Osiguranici se upućuju van države ako se liječenje ne može uspješno sprovesti u Crnoj Gori

0

 

Fond za zdravstveno osiguranje saopštio je da se osigurana lica upućuju na liječenja van Crne Gore, na teret sredstava Fonda za zdravstveno osiguranje, ako se liječenje uspješno ne može sprovesti u javnim zdravstvenim ustanovama Crne Gore.

Oni su objasnili kako su se oglasili zbog sve učestalijih obraćanja osiguranika medijima za pomoć, u cilju ostvarivanja liječenja van zdravstvenog sistema Crne Gore

“Ono na šta Fond želi da ukaže, je da u slučajevima gdje su ispunjene pretpostavke za upućivanje na liječenje u inostranstvo, ukupne troškove liječenja, kao i troškove putovanja osiguranika i njegovog pratioca snosi Fond za zdravsteno osiguranje. Ovo smo više puta naglašavali u sredstvima javnog informisanja, jer se s vremena na vrijeme, osiguranici samoinicijativno obraćaju ukupnoj crnogorskoj javnosti, putem medija, a da prethodno nisu ni pokrenuli postupke za ostvarivanje svojih prava u javnim zdravstvenim ustanovama, odnosno Fondu”, navodi se u saopštenju.

Iz Fonda su posebno napomenuli da je u praksi primijećeno da se uglavnom humanitarne akcije pokreću za eksperimentalna liječenja koja se ne mogu odobravati na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja kako u Crnoj Gori, tako i u drugim državama.

“Zato apelujemo na NVO i razne fondacije koje sprovode humanitarne akcije za liječenje, da prilikom organizovanja istih u saopštavanju medijima, obavezno navode o kojem se liječenju radi, da li je u skladu sa zvaničnom i odobrenom medicinskom doktrinom.

S tim u vezi dužni smo saopštiti i informaciju da u slučaju desetogodišnje Medine Borančić iz Bijelog Polja, za koju je nedavno pokrenuta humanitarna akcija, da je za liječenje u inostranstvo prošla propisanu proceduru od strane Komisije za liječenje u inostranstvu i odobren joj je kompletan trošak za operaciju u Njemačkoj”, dodaje se u saopštenju.

To, kako su pojasnili, podrazumijeva boravak u bolnici prije i nakon operacije, kako za nju, tako i za jednog roditelja kao pratioca, uključujući i kompletne avionske putne troškove za obje osobe koje će biti refundirane u skladu sa zakonskom procedurom nakon povratka sa liječenja iz Njemačke.

“Svakako da uvažavamo humanost naših ljudi kada je u pitanju pomoć za liječenje prikupljanjem novčanih sredstava ili na neki drugi način, ali naglašavamo da ovakav način nije pravi put, ako se ostvarivanje ovih prava realizuje na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja naše države”, zaključuje se u saopštenju.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].