Organizatori konferencije “Riječ, slika i neprijatelj” za lažnu konstataciju traže izvinjenje Ranka Krivokapića

16
fotografija sa Portala analitika demantuje predsjednika CG parlamenta

U sinoćnjoj emisiji “Načisto” emitovanoj na TV Vijesti, autor i voditelj Petar Komnenić, kao i njegov gost, predsjednik crnogorskog Parlamenta i predsjednik Parlamentarne skupštine OEBS-a Ranko Krivokapić, izrekli su notornu neistinu – da izložbu „Riječ, slika i neprijatelj“ postavljenu u podgoričkom Umjetničkom paviljonu, a u kontekstu i povodom dvodnevne Konferencije posvećene medijima na Zapadnom Balkanu, čine naslovnice tri crnogorska lista, Dana, Vijesti i Monitora. Iz takve, lažne premise, voditelj i njegov gost izvukli su i lažni zaključak, da je cilj izložbe diskreditacija pomenutih glasila i jednostrano gledanje na medijsku situaciju u Crnoj Gori.

Što je najapsurdnije, i voditelj i njegov gost priznaju da izložbu nijesu vidjeli!

Na ovaj način, Komnenić i Krivokapić pokušali su da diskredituju ogroman trud i rad, kako na organizaciji dvodnevnog skupa, kojem je prisustvovalo oko 150 novinara iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Slovenije, Kosova, Republike Srpske, Poljske, Francuske, Grčke, Austrije…… tako i na organizaciji same izložbe.

Istina je sljedeća, a u nju se mogu uvjeriti svi koji odu da je pogledaju: među hiljadu izloženih naslovnica, nisu samo naslovnice Vijesti, Dana i Monitora, već svih listova koji su izlazili u Crnoj Gori u posljednjih 13 godina: Pobjede, Publike, Republike, Istoka, Glasa Crnogoraca, Crnogorskog književnog lista, Blica Crna Gora, …. Izložene su i naslovnice listova iz regiona, ali i iz zemalja razvijene zapadne demokratije, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država.

To što su naslovnice pomenuta tri crnogorska lista najzastupljenije na izložbi, nije ni zasluga ni krivica organizatora Konferencije i izložbe, već rezultat notorne činjenice da pomenuta tri lista najčešće i najflagrantnije krše osnovne norme novinarske profesije.

Ovim reagovanjem Organizatori upućuju javni poziv svakome ko argumentovano smatra da postoji još neka naslovnica bilo kojeg crnogorskog lista, koja zaslužuje da bude izložena, da upozori na nju, i biće okačena sa postojećim eksponatima!

Organizatori Konferencije ne čude se autoru i voditelju emisije koji, za potrebe i interese svojih poslodavaca, ne preza od izricanja neistina, kršeći time osnovne norme svoje profesije, nesvjestan da su i Konferencija i izložba pokušaj da se zaštiti i na zaboravljenim profesionalnim premisama afirmiše upravo esnaf kojem pripada.

Organizatori poseban protest izražavaju zbog istupa predsjednika crnogorske Skupštine, i predsjednika Parlamentarne skupštine OEBS-a, koji je zaboravio da ga ove visoke funkcije obavezuju na promišljene i kredibilne javne nastupe. Organizatori Konferencije i izložbe veoma su zatečeni da uvaženi gospodin Krivokapić nije našao za shodno da barem na kratko ukaže čast svojim prisustvom skupu na kojem su bila imena poput: Filip Dust Blazija, specijalnog savetnika generalnog sekretara UN, Efrema Radeva iz   RCC-ja, Alesija Vinčija sa CNN-a, Džordža Codopulosa, Andreja Krajevskog, Lene Hansen, Florens Artman, Gorana Milića, Petra Lukovića, Ivana Cvejića, Brankice Stanković, Aleksandra Stankovića, Boška Jakšića, Vesne Mališić……iako je bio uredno pozvan.

Sinoćnji istup Ranka Krivokapića, očigledan je primjer gdje su partijski interesi u svjetlu predstojećih lokalnih izbora prevladali nad njegovom visokom državnom funkcijom i visokom funkcijom jedne značajne međunarodne organizacije, u čijoj je agendi i borba za nezavisno i profesionalno novinarstvo.

Organizatori Konferencije i izložbe „Riječ, slika i neprijatelj“, očekuju od dvojice aktera emisije „Načisto“ da odu i pogledaju izložbu, ali i javno izvinjenje zbog izrečene neistine.

Sinoćnja emisija pokazala je još jednom da je crnogorsko novinarstvo zarobljeno partijskim interesima, te interesima medijskih vlasničkih struktura, i ostalih struktura moći. Zato i ne čudi ovako burna javna reakcija na Konferenciju i na izložbu.

