U Crnoj Gori osam mjeseci u začaranom krugu pakla sa koronavirusom

0
iz arhive: Institut za javno zdravlje

Tačno je osam mjeseci od prvog potvrđenog slučaja Covid-a 19 u Crnoj Gori.

Od 17. marta do 17. novembra u Institutu za javno zdravlje uradili su više od stotinu hiljada PCR analiza na novi koronavirus.

Izazovi sa kojima su se sreli, kapaciteti koje su morali desetostruko da šire, premor, ali i značaj i uloga preventivne medicine u borbi protiv kovida, tema su druge emisije serijala “Heroji u sjenci”, autorke Vesne Terić, koja je emitovana na TVCG.

U Institutu rade dan-noć, bez prava na vikend, slobodan dan ili praznik. Mimo njih prolaze godišnja doba, sva slavlja i tuge, godina cijela. Više od stotinu hiljada PCR analiza uradila je mala Crna Gora, odnosno lično oni. I na to su preponosni.

“To su jako osjetljive metode, odnosno postupci gdje u svakom sekundu, ako vam misli odlutaju može doći do neke greške. Samim tim je izuzetno iscrpljujuće, ja vam kažem, ja ću početi da plačem. U situacijama kada radite po deset sati i više, nisam vam sagovornik”, kaže za TVCG Marija Govedarica, molekularni biolog.

“U jednom velikom začaranom smo krugu i po narodski rečeno, mogu reći da je ovo pakao”, ističe laboratorijski tehničar Stana Keković.

Njena koleginica, takođe laboratorijski tehničar, Suzana Muković, kaže da se već od marta i prvog slučaj korone, njihovi životi mijenjaju.

“Bukvalno, moj iz korijena. Emocije… Vi odjednom postajete jako važni i bitni s obzirom da znate da je Institut za javno zdravlje prva laboratorija gdje su se obrađivali ovi uzorci, znate da je sve na vama, na ljudima koji rade u laboratoriji, nema niko da vam pomogne sa strane, niko, samo vi. Samo se molite da ste zdravi, da ste tu i da se radi posao kako treba”, ističe Muković.

Zima još nije počela, sezonski grip nije stigao, a epidemiološka situacija u državi sve više izmiče kontroli. Dramatičan broj novooboljelih, posebno u Podgorici, sve više umrlih, zabilježili smo i 13 smrti od kovida za samo jedan dan, uznemiravaju i najstaloženije.

“Mi bezgraničnih kapaciteta nemamo, kao što ih nema ni jedna država u svijetu. Bio bih neiskren kada bih rekao da ne strahujem. Strahujem i to veoma strahujem, ali ja strahujem od samog početka i strah je sveprisutan kod mene zadnjih devet mjeseci” poručuje pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Crne Gore dr Senad Begić.

Evropske države, kompletan region i Crna Gora ovog mjeseca ušli su u novu, najtežu fazu pandemije koronavirusa.

Više od petsto dnevno inficiranih u našoj maloj državi prijeti katastrofom i urušavanjem zdravstvenog sistema. Prijetnji je mnogo, a mnogi ih, nažalost, i pored svakodnevnih upozorenja, uopšte nijesu svjesni.

Vesna Terić, autorka emisije “Pogledi” i serijala “Heroji u sjenci” – RTCG

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].