Opomena DPS-u u Kotoru ili nešto drugo?

24
Kotor

Slavko Mandić

Izbori bili pa prošli.

Ono što kod nas nije novost jeste različito tumačenje izbornih rezultata.

Najava Lekića da sada kreće u formiranje nove vlade sa osvojenih 20, ili možda jednim mandatom manje, govori o prostom neprihvatanju činjenica. Političar koji odavno ne predstavlja novost kada su u pitanju ciljevi koji vode ka rušenju naše države, nije izdržao pitanje novinara na konferenciji za medije: kako je moguće da pregovara sa Bošnjacima kada u svojim redovima ima četničkog vojvodu. Iz prikrivene finoće i evropskih manira izbila je sva domaća primitivnost i agresivnost koja je poslužila Lekiću u nedostatku hrabrosti da odgovori na jednostavno pitanje. Tako samo istina zaboli. Ipak, takva reakcija je  dokaz da on može i sa crnim đavolom, samo kada je u pitanju osvajanje vlasti, pa makar ono bilo i u pokušaju. Lekić još uvijek nije svjestan sopstvenih neostvarenih snova, tako da će mu buđenje svakako biti duševni problem.

A brojevi ne ostavljaju mogućnost čak ni najvještijim kalkulantima da ih tumače shodno pustim partijskim željama.

Na parlamentarnim izborima 2009. godine SNP je osvojima 16 mandata, Nova srpska demokratija 8, a Pokret za promjene 5.
Na ovim izborima Demokratski front nije ostvario ništa što nije bilo već na političkoj trpezi Crne Gore. Front je osvojio 20 ili jedan manje a SNP 9 mandata. Zajedno to čini broj od 29.  Ako bi sabrali mandate Nove srpske demokratije i Pokreta za promjene iz 2009. godine imamo broj 13. Kada mu dodamo 16 mandata SNP-a, dolazimo do broja 29, što jasno govori da je došlo do pregrupisavanja unutar srpskog bloka i da Front svojom političkom agresijom ali i mlakim reagovanjem Milićevog SNP prema onima koji su je rušili, ovoj partiji prosto preoteo 7 mandata. I ništa više. Zbog toga Lekić, koji se mora jednog jutra probuditi sa ovim brojkama, nema baš pretjeranog razloga za slavlje.

Kada je u pitanju vladajuća koalicija, ozbiljne analize predstoje.

Da je pravljena koalicija sa Bošnjacima i Hrvatima, kao što je to bilo na prethodnim izborima, opet bi postojeća vlast imala vladajuću većinu. Ona će je svakako realizovati, uz kombinatoriku koja joj stoji na raspolaganju.

Zato se neću baviti državnim izborima. Fokusiraću se na one u Kotoru. Lokalne i parlamentarne, a u fokusu će biti vladajuća koalicija.

U Kotoru je na lokalnim izborima DPS izgubio 4 mandata, u odnosu na izbore iz 2008. godine.

Na ovim potonjim izborima izlaznost je bila veća za 2,14 %, veći je bio i broj upisanih birača, a i onih koji su iskoristili svoje biračko pravo.

Jezikom brojki to izgleda ovako:

2012. godine na lokalne izbore je pravo glasa imalo 18.048 birača. Na izbore je izašlo 11.973 ili  66.34%.

2008. godine na lokalnim izborima u Kotoru izašlo je 11.439 ili 64.2% birača. DPS je osvojio 4.627 glasova ili 15 mandata, a ove 3.845 glasova ili 11 mandata što predstavlja pad od 782 birača ili 4 mandata.

Na državnom nivou, Koalicija u Za Evropsku Crnu Goru – Milo Đukanović koju čine DPS, SDP i LP je u Kotoru dobila 5068 glasova.

Interasantno je, i to je ono što treba da zabrine i zamisli rukovodstva ovih partije da je u Kotoru na lokalnim izborima za DPS glasalo 3845 birača, SDP 1326 i za Liberalnu partiju 744. To ukupno čini 5915 glasova.

Ove tri partije su na državnom nivou ukupno dobile povjerenje 5068 građana, što je, u odnosu na pojedinačne rezultate DPS, SDP i LP-a manje za 847 glasova. Pritom, na parlamentarnim izborima u Kotoru bilo je upisano 18.130 birača, 82 više nego na lokalnim kojih je bilo18.048. Na parlamentarnim je glasalo 11.646, 23 manje nego na lokalnim na kojima je glasalo 11.669. birača. Simptomatično je i da su na lokalnim izborima u Kotoru 314 listića bili nevažeći a na parlamentarnim 358 ili 44 više.

Zbog čega su građani dali više povjerenja partijama pojedinačno, ostaje partijskim analitičarima da utvrde. Izgleda ipak da su kotorski birači više naklonjeni samostalnom nastupu parija koje podržavaju.

