Patriotsko komitski savez: Pretjeraste, Božoviću, u svemu

0

Na žalost Božovića, Rakovića, Marića i drugih ića, Crnogorci su se osvijestili odavno, a ono što današnja Srbija duguje crnogorskom narodu je veliko, pokajničko izvinjenje za zločin protiv Crne Gore, urađen upravo tih godina, kada je, kako je pisao grof Salis engleskom parlamentu Skupština donijela odluku pod bajonetima srpskih trupa, saopštili su danas iz Patriotsko komitskog saveza.

Kako ističu,  savez pozdravlja odluku gradonačelnika Podgorice, Ivana Vukovića, da do crne zemlje spušti zastavu ispred zgrade Skupštine opštine Podgorica, povodom 102 godine od sramne Podgoričke skupštine, na kojoj je nelegalno i nelegitimno ugašena stara crnogorska država, njena dinastija i čast.

“Toliko je dokumenata objavljeno o tom teškom periodu naše istorije, toliko knjiga napisano, nakon 80 godina ćutnje, da svako iole pismen može shvatiti šta se tada, u ratom opustošenoj i prodanoj domovini zaista desilo. Samo velikosrpska politička misao, ta žilava, načertanijevska zmija ne može! Niti njeni današnji propagatori, kao što je i ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović, koji ustvrdi, na srpskom jeziku, nikšićkog akcenta, koji se nikad ne gubi, gdje god ko da ode, pa i u Beograd, da je čak i Mojkovačka bitka bila uvod u oslobađanje Crne Gore i Podgoričku skupštinu, kao slobodan izraz narodne volje za ujedinjenje sa bratskom Srbijom”, navode u Patriotsko komitskom savezu.

Oni poručuju Božoviću da je pretjerao u svemu.

“Svjesno žrtvovana crnogorska vojska na Mojkovcu, od strane srpskog generala Petra Pešića, nije imala snage za borbu protiv nove okupacije od strane srpske vojske 1918; njenih 9950 vojnika, smještenih u pet logora, među kojima je bilo 17 generala i 709 oficira, spriječeno je da se vrati u Crnu Goru dok se “posao ne oposli” i održi nelegalna tzv. Skupština. Božićni ustanak koji je uslijedio januara 1919. baš “potvrđuje” Božovićevu ocjenu o “bratskoj Srbiji” i radosti ujedinjenja! I onih hiljade ubijenih, prognanih i onih 5000 popaljenih domova”, naveli su u Patriotsko komitskom savezu.

ranije…

Vuković spustio zastave do zemlje povodom 102 godine od Podgoričke skupštine

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković je u znak obilježavanja 102 godine od Podgoričke skupštine spustio zastave do zemlje i ugasio svijetla ispred zgrade Skupštine opštine.

Crnogorske grupe su na Fejsbuku i Tviteru dijelile ovu objavu i maksimalno podržale odluku gradonačelnika.

Srpski mediji ipak smatraju da je Vukovićev potez za svaku osudu. Nazvali su ga sramnim i skandaloznim.

 

Podgorička skupština 1918 – čiji je zvanični naziv: Velika narodna skupština srpskog naroda u Crnoj Gori- ustanovljena suprotno tada važećem Ustavu države Crne Gore i njenom pravnom poretku – dana 26. novembra 1918. (13. novembra po starom kalendaru) donijela je Odluku kojom je: ukinuta država Crna Gora, njena teritorija unitaristički sjedinjena (pripojena) teritoriji države Srbije i njen narod inkorporiran u srpski.

Ukinuta je država, u vrijeme donošenja Odluke suverena, međunarodno priznata koja je imala Ustav, vladaoca, Narodnu skupštinu, kao ustavotvorni i zakonodavni organ, Vladu, pravni poredak. Kod čijeg suverena su Srbija i sve tadašnje savezničke velike sile imale svoja diplomatska predstavništva. Crnogorski narod koji je Odlukom inkorporiran, uključen u srpski narod, pridodat njemu, vjekovima je bio samostalan istorijski činilac i subjekt.

Odlukom određeno, postalo je realnost odmah nakon njenog donošenja i trajalo je 23 godine, kada su u tokovima Narodnooslobodilačke borbe protiv njemačko – italijanske okupacije 1941-1945. godine stvoreni uslovi za vaspostavu crnogorske državnosti, sa državnim statusom federalne jedinice u okviru šestočlane jugoslovenske federacije.

ranije…

Božović: Mojkovačka bitka bila uvod u Podgoričku skupštinu – kao slobodan izraz narodne volje za ujedinjenje sa bratskom Srbijom

Božović

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović istakao je da sve što se dešavalo u istoriji treba da se obilježi sa poštovanjem relevantnih činjenica i da svako može imati svoj lični stav i odnos prema istini, ali da ih ne može mijenjati. Velika i slavna Mojkovačka bitka, smatra Božović, kao primjer hristolike žrtve za svog bližnjeg i za slobodu, bila je uvod u oslobođenje Crne Gore i Podgoričku skupštinu- kao slobodan izraz narodne volje za ujedinjenje sa bratskom Srbijom.

“Osvrnuo se na to da istorija, kao učiteljica života, treba da nas uči da ono što je najbolje iz istorijskog pamćenja jednog naroda, jedne nacije, jedne epohe, izvlačimo kao najbolje iskustvo i to iskoristimo u ovim sadašnjim izazovnim vremenima, kao i u onim koja tek dolaze”, saopšteno je iz Ambasade Srbije.

On smatra da sada dvije nezavisne države i članice Ujedinjenih nacija Srbija i Crna Gora treba da grade odnose na temeljima ove slavne istorije i prošlosti.

“Takva istorijska podsjećanja treba da nam služe da budemo braća, prijatelji, najbliže komšije, da budemo zajedno u ljubavi, da budemo okrenuti jedni ka drugima i da se međusobno poštujemo i pomažemo. Da gradimo bratske i prijateljske odnose, uvažavajući jasne i nepobitne činjenice, sa pravom da ih možda i različito gledamo, poimamo i tumačimo”, navodi Božović.

Kako ističe, bez obzira na neko novo njihovo gledanje, emocije i odnose koje može izazvati neki događaj iz prošlosti, svi se moraju sa dužnom pažnjom i poštovanjem sjetiti svih tih ljudi, njihovih djela i to uzeti kao istorijsko pamćenje koje samo može poslužiti za dobro u sadašnjosti i budućnosti.

Božović je danas, na poziv Srpskog nacionalnog savjeta, prisustvovao izložbi dokumenata pod nazivom ‘’Parlamentarizam u Crnoj Gori i dani ujedinjenja’’.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].