OŠ “Veljko Drobnjaković” u Risnu preduzetničkog duha

0
Risan

Dragutin Šćekić

Dragutin Šćekić

U Osnovnu školu “Veljko Drobnjaković” u Risnu ove godine je upisano 189 učenika koji nastavu pohađaju u matičnoj školi u Risnu i područnim odjeljenjima u Perastu i Morinju.

Posebno zadovoljstvo, po riječima direktora ove škole Dragutina Šćekića je to što je ove godine upisano 29 prvaka što je najveći broj u prethodnih nekoliko godina.

Škola se nalazi na samom rubu kotorske opštine, i po broju i učenika spada u manje škole, ali mi se trudimo da ove činjenice pretvorimo u našu prednost, i iskoristimo ih na najbolji mogući način, rekao je Šćekić za Skala radio.

U školi je u prethodnom periodu poseban akcenat stavljen na kvalitet nastavničkog kadra, tako da direktor škole sa zadovoljstvom ističe  snažan, motivisan i kreativan nastavnički kolektiv.

Ovo je osnovni preduslov da svakom učeniku pružimo mogućnost da optimalno iskoristi svoje potencijale i pripremi se za nastavak školovanja, i nakon toga, za aktivnu participaciju na tržištu rada.

Za dobru atmosferu u školi u najvećoj mjeri odgovorni su naši učenici, koji su prije svega dobro vaspitani, ali i puni entuzijazma i uvijek spremni da se uključe u sve aktivnosti koje u školi sprovodimo.

Upravo dobri međuljudski odnosi i prijatna i radna atmosfera, čini mi se, predstavljaju najvažnije dostignuće naše škole, riječi su Šćekića.

Škola “Veljko Drobnjaković” posebnu pažnju posvjećuje saradnji sa lokalnom zajednicom, kao i aktivnostima usmjerenim ka osnaživanju preduzetničke kompetencije kod učenika.

Pored niza drugih aktivnosti, ova škola je od 2011. godine dio velikog regionalnog projekta pod rukovodstvom Centra za preduzetničko učenje Jugoistočne Evrope, gdje kao predstavnik Crne Gore, ali i najmanja ustanova u projektu ostvaruje značajne rezultate, podsjetio je Šćekić.

Tokom prethodne školske godine u školi je pilotirana primjena preduzetničkog učenja kao međupredmetne oblasti u nižim razredima, a ova školska godina će u najvećoj mjeri biti posvjećena regionalnoj saradnji i razmjeni iskustava sa drugim školama.

U ovaj projekat  uključene su i osnovna škola “Njegoš”, kao i kotorska gimnazija pa se  sve jasnije pojavljuje potreba za intenziviranjem saradnje škola sa drugim zainteresovanim stranama u našoj opštini po pitanju osnaživanja preduzetničkih kompetencija mladih.

Risanska škola je prošle godine od strane OECD-a odabrana među 20 evropskih škola koje su primjer uspješne implementacije preduzetničkog učenja, a imali smo priliku da svoja iskustva predstavimo i na konferenciji o preduzetničkom učenju koja je održana u novembru prošle godine u Berlinu, podsjetio je Šćekić.

On je najavio  učešće na konferenciji u Ulmu (Njemačka) gdje je kao direktor pozvan da kao govornik učestvuje na 4. godišnjem forumu EU Dunavske strategije, koji će biti održan 29. i 30 oktobra, sa zadatkom  da upozna učesnike sa naporima koje crnogorski obrazovni sistem  ulaže u unaprjeđivanje kvaliteta obrazovanja, kao i sa rezultatima koje se postižu u domenu preduzetničkog obrazovanja.

“U školi svi zajedno pokušavamo da prije svega zadržimo pozitivnu i radnu atmosferu, dobre međuljudske odnose i međusobno poštovanje. Svjesni smo svojih dobrih strana, ali i toga da postoje oblasti u kojima moramo da se unaprijedimo. U krajnjem, svoj kvalitet možemo mjeriti isključivo na osnovu toga koliko smo uspjeli da pružimo našim učenicima”, poručio je prvi čovjek škole Draško Šćekić.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].