti vidjelo se u nedjelju, kada se zbog jakog južnog vjetra more naglo podiglo, a talasi su bili visoki i do četiri metra. Svi oni koji su se u tom momentu nalazili na otvorenom moru, a pogotovo u priobalju, bili su u opasnosti, a posebno kupači na takozvanim divljim plažama”, podsjeća Šljukić.

Prema njegovim riječima to su plaže kojim ne upravlja Morsko dobro.

1 KOMENTAR

  1. Zahvaljujemo na vrijednoj i pravovovremenoj informaciji,valjda ce ljudksa svijest proraditi da je postujemo!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].