Otpad kao resurs, a ne kao problem – poručuju iz pograničnih opština CG i BIH

0

sa sastanka

tonski zapis sa sastanka

Podsticanje zajedničkog održivog razvoja u upravljanju otpadom u prekograničnom području Crne Gore i Bosne i Hercegovine, tema je današnjeg sastanka predstavnika dvije države u kotorskoj palati Bizanti.

Osnivanje dva klastera, dvije zelene eko-reciklažne stanice i edukacija javnog, privatnog, civilnog sektora o važnosti upravljanja otpadom i njegovim ekonomskim, finansijskim i socijalnim aspektima, osnovni su ciljevi prekogranične radne grupe dvije države koje imaju identične probleme sa otpadom i njegovim tretiranjem.

Ovo je za Skala radio izjavio Slaviša Jelusić, ekspert iz ove oblasti u Bosni i Hercegovini.

Ovaj projekat upravljanja otpadom  je veoma važan za zaštitu okoline i jedan je od ključnih izazova i problema sa kojim se susreću opštine u pograničnom području BIH i CG.

Projekat otvora mnoga pitanja vezana za međusobnu saradnju opština u ovoj oblasti što je rezultiralo uspostavljanju komunikacije između opština i njihovih komunalnih preduzeća, kazao je Jelusić.

Još uvijek je upravljanje otpadom na najnižem nivou, i prvi korak u hijerarhiji upravljanja otpadom je da se odlaže na sanitarnim deponijama.

Otpad treba da se posmatra kao resurs, a ne kao problem kao što je to u naše dvije države, kazao je Jelusić.

On je podsjetio da otpad može da bude resurs za proizvodnju energije, za pravljenje novih materijala prilikom reciklaže i slično.

Realizacijom projekta u Crnoj Gori obuhvaćene su opštine Kotor, Herceg Novi, Nikšić i Plužine, podsjetila je Ljilja Radunović, ispred NVO “Delfin” iz Kotora.

Ona je ukazala i na izradu edukativno-informativnog materijala posebno kada je u pitanju opasni otpad i njegovo odlaganje i reciklaža.

Na današnjem sastanku u Kotoru učesnici su prošli obuku, jačanje i uspostavljanje dijaloga i partnerstva između javnog i privatnog sektora u cilju uspostavljanja klasterske incijative i održivog upravljanja otpadom.

Za sjutra i prekosjutra planirano je održavanje dva treninga na temu “Hijerarhija u upravljanju otpadom” u Kotoru i Nikšiću za predstavnike lokalnih uprava i JKP Kotora, Tivta, Nikšića i Plužina.

Osim njih pozivi za ove treninge upućeni su obrazovnim i zdrastvenim institucijama u ovim opštinama, kao i nevladinom sektoru, zaključila je Radunovićeva.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].