U palati Grgurina otvoreno muzejsko istorijsko odjeljenje

3
sa otvaranja odjeljenja u Muzeju

Otvaranje odjeljenja Spasic -Masera

U Pomorskom muzeju Crne Gore u Kotoru otvoreno je odjeljenje posvećeno 70-oj godišnjici herojskog podviga poručnika bojnog broda Milana Spasića i Sergeja Mašere.

Otvarajući ovo odjeljenje, Slavko Mandić direktor Skala radija je između ostalog  rekao:

“Časno je na ovom mjestu danas i za vijek vjekova  izgovoriti imena Milana Spasića  i Sergeja Mašere. U Pomorskom muzeju od života i poslije kratkih, ali najslavnijih života dvojice poručnika,  heroja, mornara  – danas odjeljenje novo za nezaborav. Povod, 70 godina od herojskog podviga  Spasića i Mašere koji su  ostali na razaraču Zagreb i digli ga u vazduh, da ne padnu u ruke neprijatelja. Danas, 70 godina od događaja hrabrošću i snagom nadnaravnom dvojice drugova, mornara kojima je more i rodoljublje u venama,  ostajemo pred epoletama poručnika, koje za najviši čin zlatnim sjajem blistaju. Blistaće imena i djelo, sa fotografija i eksponata ovog obnovljenog odjeljenja drugog svjetskog rata u jednom od najljepših zdanja u Kotoru”,  kazao je Mandić.

Pomorski muzej - odjeljenje drugog svjetskog rata

On je podsjetio na istorijat ovog događaja, a Mileva Vujošević -Pejaković, direktorica Muzeja kazala da će se turisti od danas putem audio gajda upoznati sa podvigom Spasića i Mašere u novootvorenom muzjesko-istorijskom odjeljenju, u kome je mjesto našla i metalna kasa sa podmornice  “Osvetnik” koju je lično u more bacio kapetan podmornice na dan ulaska okupacione vojske u Boku Kotorsku 17. aprila 1941. godine.

U muzičkom dijelu učestvovao je Miloš Sekulić, učenik kotorske muzičke škole “Vida Matijan”.

3 KOMENTARI

  1. Možda ovaj Nikola ne zna da takvih primjera hrabrosti (ludosti i besmislenosti) svaki dan čujemo i vidimo po bliskom istoku.Koliko su im porodice bile oduševljene njihovim samoubistvom,odnjeli su im djelove kostiju svakome u svoje rodno mjesto.(glava jednoga nikada nije nađena)

  2. Treba znati da takvo rodoljublje i hrabrost ne postoji kao primjer u istoriji. Prosvjetni radnici bi trebali da dovode đecu da se napajaju a oni da shvate kako se voli svoja zemlja. Danas za državu niko ne bi život dao ali je mnogo onih koji bi državi život uzeli.
    Neka je vječna slava i hvala Milanu Spasići i Sergeju Mašeri.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].