Upravo je sinoćnja emisija još jednom pokazala i dokazala neophodnost i opravdanost održavanja Konferencije, čiji je jedini cilj bio – suzbijanje  manipulativnog i jednostranog novinarstva, i uvažavanje osnovnih profesionalnih standarda profesije, nezavisno od uređivačke politike i ideoloških premisa svakog medija pojedinačno. Organizatori su uvjereni da je taj cilj neophodan uslov stvarnoj demokratizaciji crnogorskog društva i istrajavaće i dalje na njegovom ostvarivanju. Istrajavaće, uprkos poražavajućoj činjenici da mnogima, uprkos deklarativnoj borbi za iste ciljeve, slobodni, nezavisni i profesionalni mediji – ne odgovaraju.

Organizatori konferencije «Riječ, slika i neprijatelj»

15.11.2013. godine

16 KOMENTARI

 1. Gospon Parilo,a kažite vi nama što Ranko nije učinio za naš Kotor?Zato ne krivite..krivoga-dosta mu je i njegove prijerode..a ne i još vaše “neprijerode”?

 2. SDP je Sve Dobro Propalo. Šteta jer su mogli biti demokrate i crnogorska građanska ali ne i interesna partija. Nekadašnji član.

 3. A što je Ranko učinio za svoj rodni grad? Decenijama u vlasti i onda mu je kriv DPS,Liberali, Srbi, crkva, itd.Nego lećela ptica visoko a pala nedaleko.Dobro će mu biti dase sjeti vode s Peluzice.

 4. Krivokapić je ne zaboravite predsjednik Parlamentarne skupštine savjeta Evrope.Ima on položaj i bez stranke i pametnjakovića.

 5. ..Kako stvari stoje,reklo bi se da su izgubili izbore u Cetinje,Mojkovac i Petnjicu..korotnici…prežaljenici za istinom…i da će biti pijez na vagi bez kojih neće biti v l a s t i ,ni na tir od ostroguše? A, neznajući,da se recimo u Cetinju, tovar mjeri na… b o l a n dž u..koja nema pijeza… ?
  Rano je davati ozbiljnije komentare…do objave izbornih rezultata,ali se sa sigurnošću može reći da će u ove tri opštine biti na vlasti oni koji su bii na osobeno osvijesšćenje u crkvu, u Dalmatinskoj ulici u Podgoricu..oktombar 2013 godine?

 6. Poljoprivredno Industrijski Kombinat “Krnovo”,za proizvodnju,peradu i stvlajnje u promet krtole,ne može komentarisati temu iz razloga uvedne k o r o t e/od ponoći/ ž a l o s t i…za istinom dok traju izbori za likvidaciju Jednopratijskih činbenika u opštini Cetinje…i diljem drugijeg destinacija..oliti obećanja sramotnije…naivnima,ka i fazda tamo njima.
  Uprava moli,da čitavoci i čitateljice,imaju razumijevnja..jer nikgda nije kasno,da bi se polizale lažavine u spostvenoj istini o sebi?!
  Puna hvale i zafale…
  PP menadžerica P.I.K.”Krnovo” za Evroatlantidaintegracije!

 7. Ništa novo kad je u pitanju gospodin Krivokapić.Zar ga još nijeste pročitali.Na sve je spreman samo da ostane u vlast.Nikad se nezna što slijedi.Zato gospodin Krivokapić šuruje sa svim političkim subjektima,a neistinama pokušava da obmane građane.tako stalno ponavlja kako je od početka bio na pravu stranu.Ako je prava strana rušenje Miloševićevih protivnika,onda mu se mora priznat da je bio na pravu stranu.Sjećaju se Kotorani kako je energično učestvovAO U RUŠENJU BIFŠEG crnogorskog rukovodstva.Ako je sprečavanje uvođenja crnogorske himne u državni parlament jačanje crnogorskih indetiteta onda on ih jača.Ako je sprečavanje Zakona o Prijestonici doprinos razvoju Cetinja,onda je njegov doprinos razvoju Cetinja evidentan.Sad mu ne smeta ni savez sa opozicijom državi kako ih je on često nazivao.Kakva ideologija važna je vlast.No nikako nemože sebe i svoju partiju oprati od doprinosa sadašnjem stanju.Nijedna odluka Zakon u parlamentu se nije mogla donijeti bez glasova SDP-ovih poslanika.

 8. A sad adio , i ko zna kad i ko zna đe….
  samo se gospodine Krivokapiću nadajte da ćete dobit izbore i ćušnut Mila…adio amore….

 9. da nije jubavi nebi svita bilo. Kakva se sinoć vidjela između Ranka i Komnenića ja tebe vojvoda, ti mene serdare….

 10. Ali se ranko vraća opet svojim Vijestima.samo neka prelista njihove strane i stranice đe ga blate ? nego sad su vidimo i čuujemo opet u ljubav! Eh , Ah, UH ta VLAST!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].