Pacijenti će i u štrajku biti na prvom mjestu

2
Dr Ljljana Krivokapic

Dr Ljiljana Krivokapić

dr Ljiljana Krivokapić

Zdravstveni radnici su danas stupili u generalni štrajk.

Bolnice, Domovi zdravlja, Klinički centar Crne Gore uvode minimum procesa rada.

Što to znači i da li će pacijenti biti ugroženi, Skala radio je pitao predsjednicu sindikata zdravstva dr Ljiljanu Krivokapić.

“Potrudili smo se svi u sistemu zdravstva da pacijent i u ovim uslovima bude na prvom mjestu. Morate nas razumjeti. Nijesmo imali drugog načina da stavimo do znanja socijalnom partneru, Vladi Crne Gore, Ministarstvu zdravlja koji u pregovorima nijesu imali sluha da nam izađu u susret da smo ozbiljni u namjeri da istrajemo. Vjerujem da će u skorijem roku, nakon sagledavanja naših zahtjeva resorno ministarstvo ipak prihvatiti naše uslove. Lično ću svojim autoritetom i dignitetom pokušati da i mimo radnog vremena izađem u susret pacijentima. Biću tu i poslije podne i uveče i svi ćemo tako raditi kako bi pacijent bio zbrinut na način kako to ljekar humanista treba da radi”, kazala je dr Krivokapić.

Na pitanje koliko će trajati ovaj oblik iskazivanja nezadovoljstva, koji je kulminirao zbog uniženosti ljekarske struke, dr Krivokapić je kazala da struka jeste unižena i da joj se mora vratiti dostojanstvo, podjednako i srednjem medicinskom osoblju kao i ljekarima.

Dr Krivokapić je zamolila pacijente da imaju razumijevanja za njihove zahtjeve jer je ovo bio jedini način da upoznaju javnost da su zahtjevi zdravstvenih radnika minimim minimuma, a da će štrajk trajati do konačnog ispunjenja njihovih zahtjeva.

“Bili smo do korak od rješenja. I dalje sam optimista u onom dijelu koji se tiče vraćanja zarada na nivo iz 2009. godine, što ne znači povećanje plata”, potencirala je dr Krivokapić, uz napomenu da je Vlada imala da se upozna o kojem se iznosu radi tako da se došlo do podatka da je riječ o 23 € po zaposlenom.

Dr Krivokapić je kazala da je sindikat ukazao Vladi kako se problem može riješiti i đe se krije taj novac, tako da vjeruje da će Ministarstvo sagledati način da zdravstvenim radnicima izađe u susret.

“Svi hitni slučajevi biće zbrinuti. Sva porodilišta, sve anesteziološke službe, hiruške i službe hitne pomoći, sve dječje ambulante i sve ambulante u sistemu zdravstvene zaštite biće onima kojima su neophodni. Primaće će se i svi unaprijed zakazani pacineti, pa i oni koji budu insistirali na pregledu”, kazala nam je dr Krokapić, izražavajući tugu što je do ove situacije moralo doći.

2 KOMENTARI

  1. Znaju doktori doma doć imaju okle. Nego do kad će štrajkovati ? opet sve plaćamo mi mali , obični . Ne smiješ se u ovoj državi ni razboljeti

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].