Jedna fotografija govori više nego hiljadu riječi

0
sa otvranja multimedijalne izložbe

sa izložbe

Multimedijalna izložba pod nazivom “Panorame obale u doba Riegera i danas” otvorena je u četvrtak 17. novembra u Pomorskom muzeju Crne Gore u Kotoru u čast praznika opštine Kotor.

Ova izuzetno zanimljiva izložba pokazuje kako je obalu nacrtao Giuseppe Reiger sredinom XIX stoljeća i kako obala izgleda danas snimljena iz brodice u HD tehnici.

Izložbu je otvorio generalni konzul republike Hrvatske u Crnoj Gori Božo Vodopija koji je između ostalog kazao da ovaj projekat, ovu izložbu, ne doživljava kao poticajnu, nego nadasve kao obavezujuću, i za našu i za buduće generacije.

“Znamo s kakvom pažnjom se odnosimo prema nečemu što smo posudili, a kad je ta posudba, prema onoj indijanskoj poslovici, od naših unuka, moramo biti kudikamo oprezniji, uviđavniji i pošteniji”, poručio je Vodopija.

“Kako očuvati i oplemeniti ovu od Boga na danu. Mislio je o tome zasigurno i Giuseppe Rieger kad je 1850. godine slikao obalu od Pule do Budve, tehnikom tada mogućom i dostupnom. Mislila je o tome i ekipa gospodina Vlatka Ignatovskog iz riječke Udruge Obala naših unuka, kada je odlučila da danas najmodernuijom tehnologijom zabilježiti isti prostor. I gospodin Dubravko Stamatović sa svojom filmskom šetnjom Bokom Kotorskom i gospodin Miroslav Marušić, koje je uz stalno poticanje preko radio Dux-a i fotografskim zapisom dokumentirao stvaranje dokumentarca. Mislili su tako svi oni vrijedni ljudi koji su na bilo kakav način pridonijeli realizaciji ove večeri da bismo mi mogli uživati u ovoj multimedijanoj izložbi. Svi zaslužuju naše iskrene čestitke i zahvalnost” rekao je konzul Vodopija otvarajući izložbu.

U ime domaćina brojnu publiku  je pozdravila Mileva Vujošević-Pejaković, direktorica Muzeja, a pjesmom mora veče je obojila klapa Bokeljski mornari iz Kotora.

Organizatori su Udruga “Obala naših unuka” iz Rijeke i Pomorski muzej Crne Gore, a autori izložbe Vlatko Ignatocki i Miro Marušić.

Panorama obale u doba Riegera

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].