Otvorena izložba fotografija “Pogled na Izrael”

0
gradonačelnica Ćatović i ambasador Levi

U Galeriji solidarnosti, palata Pima u starom gradu danas je otvorena izložba  fotografija “Pogled na Izrael”.Izložbu su zajednički otvorili gradonačelnica Kotora Marija Ćatović i ambasador Izraela u Crnoj Gori Jozef Levi.

Gradonačelnica Kotora je posebno zahvalila ambasadoru Izraela Leviju što je izabrao upravo Kotor kao okvir za izložbu predivnih fotografija njegove zemlje.

“Izrael – zemlja u kojoj je rođeno hrišćanstvo i koja zauzima posebno mjesto u vjerskom životu Jevreja – predstavljena je na ovoj izložbi nizom profesionalno urađenih fotografija, objedinjenih nazivom Pogled na Izrael”, kazala je Marija Ćatović naglašavajući želju da se dobra saradnja kotorske opštine i ambasade Izraela nastavi na obostrano zadovoljstvo.

Ambasador Levi je izrazio zadovoljstvo što je danas u Kotoru i što se realizovala ideja koju je ponudio prošle godine gradonačelnici Ćatović da se izložba “Pogled na Izrael” organizuje upravo u Kotoru.

“Zahvaljjući gradonačelnici, njenoj dobroj volji i izuzetnoj saradnji koju imamo sa opštinom Kotor, ja sam vrlo srećan da se u predivnom gradu vidi dio Izraela upravo ovdje”, kazao je Levi i sam iznenađen koliko je Izrael sličan i blizak Crnoj Gori, po geografskom obliku i mentalitetu ljudi.

“Izrael je Mediteranska zemlja ali istovremeno predstavlja jedan mozaik različitih kultura, i ne mogu reći da imamo jedan biser poput vašeg Kotora u Izraelu. Možda bi se Jerusalim mogao mjeriti ljepotom vašeg grada, ali zaista moram reći da živite u jednom predivnom gradu. Kao što je uvažena gradonačelnica rekla, Izrael je zemlja rođenja hrišćanstva, zemlja Jevreja ali istovremeno i sveto mjesto za sve Hrišćane, Jevreje i Muslimane. Izrael je mlada zemlja koja se bazira na izuzetno staroj generaciji naroda. Gledajući fotografije Izraela primijetićete tu različitoist kultura koja je prisutna u Izraelu. Vidjećete jedan istorijski Jerusalim, onda jedan moderan, savremen Tel Aviv, nevjerovatne predjele, pustinje koje se nalaze u Izraelu. Imaćete priliku da vidite predivne poglede na našu obalu kao što je fotografija sa pogledom na Jafu, za koju se može reći da podsjeća na jednu od slika koju možemo da vidimo i u Crnoj Gori, fotografiju Mrtvog mora, jedinstvenog mjesta na cijeloj planeti i nema mu ravnog i mnoga druga mjesta i predjele”, kazao je ambasador Izraela.

Levi je izrazio posebnu ljubav prema Crnoj Gori i radost Izraela kad god je u pitanju uspjeh naše zemlje, našeg prosperiteta i Evropske perspektive ali i naglasio da Izrael posebno cijeni prijateljstvo Crne Gore jer Izrael nema puno prijateljskih zemalja na planeti, a Crna Gora je jedna od njih.

Organizator izložbe je Ambasada Izraela iz Beograda.

Radi se o kolektivnoj izložbi izraelskih fotografa, a postavku od 16 fotografija koje promovišu Izrael kao atraktivnu turističku destinaciju ustupilo je Ministarstvo turizma Izraela.

Već na prvi pogled, djela otkrivaju zemlju sa savršenim spojem drevnog i modernog.

Tel Aviv
sa otvaranja

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].