Otvoriti klubove za liječenje alkoholizma u Crnoj Gori

2
dr Marina Roganović

Marina Roganović

dr Marina Roganović

Na vijest da Crna Gora ima između 12 i 13 hiljada alkoholičara, a svega 25 mjesta namijenjenih liječenju alkoholizma, pozvali smo doktoru primarijusa Marinu Roganović, načelnicu odjeljenja za bolesti zavisnosti u Psihijatrijskog bolnici u Dobroti.

Specijalna bolnica za psihijatriju u Dobroti ima jedno odjeljenje za liječenje bolesti zavisnosti na kojem je ranije bilo 28 kreveta namijenjenih za liječenje alkoholizma.

Međutim, zbog velikog broja zavisnika od heroina i drugih psihoaktivnih supstanci, za liječenje alkoholičara odvojeno je 12 kreveta gdje se tretiraju muškarci, dok za žene zavisnice od alkohola nema odjeljenja, objašnjava doktorka Roganović, subspecijalista za bolesti zavisnosti.

Odjeljenja za liječenje alkoholizma postoje i u Kliničkom centru Crne Gore i u nikšićkoj bolnici na neuropsihijatriji, a za bolničko liječenje ove bolesti u kojoj se pacijenti dovode u stanje apstinencije potrebno je mjesec.

U Psihijatrijskoj bolnici u Dobroti u zavisnosti od kliničke slike alkoholičari se zadržavaju i do tri mjeseca, jer je uz alkoholizam kod pacijenata prisutna još neka smetnja, kazala je doktorka Roganović.

Prema njenim riječima bilo bi dovoljno mjesta kada ljudi ne bi lutali, jer niko neće da dođe u psihijatriju gdje se za sada dobro organizuju.

Ono što nije dobro je nedostatak klubova za ova pacijente, kojih je ranije bilo dosta u Crnoj Gori.

Doktorka Roganović predlaže da se otvore klubovi u svim većim gradovima u našoj državi, kako bi se razvila saradnja i zavisnici od alkohola imali kontinuitet u liječenju i praćenju njihovog stanja.

2 KOMENTARI

  1. Nije moja Vesna loše popiti ali baljezgati trijezan to ti je muka.A takvih je naročito na velikim položajima i partijama .

  2. Kako je krenulo, najbolje bi bilo otvoriti klubove po svim ustanovama, ima ih svuđe što alkoholočara, što ostalih poroka, niču kao trava poslije kiše.Đe idemo kad takve držimo.I još im ništa ne možemo.Ovo je zaista ozbiljan problem.Imati takve u ustanovama je blamaža i sramota, ali ……

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].