Oteti pomorci se vraćaju doma poslije 10 mjeseci

4
Brod "Polar"

Brod “Polar” sa tri crnogorska pomorca Blažom Markovićem, Nenadom Božovićem i Milotijem Bulatovićem, koji su oteli somalijski pirati, jutros je oslobođen, saopštilo je Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija.

Crnogorski mornari su u dobrom psihofizičkom stanju i za nekoliko dana će se vratiti svojim porodicama.

Brod “Polar” vlasništvo kompanije “Paradajs navigejšn” /Paradise Navigation/ 30. oktobra prošle godine oteli su pirati u Somaliji.

“Nakon više od deset mjeseci svakodnevnih kontakata između Ambasade Crne Gore u Atini, kompanije Paradajs navigejšn i Ministarstva inostranih poslova Grčke pregovori su uspješno završeni”, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija se zahvalilo svim medijima u Crnoj Gori, koji su, kako su naveli, ispoštovali dogovor da se ne objavljuju imena pomoraca i ne plasiraju informacije koje bi mogle ugroziti tok pregovora, prenosi agencija Mina.

4 KOMENTARI

  1. Tacno je da je malo bilo komentara o svemu ovome. Navodno je ministarstvo trazilo sutnju o dogadjau da nebi ometalo pregovore. Nije mi to jasno. Trebaala se dici opsta kampanja da se radi vise das e pomorci oslobode. Odnosno jednostavno receno, Trebao je brodovlasnik platiti odmah trazenu ucijenjenu sumeu i pomorci bi a i brod bili pusteni. Ovako onu su placali svojim zivotima kao i njihove porodice, natezanje oko isplate sume, 10 mjeseci robovanja, a ni krivi ni duzni, Niti su oni trebali placat niti su oni dobili brod nazad. Ko ce njima isplatit odsteu za 10 mjeseci robovanja. Siguran sam da im niko nece platit nista, adobro je ako dobiju i plate. Zato bi pomorci trebali odmah cim se oduzme brod trazit od pirata da se i nima da nadoknada i participacija za saradnju sa piratime. Jer medjunarodne organizacije traze u uputama da se sa piratima pomorci kolaboriraju, da se ne protive i ne sukobljavaju i budu mirni i kooperativni. Sve da bi se brodovalsniku vratio brod.

  2. Fala Bogu velikome. Ali ne mogu vjerovati da na ovakvu vijuest nema komentara , ovaj naš narod kao da jedva čeka samo identitetske teme. Strašno samo ste za svađu mnogi spremni. Đe je miroljubiv Bokeški svijet! Hvala vam Skalo što ste ovu vijest odmah zakačili na vaš sajt.

    • Braćo Srbi i Crnogorci,ustvari mi smo jedno te isto,drugim recima braća.Shvaticemo to za neku deceniju.No, da pređem na temu.Slučajno poznajem jednog od otetih mornara ,poreklom iz Boke, živi u Beogradu.Poznato mi je kroz kakav pakao je prolazila njegova porodica za ovih 10 meseci.A tek kroz kakve su traume prolazili sami mornari,to samo oni znaju i kave će posledice psihičke i fizičke na njih ostaviti sve ovo.Mislim da ako nije mogla ili nije htela država i jedna i druga ( Crna Gora i Srbija) da im pomogne u tada teškim trenutcima , sada bi trebala da pokaže više sluha i da svojim građanima ( koji su se na more otisnuli ” trbuhom za kruhom”), a ne na krstarenje, pomogne arbitrirajući u traženju odštete od nadležnih institucija i organizacija u svetu. Pozdrav za naše hrabre mornare!!!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].