Galerija Solidarnosti nakon 30 godina više nije podstanar

4
Sa otvaranja Galerije solidarnosti

Sa otvaranja Galerije solidarnosti

sa otvaranja

Kotor je, u susret prazniku 21. novembru, nakon punih 30 godina dobio Galeriju solidarnosti u kojoj je smješten vrijedni likovni fond koji su našem gradu, nakon katastrofalnog zemljotresa koji ga zadesio 15. aprila 1979. godine darovali umjetnici tadašnjih jugoslovenskih republika.

Otvarajući galeriju, gradonačelnica Kotora Marija Ćatović koja je sopstvenu ideju i dovela do realizacije, kazala je da su se umjetnici sa prostora čitave ondašnje Jugoslavije okrenuli Kotoru na specifičan način, poklanjajući mu svoje radove, kao izraz ljudske podrške i doprinosa revitalizaciji našeg drvnog grada.

“Na žalost, skoro 400 vrijednih umjetničkih djela, darovanih Kotoru od srca, bilo je proteklih 30 godina skriveno od očiju javnosti, čuvano sa manje ili više pažnje u različitim depoima i prostorima neprimjerenim za tu svrhu. Stoga izražavam izuzetno zadovoljstvo što smo večeras u prilici da otvorimo izložbeni prostor u kojem će ova umjetnička djela na dostojan način biti prezentirana javnosti”, kazala je Marija Ćatović, ubijeđena da će ovaj prostor organizovanjem i drugih kulturnih dešavanja postati sastavni dio kulturne ponude Kotora.

Nakon pozdravnog slova direktora JU Muzeji i galerije Gojka Andrijaševića o Galeriji solidarnosti kroz period od 30 godina, govorila je Marija Mihaliček, istoričarka umjetnosti i muzejski savjetnik.

Poslije jedne od najvećih tragedija koja je zadesila drevni Kotor i Crnu Goru, zemljotresa 1979. godine, koji je odnio ljudske živote, materijalna razaranja i uništio dobar dio kulturne baštine, pokrenute su mnoge humane akcije pomoći. Ona koja je došla iz svijeta umjetnika, u tadašnjoj javnosti imala je posebnog odjeka. Veliki broj likovnih umjetnika Hrvatske, Društva likovnih umjetnika Slovenije, Udruženja likovnih i primijenjenih umjetnika Srbije, Udruženja likovnih umjetnika Vojvodine donirao je svoje radove.

Pojedinačno su mnogi umjetnici iz Jugoslavije i SAD-a (nekoliko umjetnika iz Jugoslavije, koji su u to vrijeme živjeli u Americi, ali i svjetski istaknuta imena među kojima je Villem De Kooning).

Mnogi od autora su poslali i nekoliko radova, kao rumunski slikar Demetresku, a slikarka Cata Dujšin je poklonila Kotoru kolekciju slika.

Galerije bez nje ne bi bilo: Marija Ćatović

Treba svakako znati da su se opštine Bar, Budva i Tivat zalagale da im pripadne umjetnička donacija.

Tadašnje opštinsko rukovodstvo i kulturna javnost ovoga grada su zajedno bili istrajni, i Kotoru je, prije 30 godina, oktobra 1981. godine pripao ovaj vrijedni likovni fond, koji je od samog početka bio imenovan Galerijom solidarnosti, kazala je između ostalog Marija Mihaliček.

4 KOMENTARI

  1. i to je najveca istina, voljelo neko Maju ili ne ove galijerije bez nje ne bi ni bilo…..a za ostale projekte je slicna situacija, nazalost ovaj grad ima puno dusmana

  2. Bravo Majo, tako me veseli da imamo jedan ovako prestižan prostor, i da ono što je ostalo od donacija i poklona može da se pogleda i gleda!!
    I konačno, jedna kafana manje…

  3. Konačno da Galerija solidarnosti počne da živi. Samo da je ovi strucnjaci iz OJU Muzeji ne urede kao što su onaj prelijepi muzej u Perastu. NE DAJTE da galeriju pretvore u kakav klub gdje se pije i gdje se skupljaju neradnici. Tamo bi na žalost česti gosti bili i neki vaši fun kcioneri.

  4. Bravo gospođo Ćatović. Mogu misliti što bi sve uradili da imate prave saradnike. Srećni prraznici i hvala za sve što činite.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].