Osnovni sud u Kotoru bez dovoljno sudija

1
predsjednik prof. dr. Branko Vučković

Branko Vučković

Branko Vučković

U Osnovnom sudu u Kotoru i ove godine se nastavljaju kadrovski problemi sa kojima se suočava već više od jedne decenije, pa su veliki broj neriješenih predmeta delegirali svojim kolegama na Cetinju.

Kotorski sud je 2015. godinu počeo bez dvije sudije koje koriste roditeljsko odsustvo.

Trenutno radi bez 5 sudija, a neko vrijeme je radio i bez 6 sudija, od ukupno 15 sudija i predsjednika suda, koliko sud broji prema odluci Sudskog savjeta o broju sudija u sudovima u Crnoj Gori.

Zbog izraženih kadrovskih problema, a da ne bi trpjele stranke u ostvarivanju svojih zahtjeva i zbog poštovanja suđenja u razumnom roku, došlo je do delegiranja jednog broja parničnih predmeta Osnovnom sudu na Cetinju.

Već je delegirano 200 novih parničnih predmeta, a u toku je procedura za delegiranje još 200 parničnih predmeta koje je dužio jedan sudija koji je otišao na duže bolovanje, kazao je za Skala radio prof. dr Branko Vučković, predsjednik Osnovnog suda u Kotoru.

U skladu sa zakonom, odluku o delegiranju donosi Vrhovni sud Crne Gore.

Prilikom donošenja odluke o delegiranju predmeta Vrhovni sud Crne Gore je imao u vidu značajan broj neriješenih parničnih predmeta kod ovog suda, pojedinačnu opterećenost sudija u građanskoj materiji i nemogućnost njihovog rješavanja u razumnom roku.

Zbog delegiranja predmeta ima nezadovoljstva stranaka i njihovih punomoćnika, jer se na taj način povećavaju troškovi postupka, a potrebno je i više vremena za obavljanje određenih parničnih radnji.

Do kada će ovo potrajati u ovom trenutku je teško reći, ali je sasvim izvjesno da će ovakvo stanje trajati do obezbjeđenja kadrovske stabilnosti suda.

Ovih dana se očekuje da Sudski savjet na jedno upražnjeno mjesto izvrši izbor jednog sudije i time bi se bar donekle ublažili problemi suda koji ga karakterišu duže od jedne decenije, zaključio je Vučković.

1 KOMENTAR

  1. Kako se to nije znalo do sada, A mi smo mislili da školujemo preveliki broj pravnika i kasnije sudija. Zašto sud ne stipendira dobre studente da postanu sudije.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].