Orban: Trideset inspektora ne može da kontroliše deset hiljada zaraženih u zemlji

0
Višnja Orban

Sanitarna inspekcija ne može da kontroliše deset hiljada zaraženih koronavirusom u Crnoj Gori, jer ima ukupno 30 inspektora sa kolegama na graničnim prelazima, a građani se žale da im kasne rješenja o samoizolaciji, saopštila je glavna zdravstveno sanitarna inspektorka Višnja Orban.

Ona smatra da bi im za sprječavanje nepoštovanja mjera i kršenja zakona u svim objektima trebalo hiljadu inspektora.

Orban je za Dan kazala da to što građani ne dobijaju rješenje o samoizolaciji nije toliki problem, ako se zna da je obaveza inficiranog da se izoluje i izbjegava kontakte.

Kako je navela, rješenje o samoizolaciji mogu izdati tek kad dobiju izvještaj od epidemiološke službe.

“Valjda je građanima jasno da kada im izabrani doktor ili epidemiolog javi da su inficirani da treba sami da se izoluju 14 dana i izbjegavaju sve kontakte sa drugim licima. Do gužve je došlo kada su uvedeni brzi testovi čime je porastao broj zaraženih i testiranih. Sa ovim problemom zbog brzih testova kubure i epidemiološke službe, jer sve ide preko njih”, kazala je Orban.

Prema njenim riječima, inspektori rade danonoćno kako bi uspjeli da prate stanje na terenu.

Ona je rekla da se od početka epidemije trude da odgovore izazovu i da prate situaciju u svim gradovima.

“Ranije smo mogli da obiđemo i čitave gradove i provjerimo da li se krše mjere samoizoalacije. Sada je drugačija situacija. Radimo koliko možemo da stignemo. Zbog ovolikog broja zaraženih imamo i stalne probleme da ispratimo da li se poštuju mjere”, navela je Orban.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].