Rezultatom, kada je u pitanju vladajuća koalicija mogu da budu zadovoljni SDP i LP. Demokratsku partiju socijalista u Kotoru, stanje na današnji dan mora dobro da zamisli.

Kako brojke kazuju, za slab rezultat, najvjerovatnije će moraće da snose odgovornost oni koji nijesu radili ili nijesu znali da rade prateći puls građana, njihove potrebe i želje. Osionost, neutemeljeno podizanje glave ka nebu, što će reći prepotencija koja je uvijek bez pokrića, razgovori s pozicije sile kod onih kojima je partijski štit paravan za sve i svašta, pravno ili izvan njega, uslovili su prosto gubitak onih birača koji su iskreno bili „za“ ranije a sada iskreno razočarani onim što se radi. To je najveći razlog zbog čega su uskratili povjerenje onima kojima su pripadali ili im još uvijek pripadaju ali su željeli na ovaj, kad nije postojao drugi način da im pošalju poruku i opomenu ih da moraju drugačije ako žele da ostvare dobar rezultat.

Ozbiljne analize, kako rekoh tek treba da uslijede. One treba da osvijetle sve uzroke i da ponude moguće odgovore. Biće burno. Biće kritike drugarske ali i one koja će prirodno voditi do razdruživanja čovjeka i pozicije. Tako je to u zemljama civilizovane Evrope kojoj težimo pa nema nikakvog razloga da ne vjerujemo da će tako biti i kod nas.

Razgovaraće se i o tome zbog čega nijesu prije izbora uvažena istraživanja javnog mjenja u Kotoru koja su dala prilično jasnu sliku stanja. Mnogo je pitanja „zašto“ koja čekaju odgovor.

Slavko Mandić

24 KOMENTARI

 1. Savršena analiza i svima u brk.
  Prepoznaće se sigurno! već su pa lude ali to su i zaslužili mnogi koji misle da sa njima počinje i završava život u Kotoru.

 2. Zasto ne objavite i moj komentar pa valjda ste nezavisan radio Mandicu iako znamo da ste clan SDP ali cemo se pravit da to ne znamo i da ste nezavisni samo radite ljudski!!!!!!BIo bih zahvalan da pustite dva komentara sto sam napisao!

 3. E moji Kotorani,ne mogu da vjerujem da ste ovoliko ljubomorni i sujetni na DPS i njihove istaknute clanove koji su u krizi koja drma cijeli svijet ipak bili ubjedljivi na izborima sto nije slucaj u nasem okruzenju,to znaci da su ipak radili nesto korisno!
  Vidim neke politicke partije sto slave kao da su osvojili odbornicku vecinu SAMI a oni nisu ni osvojili ni mandata koliko ima na jednoj ruci,sta reci sem SPRDNJA!!!!Zamislite sta bi radili da su osvojili 11 ili 15 mandata kao neki do sada,mada iskreno to je NEMOGUCA MISIJA ipak oni nisu TOM KRUZ….hahahahaha
  Htio bi da se vratim na pojedince sto prozivate iz DPS-sa zbog ostavke i slicno.
  Gradonacelnik je izvrsna vlast u gradu a ne presjednik partije,jer clanovi i predsjednik ne mogu da se mijesaju u nadleznost gradonacelnika,tj SAMO clanovi DPS-sa i njihov predsjednik mogu biti krivi sto su podrzali taj izbor(LOŠ) i zato su ih gradjani opomenuli sto se i slazem!Zato sami prosudite ko je ovdje najveci krivac…..

  Hvala na paznji

  • E lijepi moj ZEMLJAČE…nešto mi para da si iz kuhinje ovijeg što su sive eminencije kotorskog DPS…Onijeh što su se nakrali,pa sad iza sjenke hoće da ruše Maju….A baćko ,da nijesi neki njigov???!!!…Ta bratija po upravnim odborima,državnim upravama,sa par razreda fudbalske i seljačko prevarantske škole ,nikad nisu bili za Crnu Goru…DPS……Nisu ni sada,,,no im je ža Pr…(prim.autora-poozadine)…Zaposliše sinove,po staviše ih đe treba…greota ig…a sad bi još da rovare…No Milo zna te čestite ljude…dako ih više pospremi…žao mi je i Bora…NJEGA OBRLATE I ČINE SNJIM ŠTO HOĆE…A NIJE NI NJEMU BAŠ SVE JASNO ODAKLE MU PUCA!!!…
   Ovo oko lošeg IZBORA…Koga će te to staviti na buduće izbore …ČastITI vam…Ajde de da vidimo…Žalosno je ,ali nematoga što će Baću da stane na crtu…Žalosno …jer ste moji…ali ste NIKAKVI!!!

