Parapetima mora biti vraćen autentičan izgled

8
oštećeni parapeti

Ivo Magud

Ivo Magud

Za izradu projekta sanacije i rekonstrukcije parapeta, odnosno potpornih zidova u dijelu saobraćajnice Kotor-Tivat preko Mula, Prčanja i Stoliva na dionici od Glavata do Tre Sorele, gdje su i najviše oštećeni je raspisan tender.

Vrijednost radova je oko 350 hiljada eura koliko je opština obezbijedila u saradnji  sa Morskim dobrom i Direkcijom za saobraćaj koji treba da uplate po 125 hiljada eura.

Direkcija za saobraćaj je uplatila sredstva i čeka se uplata od JP Morsko dobro, kazao je za Skala radio Ivo Magud, direktor Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora.

U zavisnosti od vremena završetka projekta i tendera za izbor izvođača radova će se planirati vrijeme izvođšenja ovog posla koji se neće obavljati za vrijeme turističke sezone, kada je saobraćaj u ovom dijelu opštine frekfentan, a put uzak.

I onako je dosta problematično odvijanje saobraćaja na do sada regionalnom, a u bliskoj budućnosti lokalnom putu, čije održavanje će biti u nadležnosti Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora, rekao je Magud.

Još jedna važna činjenica uslovljava period izvođenja ovog posla, a to su konzervatorski uslovi, budući da su parapeti dio kulturnog nasljeđa ovog prostora.

Konzervatorski uslovi koji su dobijeni od Uprave za zaštitu kulturnih dobara su dosta zahtjevni, kaže Magud.

Naime, potporni zidovi ili parapeti moraju zadržati autentičan izgled što če u znatnoj mjeri poskupiti projekat, pa će projektno rješenje pretrpjeti reviziju i definisat će vremenski okvir potreban za izvođenje ovih radova.

8 KOMENTARI

 1. A niko i ne misli na parapete na starom putu kanicama do Trojice. Njih su bogme razvalili svi oni koji grade kamene kuće u Škaljarima.

 2. imam ja predlog ako vam fali kamena: kroz Lepetane je jos ostao poneki parapet sa autenticnim kamenom, ima ih i na potezu od Badnja do Tomanovića, uzmite otamo slobodno, ionako niko za to ne haje 🙁

 3. “…potporni zidovi i parapeti moraju zadržati autentičan izgled…” – kaže
  gospodin Magud.
  A šta ćemo sa omim betonskim ruglom od potpornog zida, “kod Vojske”,
  na mjestu gdje se prije nekoliko godina suturao kamion u more, gospodine Magud?
  Skupi tesanik otuđen, da ne bismo rekli – ukraden, pa izlili
  nakaradnu betonsku utvrdu !
  Je li to taj “autentičan izgled?”

 4. što mislite uraditi sa krađom parapeta na risanskom brdu? ili još bolje, na prilazu osnovnoj školi,kod kamenog mosta? trebam li napomenuti da tuda djeca idu u školu,pored podivljale rijeke spile?

 5. sada će tenderi, žalbe, projekat, službe zaštite spomenika i nikad u dom. baš me zanima kada će ova rabota bpočeti i kad će se završiti.

  • Komplikacija zivota pocinje. Imate pravo Dusane. Kao da ne umiju sami radit parapete. Gdje je javnio komunalno kao nekad , nikoga niej trebalo zvat da popravlja.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].