Opštini Tivat i partnerima odobren IPA projekat vrijedan više od 700.000 eura

0

Opštini Tivat – Sekretarijatu za turizam i preduzetništvo i zvanično je odobren za implementaciju projekat „EnhanCing Sustainable ToUrism Development through Culinary HeritAge – CUHaCHA“ u okviru drugog poziva Interreg IPA programa prekogranične saradnje između Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crna Gora 2014. – 2020.

“Vodeći partner projekta je Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA (HR), a ostali partneri na implementaciji projekta, pored Opštine Tivat, su Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa Hercegovačko–neretvanske županije – kanton (BiH) i Zadarska županija (HR). Period implementacije projekta je od 15.08.2020. do 14.08.2022. Ukupan budžet projekta je 710.946,94, dok je iznos namjenjen Opštini Tivat 173.823,60 eura. Projekat je odobren u okviru programske prioritetne mjere: Doprinos razvoju turizma i očuvanje kulturne i prirodne baštine”, saopštili su iz Opštine Tivat.

Ključna aktivnost projekta odnosi se, kako ističu, na preuređenje školskih prostorija i opremanje školske kuhinje u SMŠ Mladost – „The culinary heritage showroom” koja će služiti učenicima stručnih smjerova za potrebe održavanja praktičnog dijela nastave. Za ovu namjenu je obezbijeđeno oko 100.000,00€ bespovratnih sredstava.

Opština Tivat kao partnerska organizacija projekta, radiće i na valorizaciji i promociji gastronomskog naslijeđa, putem organizovanja specijalizovanih obuka, umrežavanjem i promocijom novih turističkih proizvoda koji će biti proizvedeni u okviru projekta. Jedan od tih proizvoda će biti “culinary heritage trails”- staze gastronomskog naslijeđa, kao i kuvar tradicionalnih recepata.

“Osnovna tema ovog projekta je tradicionalna hrana koja je stotinama a negdje i hiljadama godina igrala glavnu ulogu u tradiciji i folkloru zemalja programskog područja, predstavljajući osnovni dio njihove kulturne baštine. Hrana i kultura su od posebne važnosti na našem području, posebno u Boki gdje su tradicija, kulturna baština, gastronomija i ugostiteljstvo neraskidivo isprepleteni”, kazao je Petar Vujović, sekretar Sekretarijata za turizam i preduzetništvo, koji koordinira opštinskim Timom za pisanje i implementaciju projekata EU.

On je istakao da je jako bitno sačuvati naše autohtone proizvode i jela od zaborava koje sa sobom nosi moderno doba, a lokalna kuhinja i lokalni proizvodi su upravo ti koji mogu podstaći inovacije, te unaprijediti razvoj na regionalnom i globalnom nivou.

“Iznad svega, mogu još više poboljšati turističku ponudu”, dodao je on.

“Glavni cilj projekta “CUHaCHA” je ojačati i očuvati identitet zajedničke kulinarske baštine programskog područja i doprinijeti razvoju turizma. Ovaj cilj će se postići kroz ostvarenje dva specifična cilja: uspostavljanje prekogranične saradnje kako bi se turistička ponuda ojačala i učinila raznovrsnijom i bolje upravljanje i promocija kulinarske baštine kao dijela turističke ponude. Kako bi se postigli specifični ciljevi projekta, realizovaće se četiri rezultata: zajedničke staze kulinarske baštine za jačanje i diverzifikaciju turističke ponude, monografija kulinarske baštine, obuka za pružaoce usluga, kako bi se osiguralo bolje upravljanje kulinarskom baštinom, uređenje tradicionalnih kuhinja za promociju kulinarske baštine ovog područja”, objašnjavaju iz Opštine Tivat.

Glavne ciljne grupe koje će imati koristi od realizacije projekta su šira javnost, javna tijela, pružaoci usluga i drugi učesnici u oblasti turizma, razvoja i privrede u programskom području.

“Uprkos potencijalima kulinarske baštine programskog područja, nije bilo transnacionalnih projekata koji bi ga povezali s turističkom ponudom. Ovaj projekat će prekograničnom saradnjom postići širi cilj i stvoriti jedinstvenu zajedničku stazu kulinarske baštine, istovremeno jačajući turističku ponudu sve tri partnerske zemlje”, naglašavaju iz ove Opštine.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].