Opština Tivat snosi troškove dobijanja EU Ekolabel sertifikata

0

Imajući u vidu negativne posljedice koje globalna epidemija koronavirusa ima po turizam, u prvom redu izdavaoce privatnog smještaja, Opština Tivat – u saradnji sa UNDP-jem pokreće inicijativu pružanja podrške upravo ovom segmentu turizma, saopšteno je iz Opštine Tivat.

“Sekretarijat za turizam i preduzetništvo Opštine Tivat i Turistička organizacija Tivat snosiće troškove sertifikacije registrovanih individualnih izdavaoca smještaja, za dobijanje Ekološkog znaka Evropske Unije – EU Ekolabel certifikata. EU Ekološki znak predstavlja vodeću ekološku oznaku u Evropi, koja je upostavljena 1992. godine uredbom Evropske komisije, sa ciljem omogućavanja korisnicima usluga da prepoznaju proizvod i uslugu koji su manje štetni po životnu sredinu”, navodi se u saopštenju.

Sa druge strane, kako su rekli, EU Eko znak je potvrda preduzetnicima, odnosno izdavaocima smještaja, da njihovi proizvodi i usluge zadovoljavaju visoke standarde zaštite životne sredine.

Krajnji cilj je, objašnjavaju, smanjenje negativnog uticaj potrošnje i proizvodnje na životnu sredinu, zdravlje, klimu…

Sertifikovani turistički objekti sa ovim pečatom kvaliteta, imaju prednost nad konkurencijom i mogu privući goste bolje platežne moći iz država Evropske unije i šire.

“Ovom kampanjom, koja je u skladu sa aktivnostima definisanim Strategijom razvoja turizma opštine Tivat za period 2019 – 2023, želimo podići nivo kvaliteta smještajnih jedinica u Tivtu, te privući ekološki osvješćenu i visokoplatežnu klijentelu”, naglasio je  sekretar za turizam i preduzetništvo u Opštini Tivat, Petar Vujović.

On je rekao da će Opština pokriti troškove revizorskog pregleda, takse za registraciju i dvogodišnje naknade za korišćenje znaka, što predstavlja vrijednost od 590 eura po objektu.

Opština Tivat pozvala je vlasnike registrovanih smještajnih objekata, kapaciteta do 20 ležaja, da se jave na email adresu: [email protected] najkasnije do srijede 23. septembra 2020.

Kako su pojasnili, potrebno je dostaviti: validnu kopiju rješenja za pružanje usluga smještaja kao i rješenja o kategorizaciji/rekategorizaciji. Prvih 10 izdavaoca koji se jave i dostave dokumentaciju dobiće finansijsku i ostalu podršku za uvođenje EU Eko znaka.

“EU Eko znak je prepoznatljiv evropski ekološki znak, za hotele, male smještajne kapacitete i kampove, kod kojih dominiraju online rezervacije. Sertifikat se izdaje za period od pet godina, nakon čega se vrši ponovna provjera usklađenosti sa datim kriterijumima. Sertifikovani objekti moraju zadovoljiti kriterijume koji se tiču primjene koncepta zaštite životne sredine, uštede energije i vode, redukcije nastanka otpada, promocije ponude turizma u prirodi i održivog transporta”, zaključuje se u saopštenju.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].