 4. Da……….mnogi od nas cijeloga zivota imaju nekoga na koga su ljubomorni.

  “Osoba koja oseća ljubomoru je u strahu, a kao reakcija na taj strah u ponašanju se ispoljavaju ljutnja, bijes, tuga, mržnja kao metaemocije.”

  Kao sto se kroz predizbornu kampanju Dps-a osjecala nevjerovatna opsesija g.Lekicem,pogotovo kod Sveta Marovica(zvanog Stiven) tako se nastavila u ovom tekstu kojeg potpisuje g.Mandic.

  Medjutim,”pucnji” u g.Miodraga Lekica su najobicniji corci koji imaju namjeru skrenuti paznju sa ociglednog izbornog neuspjeha vladajuce koalicije.

  Jer kako se drugacije moze okarakterisati cinjenica da su vladajuci svuda dobili manje mandata nego 2009?Cak i u Budvi gdje imaju apsolutnu vecinu imaju 5 mandata manje nego zadnjih izbora.
  Da ne pominjemo Niksic,Podgoricu…..H.Novi,Pljevlja…..pa i Kotor gdje ce biti interesantno vidjeti crnogorsku principijalnost pojedinaca iz Dps-a kad gospodar nalozi koaliciju sa Sdp-om.

  Bilo kako bilo,culi smo da je jedina mana g.Miodraga Lekica je to sto je kao ambasador branio interese zemlje koju zastupa i to u vremenu kad su pojedinci iz Crne Gore navijali za najvecu svjetsku bruku-AGRESIJU NATO PAKTA 1999.
  Dok su prve bombe u SRJ pale na Danilovgrad i Murino gdje pogibose nevina djeca,funkcioneri iz vladajucih stranaka su zdusno opravdavali zlocinacke akte najvece svjetske ratne masinerije-njima na cast i obraz a istorija ce im suditi(a u medjuvremenu i neko drugi).
  Da su u pitanju normalni ljudi i drzava g.Miodrag Lekic bi bio primjer profesionalnog ponasanja.Medjutim,u zemlji gdje su dobrodosli Keljemendi i Sinavatra a njeni najveci sinovi Kalic i Saric cijene se neke druge “moralne” vrijednosti.

  Druga najveca zamjerka g.Miodragu Lekicu je bila da kao univerzitetski profesor posjeduje kucu u Rimu.
  Nevjerovatno je da kucu moze kupiti univerzitetski profesor a nije da u Crnoj Gori svaki “zasluzni milicajac” moze imati po dvije kuce a poneki Boga mi i zgrade graditi?!

  Ovi izbori su bili samo neka vrsta probe.Odlicno znam da vladajuci “lude” od gubitka apsolutne vlasti.Da ne pominjemo Niksic.
  Ipak se nekih 150.000 slobodnih gradjana “drznulo” da pored svih pritisaka,ucjena,koristenja drzavnih resursa glasaju protiv prve familije
  Tek ce Milo medju svojima “sjeci” glave.

  A vremena nema….. ide zima pa proljece….pa predsjednicki izbori.

  Po svemu sudeci tada na crtu g.Miodragu Lekicu nece smjeti ni Vujanovic ni Marovic,morace licno Milo.

  E tada ce se mnogi Dps glasaci morati razocarati….

  A do tada g.Mandicu napisite jos koji tekst posvecen gospodinu Miodragu Lekicu.

  Srdacan pozdrav.

  • Vidim da si “Bokelju” savršeno “razumio” tekst. Mandić je samo o Lekiću pisao jeli? Mapiši ti i takvi kao ti istinu bez straha i sa potpisom , iznesi svoj stav javno kao Mandić pa piši traktate.
   Za bolje razumijevanje pročitaj ovaj tekst Slavka Mandića potpisan dakle, do kraja a ako treba a tebi treba, i dva , tri puta da razumiješ što je sve i o kome pisao i glasno razmišljao.Bokelju u tebi nema ni B od Boke.

 5. teza o jednostavnom pitanju u ovom tekstu na pocetku je se moze tumaciti veoma jednostavno i moze se i drugacije pitati: jeste li vi Lekicu cetnik ili pocetnik, kako kaze nas veliki gospodar Milo?
  Gospodinu MAndicu bi postavio jednostavno pitanje: da li ste vi sljedbenik Sekule Drljevica , odnosno sljedbenik A. PAvelica?
  da li se ova teza i poredjenje moze napraviti.
  Izasto vi gospodine Mandicu , kao takav okoreli crnogorski nacionalista uopste moze da prica sa Srbima u Kotoru ?
  Jadni komentarii jadni tekst.
  Iz teksta se vidi kako bi drug Mandic iz okoline Danilovgrada uredjivao zivot Bokeljima u Kotoru, i kako bi on vodio pravu kampanju DPS protiv svekolikog okupatorskog srpskog zivlja.
  da, da, da

