Pandemija pokazala da je potrebno povećati stepen zaštite turista

0

Pandemija Covida-19 stvorila je potrebu za definisanjem zajedničkih, međunarodnih principa i standarda, uslovljenih povećanim zahtjevima turista, i to ne samo i isključivo zdravstvenih.

Potrebno je povećati stepen pravne zaštite turista, odnosno potrošača, ocijenjeno je na jučerašnjem online sastanku Odbora za izradu međunarodnog kodeksa za zaštitu turista, u koordinaciji Svjetske turističke organizacije UNWTO.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma, čiji predstavnici su prisustvovali sastanku, saopštili su da su razmotreni pravci u izradi Preporuka za pomoć međunarodnim turistima u urgentnim situacijama.

“Značaj izrade ovog dokumenta potvrđuje poziv za učešće izuzetno važnim subjektima za sektor turizma, koji su uključeni u rad Odbora u svojstvu tzv. posmatrača, a koji su se saglasili da je zbog nastalih okolonosti evidentna potreba da se pripremi jedinstven dokument o zaštiti turista”, navode u Ministarstvu.

Sekretarijat UNWTO je predložio i tri eksperta koji će na volonterskoj osnovi raditi na tom dokumentu, a koji su ukratko ukazali na ključne elemente koje oni smatraju posebno važnim u izradi ovog Kodeksa.

“Oni su ukazali na neophodnost dijeljenja ideja i zajedničke pripreme ključnih principa, kao i potrebu kasnije implementacije u zakonodavne okvire”, navode u Ministarstvu.

Na sastanku su izabrani predsjedavajući i potpredsjedavajuci radom Odbora, Brazil i Grčka, a predstavljen je i raspored aktivnosti u radu Odbora za predstojeći period,

U grupi posmatrača koji su dali podršku radu Odbora su predstavnici sljedećih institucija i organizacija: DG Grow i DG Justice iz Evropske Komisije, ICAO (Organizacija međunarodnog civilnog vazduhopolovstva), ISO (Međunarodna organizacija za standardizaciju), UNCTAD (Konferencija UN o trgovini i razvoju), ECTAA (Evropska asocijacija turističkih agenata i turoperatora), EGFATT (Asocijacija evropskih garantnih fondova za putovanja i turizam), HOTREC (krovna organizacija hotela, restorana, kafića i sl subjekata u Evropi), IATA (Međunarodna organizacija za vazdušni saobraćaj), IFTTA (Međunarodni forum zagovornika putovanja i turizma), IH&RA (Međunarodna asocijacija hotela i restorana), ISTO (Međunarodna organizacija za socijalni turizam).

Treći sastanak Odbora biće održan 17. decembra.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].