Đukanović: Pandemija pokazala da smo svi ranjivi, bez obzira na naciju, vjeru, boju kože ili bogatstvo

0
Milo Đukanović
Kriza je ogolila sve nejednakosti i postalo je jasno da nema imunih. Pandemija je pokazala da smo svi ranjivi, bez obzira na naciju, vjeru, boju kože ili bogatstvo. Vidjeli smo da ekonomski razvoj ne mora nužno značiti i zadovoljenje svih ljudskih potreba, da dinamizam i rast nisu garancija otpornosti i bezbjednosti naših zajednica, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na Pariskom mirovnom forumu 2020.

On je rekao da je globalna zdravstvena kriza i svojevrstan test naše stvarne spremnosti da se djeluje u pravcu mira, sigurnosti i održivog razvoja, kao i pogodno tle za poplavu dezinformacija, čiji je cilj osporavanje temeljnih demokratskih vrijednosti.

“Vidjeli smo odsustvo globalnog liderstva. I pojedinačne napore i uspjehe u suočavanju s posljedicama krize. Osjetili smo istinske vrijednosti slobode, ali i opasnosti od ignorisanja visokog nivoa međuzavisnosti i nužnosti saradnje. Na sreću, ona svjetlija strana, demonstrirala je ogromnu solidarnost, požrtvovanost, samoodricanje i odlučnost da idemo ka zajedničkom uspjehu”, istakao je Đukanović.

Predsjednik je ukazao da smo naučili da nam je neophodna snažna globalna saradnja, a ne globalno nadmetanje.

 

“Da izolacionizam nije rješenje i da ćemo pobijediti ne kada savladamo virus u svojoj zemlji, već kada to učinimo na svakom kraju planete. Postalo je jasno da nema nacionalnog rješenja za globalne probleme”, poručio je Đukanović.

Kako je dodao, put do uspjeha moguć je uz snažno političko liderstvo, djelotvornu koordinaciju, oslonac na nauku i tehnologiju, i pravovremenu i nedvosmislenu komunikaciju u cilju jačanja povjerenja.

“Saradnja, podjela tereta i zajednička odgovornost postaju uslov bez kojeg nije moguće zamisliti oporavak. Vjerujem da na ovim temeljima svijet poslije korone možemo da učinimo boljim i otpornijim”, zaključio je Đukanović.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].