Orguljska viola – sinteza klavijature i gudačke konstrukcije

0
Slawomir Zubrzycki na orguljskoj violi

sa promocije orguljske viole

Don Brankovi dani muzike bogatiji su za još jedan instrument, orguljsku violu koji je konstruisan po nacrtima Leonarda da Vinčija.

Poljski pijanista i graditelj instrumenata, Slavomir Zubžicki (Slawomir Zubrzycki) je novinarima ispričao priču, podsjetivši da je instrument iz kasnog XV vijeka i sadrži djelove osam instrumenata koji čine jedinstvenu orguljsku violu.

Umjetnik je, kako je rekao, iznenađen bio kako do sada nije konstruisan ovaj instrument kada su Leonardovi nacrti bili dostupni.

U posljednjih 500 godina bilo je nekoliko graditelja instrumenata koji su pokušavali da ga konstruišu ali nijesu uspjeli.

Zubžicki je pokušao i uspio, na osnovu podataka i nacrta knjige iz 1618. godine koju je pronašao.

Najznačajnija informacija iz te knjige odnosila se na zvuk instrumenta koji je podsjećao na instrument viole da Gamba koji je bio jako popularan u XVII vijeku.

Istraživao je i greške srtarih graditelja i napravio sintezu Leonardovih crteža i na kraju napravio koncertni instrument.

To su neke preteče klavira ali je danas ovo žičani na neki način gudački instrument i sinteza dvije familije instrumenata, to jest instrument sa klavijatirom i konstrukcije koja je potpuno gudačka, ispričao je umjetnik.

Premijerno, publika u Kotoru u ponedjeljak 14. jula u katedrali Sv Tripuna u 21 sat će moći da čuje orguljsku violu.

Slavomir Zubžicki, pijanista, kompozitor i konstruktor muzičkih instrumenata, kao solista i kamerni muzičar specijalizovao se za izvođenje savremene muzike.

Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Krakovu, klavir u klasi prof. T. Žmucinjskog, a savremenu muziku u klasi prof. A. Kačinjskog (1988).

Kao dobitnik Fulbrajtove stipendije, upisao je klavir na Muzičkom konzervatorijumu u Bostonu, koji je 1991. završio pod mentorstvom Dž. Veber.

Pobjednik je prestižnog takmičenja na festivalu “Polish Piano Art” u Slupsku (1987).

Ostvario je više snimaka za izdavačku kuću “Polskie Nagrania” i Radio-televiziju Poljske.

Bio je predavač na Ljetnjoj akademiji savremene muzike na Tirolskom festivalu avangarde (Austrija, 2005, 2007).

Zubžicki je 1994. napravio repliku klavikorda iz 1775. Johana Zilbermana.

Godine 2009. naišao je na istorijske tragove orguljske viole konstruktora Leonarda da Vinčija, instrumenta koji je bio zaboravljen.

Fasciniran činjenicama iz prošlosti, narednih pet godina bavio se pravljenjem svoje verzije da Vinčijevog instrumenta.

Zubžicki je premijerno svirao na tom instrumentu na Međunarodnom kraljevskom pijanističkom festivalu u Krakovu, 18. oktobra 2013.

orguljska viola

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].