  • Mandić iz okoline Danilovgrada bi svakao uredio mnogo toga kao što je uredio radio kotor, kada godinama to niko nije mogao.
   Napravio je od jada i nevolje radio stanicu sa onakvim prostorom, samo mi reci da ovo nije tačno . Onda se tebi i takvim četnicima nije sviđala njegova uređivačka politika anti Miloševićevska i išćerali ste ga. Tako nam je sve u Kotoru kada neko nešto postigne više i bolje od drugih. Onda je bio kapac i osnovao novi radio Skalu. I pored bariikada koje mu postavljaju ide dalje iz prostora u prostor se snalazi ali sve bolje rabota i uređuje program.Toliko za podsjećanje kratkih pameti.I za tvoju muku Vuče . Pitaj, provjeri i ako si čovjek priznaj.

   • Gospodine iz Dobrote,
    nemoj misliti da mi je bitno odakle je gosp. Mandic. Bitan je njegov odnos prema Srbima, isto kao i vas. Srbi iz Kotora nece promjeniti stav i svoju nacionalnost pa se vi svi postavili na glavu. To vam je svakako jasno kao sto je meni jasno oko medjunacionalnog sklada u kotoru.
    JA sam mu postavio pitanjeMandicu , kao sto je neki novinar postavio pitanje Lekicu. ni manje ni vise. Svoju tiradu na radio Skali je zapoceo o cetnicima, pa neka je zavrsi sa ustasama , kojih mozda ima u Kotoru.

    Znam da je napravio radiostanicu , sad da li se mucio to neznam . Nikom u tom vremenu nije bilo lako.

 6. Sada priznajem, Viste u stvari jedan dobar radio. Priznajem zbog nekih stvari sam malo bila udaljena od vas ali se više sigurnoneću prebacivati ni na jedan radio .
  Vi ijmate svoje mišljenje, komentar , dajete i drugima da svašta mogu zborit. DSve svakoga pitatze počevši od glava na vlasti . Slušala sam kako ste pitali Mila i ranka i zato vam kapa dolje.

  • a sto ne bi bile tacne, objavila ih je izborna komisija…
   velika filozofija doci do ovih statistickih podataka sa izbora!
   No, nije problem kod tebe ove cifre nego sto Skala kritikuje DPS

  • Apsolutno tacni, draga gospođo! Pođite u kancelariju DPS-a ili neke druge partije čiji ste glasač i dobićete rezultate ovih i izbora iz 2008 i 2009 godine, pa kad ih uporedite, a pri tome znate da računate tj.sabirate i oduzimate, dobićete upravo ovo o čemu priča g-din Mandić. Čista matematika, sviđala se nekome ili ne…

 7. Gospodine Mandiću , svaka vi se sreća veselila.Lijepo ste meni objasnili sa preko 70 godina ovu stvar . Ja ne krijem glasam i glasaću za DPS ali onaj đe stoji MILO ĐUKANOVIĆ.Ovi su me naši baš nešto razočarali.

 8. Njih treba kratko jasno IŠĆERATI ! maju Ćatović puštiti da radi ako terba sama jer su joj drugari pokvarili svaku rabotu. To više svi znamo, javna tajna.

 9. DPS se ovaj put provukao za dlaku,i samim tim bi neko morao biti kaznjen za taj neuspjeh,al posto je u Crnoj Gori ravno cudu cuti da je neko podnio ostavku zbog izbornog rezultata vjerovatno ce taj “tezak” posao na sebe preuzet centrala partije.ocigledno je da je Kotoranima vise dosmrdilo gledat pojedine face u ovom gradu koje samo pricaju a nista ne rade,a koliko znamo pas koji laje ne ujeda.Kotorani ocigledno nece vise da trpe da placaju kubik vode 1 euro,nece da gledaju kako par lokalnih kafedzija radi na trgu sto im je milo,kako se pojedincima iz vlasti tolerise divlja gradnja na obali mora,dok se obicnom gradjaninu rusi koliba u Grbalj jer toboz krsi urbanisticke zakone,nece da trpi puste snove u prici o zaobilaznici,hotelima,dvorani koja se gradi ko Skadar na Bojani,i ko zna jos cemu.pouka mog izlaganja je da je DPS dobio zestoku opomenu od sugradjana,da ukoliko nesto rapidno ne promjeni u naredne 4 godine ,ne gine im gubitak izbora i vlasti,jer izbori se ne dobijaju pricama po javnosti o odbrani nezavisnosti,o cetnicima i pocetnicima,vec se dobijaju rijesavanjem ekonomskih tema,jer narod je gladan,spagovi su skoro pa prazni,a buducnost je iz ove perspektive gledano za ovaj grad vrlo neizvjesna.zato gospodo vlastodrzci,zasucite rukave u narednom mandatu!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].