Otvoreno pismo predsjedniku Filipu Vujanoviću

2
Crnagora zastava

Poštovani gospodine Predsjedniče,

cijenimo da Vam je poznat status Crnogorske pravoslavne crkve.

Upravo smo proslavili odluku gradjana Crne Gore od 21. maja 2006. da naša zemlja obnovi državnu samostalnost. Referendumska odluka je, pored ostalog, spriječila da Crna Gora bude 27. izborna jedinica srpske države.

Nažalost i na našu zajedničku nesreću, naša crkva je još uvijek 22. eparhija srpske crkve.

Crnogorska država nije i ne može biti slobodna, niti je naš nacionalni i državni integritet potpun i zaokružen dok se ne riješi pitanje naše crkve u našoj zemlji. Uvjereni smo da Vi to znate i da ste toga svjesni.

S obzirom da se sprema Vaseljenski sabor, obraćamo Vam se zahtjevom da uputite pismo Vaseljenskom patrijarhu kojim biste zatražili da se Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi potvrdi status koji je imala do 1918. godine, a koji je brutalno ukinut nelegalnim i nelegitimnim odlukama tadašnjih srpskih vlasti, kojima je naša crkva priključena crkvi druge zemlje.

Naš zahtjev, osim brojnih i apsolutno poznatih i potvrdjenih dokumenata, koji se godinama i decenijama skrivaju od crnogorske javnosti, zasniva se i na činjenici da je crnogorska crkva ukinuta odlukom svjetovnih, dakle političkih vlasti druge države. Ministar vera (vjera) tadašnje vlade u Beogradu i regent Aleksandar su potpisnici te nekanonske i ništave odluke, obznanjene 1920. godine. Što se grbo rodi, vrijeme ne ispravi.

Ovaj nelegalni dekret je kasnije samo formalizovan odlukom Svetog Arhijerejskog Sinoda Vaseljenske patrijaršije br. 2056, od 19. marta 1920. godine, u kojoj  se kaže da su u granice ujedinjenog Kraljevstva SHS “ušle Avtokefalne Pravoslavne Crkve: Karlovačka i Crnogorska, kao i dvije dalmatinske eparhije: Zadarska i Bokokotorska”.

Ove i druge brojne neoborive činjenice su Vam poznate. One Vas obavezuju da, sa mjesta i državne funkcije koju obavljate, učinite sve što je u Vašoj moći da povratite status Crnogorske pravoslavne crkve.

Kao političar i državnik i, po definiciji i odgovornosti, predsjednik svih gradjana naše Crne Gore, imate obavezu najvišeg nivoa i značaja da čuvate, branite i promovišete prava i interese pravoslavnih Crnogoraca i njihove svete crnogorske crkve. Na to, da je sreće, ne bi trebalo podsjećati predsjednika naše države.

Očekujući Vašu reakciju,

S poštovanjem,

Crnogorska demokratska unija

Crnogorski pokret

Crnogorski državotvorni forum

2 KOMENTARI

  1. Na krivu ste se adresu, momci, obratili. Mogli ste ovaj zahtjev poslati i Amfilohiju, isti bi bio rezultat. Što kaže Milo?

  2. Sam i Risto to zna, ali izvor para ne bi da presuši jer je davno dokazao da se itekako bori za bogougodnost ovozemaljskog života. Neće proći dugo kad će CPC opet biti na svoje, a mnogi će pričati “ja sam odavno bio vjernik CPC”, kao što danas ima Liberala više nego u najsvjetlije dane LSCG-a.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].