Od davnina iz tog grada morem plovi Fašinada

1
Fašinada

Marija Mihaliček

Marija Mihaliček

U kapetanskom i baroknom Perastu u srijedu 22. jula se po drevnom običaju 562 put održava pučka fešta Fašinada sa početkom u 18 sati i 30 minuta.

Po zalasku sunca, kreće povorka barki koje su okićene jablanovim granama i napunjene kamenjem od početka Perasta do ostrva Gospa od Škrpjela koje predstavlja svetilište Bokelja, da i ovog 22. jula izruče kamenje ispred školja čime ga učvršćuju, ispunjavajući pradjedovski zavjet.

U povezanim barkama su isključivo muškarci, potomci slavnih predaka, zatim župnik peraški i članovi Bokeljske mornarice koji veslajući pjevaju stare pjesme bugarštice, kao što su “Dvoje mi drago zaspalo”.

Kada dođu do otoka, obilaze ga u tri đira i na kraju bacaju kamenje u more praćeni brojnim mještanima Boke Kotorske i turistima kojima je ova manifestacija posebna impresija.

Vjekovi u Boki običaje čuvaju, a svaki iz naroda je po jedan starinski medaljon zlatni.

U Perastu, kao u škrinji sa intarzijom, ređaju se s datumima drevne fešte narodne, Mađ posvećen buđenju proljeća i ljepoti života, Gađanje kokota u čast slavne pobjede Peraštana nad moćnom turskom armadom i Fašinada, Gospi od Škrpjela na dar.

Narodno predanje kaže da su 22. jula 1452. godine ribari braća Martešić na hridi u moru pronašli ikonu Bogorodice i donijeli je u crkvu Sv. Nikole.

Ujutru je ona osvanula ponovo na hridi, a u međuvremenu se jedna od braće ribara razbolio i isto tako čudom ozdravio, za Skala radio priča Marija Mihaliček, istoričarka umjetnosti.

Riječ fašinare na italijanskom znači dovlačenje, u ovom slučaju dovlačenje kamenja, a budući da su barke povezane u fašu moguće i otuda fašinada.

Peraštani su poslije ovog događaja počeli gradnju otoka i crkvice na njemu, nasipajući kamenje i potapajući brodove kako bi se ogradilo ostrvo.

U čast Gospi, svakog 22. jula povezane barke plove do ovog ostrva da ga utvrde.

Ovoj fešti prisustvuju Bokelji i turisti, uz medijsku pažnju brojnih ekipa, jer Fašinada predstavlja svojevrsnu kulturno-turističku manifestaciju.

Ovaj običaj je uvršten u nematerijalnu kulturnu baštinu Crne Gore.

Ono što Fašinadu čini jedinstvenom je to što se običaj toliko vjekova nikada nije prekidao ni za vrijeme ratova ni potresa i što god se dešavalo, Fašinada je postojala i opstajala.

1 KOMENTAR

  1. Više nego običaj. Nematerijalna kulturna baština, upisana u šest prvih u Crnoj Gori, od čega četiri sa područja Kotora. U „Fašinadi“ se baštini: jedinstvenost, jezik, pjesma, legenda, fizičko održavanje Otoka Gospe od Škrpjela. Samo, kako je sačuvati? Veliki teret je pao na stanovnike Perasta, kao glavne nosioce, a njih je sve manje. Na žalost, 2,3 puta manje nego 1971. godine.Dobro došli učesnici ma otkuda bili.Shvatite to kao čast i tako se odnosite prema prema onome u čemu učestvujete.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].