Parapeti adio!

3

Dragan Marković

  Dragan Marković

Dragan Roganović

  Dragan Roganović

Parapeti, graditeljsko nasljeđe, kameni zidovi pored mora uz mandraće i ponte, pravi vez u kamenu, autentičnost i slika morskog ambijenta, okvir zalivski.

Ali, Boka sve više i sve brže na žalost, ostaje bez parapeta koji su na mnogim mjestima očerupani, prosto nestaju redovi kamena preko noći.

Na nekim mjestima se drže na dva kamena od čitavih redova, pa kao kroz prozor se s puta more vidi kroz njih.

Svakog časa mogu se prosuti, oburdati, kao oni prčanjskom stranom, pa nadalje preko Stoliva do Lepetana ili Dobrotom.

Prvo priča u čijoj su nadležnosti, pa loše vrijeme, pa ekonomska kriza i tako u krug, a parapeti se samo tope i nestaju s lica Bokeljske ljepote.

Do kad i danas smo aktivirali ovo pitanje?

U Javnom preduzeću Morsko dobro slažu se sa konstatacijom da se ovaj jedinstveni sklad sve više narušava.

Kamen sa parapeta se krade i odnosi.

Međutim, oni nijesu u nadležnosti preduzeća Morsko dobro koje, kaže Dragan Marković, savjetnik direktora ipak kada je to moguće uskače i sanira zidove koji su skloni obrušavanju.

I kada se popravljaju na žalost sve više se betoniraju, a sve manje se na kamen misli i njihovu ambijentalnu vrijednost.

Pozvali smo i Direkciju za puteve odakle nam inženjer Dragan Roganović saopštava da će posao na opravci i sanaciji parapetnih zidova doći na red s proljeća sada se radi zimsko čišćenje puteva.

Odluka o tome u kojem obimu i na koji način će se raditi sanacija parapetnih zidova, budući da je ovo područje pod zaštitom UNESCO-a donijeće se na višem nivou, kazao je Roganović.

Ingerencije se preklapaju, kaže on.

Što se tiče krađe kamena sa parapeta u taj problem treba više da se uključe policija i komunalna policija, mišljenja je Roganović.

3 KOMENTARI

 1. Naravno, VELIKO hvala mom Radiju skali, na ovoj akciji. Uvjek ste u mom domu rado i redovno slusani, iako sam podaleko od moje Boke.

 2. Parapeti, parapeti… Kome je jos stalo do parapeta!!!???
  Morsko dobro ili Morsko zlo? Oni su tu, da uzimaju pare za popravke ponti i svega ostalog. Daj pare i popravljaj! A, parapeti? Ciji su oni i ko ce za njih placati? Niko! Oni, kojima je stalo do parapeta, odavno se ne abadaju na tu bandu. Ovi, sto vladaju, ne znaju ni sto je parapet. Pasalo je sve profondo, pa tako polagano, ali sigurno, tim “putem” partivaju i parapeti.
  kako i ko da to sprijeci? Nikako, jer ih nije volja. Da ih je volja, lako bi tome stali na rep. Ko god gradi, a koristi obradjenji kamen, eto ga!!! To je taj. Muke li velike. Pa se onda ogradjuju i kazu: Trebo bi se brinut ovaj, onaj, a i onaj, a mi ne. Mi ne mozemo znati ko krade! Mozete da ocete, ali necete! Da vam se ukrade i cent od poreza ili nekog “drzavnog” interesa, nasli bi ste ga odma, kao sto ih i nalazite, ako nisu “prevelik zalogaj” za vasa mala usta.

  Bokelji moji, dajte se u pamet!!!

  Ja sam imao slike i video zapise, nekih kradljivaca parapeta po Perastu. I? Sto se desilo? Nista!!! Izijo vuk magarca.
  Prijavio svima i svakome ko je iole vlast ili bi trebao da brine o necemu.
  Ista stvar i sa “polomljenom kineskom vazom” u muzeju grada Perasta. Javio svima, od Gradonacelnice, preko zavoda za zastitu spomenika, direktora muzeja, mjesne zajednice , radija, raznih sajtova na internetu. Sto se pokrenulo? NISTA!!!
  Cemu onda sekiracija? NICEMU!

  Stojte mi dobro moji Bokelji.
  Nadajmo se da ce i ovo proci jednog dana, pa sto nam ostane od parapeta, kulturne bastine, muzejskih eksponata, naseg svega sto imamo i cim se dicimo kroz stoljeca.
  Takva nam je sudbina, nas!

 3. Svaka cast Radio Skali što pokreće ovakva pitanja.
  A što se tiče ovog problema tu se sve vidi na slikama, užas. Neko treba da odgovara a taj neko biće politički podoban i kraj priče. Majstori manipulacije će odmah početi priče čija je to nadležnost i tako do u nedogled. Poenta je izbjeći odgovornost i ostati na poziciji. To je suština. Dobiti na vremenu i ne troštii narodne pare na ono zbog čega su narodu uzete i u tom prolongiranju potošiti te pare na putovanja, dnevnice, papalade, gorivo, gume i ostale službene troškove za privatne rabote i dr. Malo više pritiska javnosti nebi škodilo.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].