Oni koji neće samoregulaciju plivaju u neprofesionalizmu

2
Razgovor o samoregulaciji sa predsjednikom CG 26. 05. 2011.

Slavko Mandić

Na juče održanom okruglom stolu Medijske slobode i odgovornost za javnu riječ, koji je organizovala Antena M, uz podršku Delegacije Evropske unije u Podgorici, učestvovali su novinari i urednici medija od značaja, predstavnici političkih partija, NVO sektora, Agencije za elektronske medije, Državna javna tužiteljica, predstavnici OSCE-a, predstavnici Američke ambasade, predstavnici novinarskih asocijacija, Instituta za medije i ambasador Leopold Mauer, šef Delegacije EU u Crnoj Gori.

Po običaju, političari su umislili da se nalaze u Parlamentu pa od sopstvenog ega nijesu razumjeli temu Okruglog stola.

Ono što je prepoznato kao ključni problem profesije je nedostatak samoregulativnog tijela, niti želja pojedinih medija da ono profunkcioniše.

To su na žalost mediji koji su ignorisali jučerašnji skup, a koje na žalost podržavaju ili tolerišu pojedini iz OSCD-a.

Ipak je jedinstven stav da se ovo tijelo mora konstituisati što prije kao jedinstveno za sve medije i printane i elektronske.

Što se odgovornosti za javno izgovorenu riječ tiče, svjedoci smo da nje nema.

Čini mi se da se prosto vrši nadmetanje onih medija koji kvalitetom ne zaslužuju pažnju, da što više atakuju na ličnosti iz javnog života, pa čak i njihove porodice.

S namjerom jer znaju kolika je moć medija u uticaju na kreiranje javnog mjenja.

Dakle, nije mnogim medijima važno da li ugrožavaju nečiji ugled ili čast.

Moralna načela postaju direktna volja uredničke strukture koja je opet u sprezi sa određenim centrima moći koji ne štede sredstva, finansijska i bilo koja drugo da odrade prljav posao.

Takav stav preuzimaju svi ostali u takvim i sličnim medijima i to postaje prirodan način “profesionalnog” djelovanja uz zakletvu etici koju bi morali da uvažavaju.

Novinari nijesu moćni dovoljno da se odupru, jer ne prihvataju alternativu, a oni krvožedni u pozadini koji namjerno podstiču takav vid novinarstva ostaju netaknuti i nedodirljivi.

Sada je valjda jasno zbog čega je potrebno snažno samolegulatorno tijelo, ali i zbog čega ga pojedini medije ne žele.

Kad ono zaživi oni više ne bi mogli da novac u vreće trpaju i zasipaju javnost lažima koje neko debelo plaća.

Što se sloboda medija tiče, nje ima onoliko koliko mi kao struka to zaista hoćemo.

Ni manje ni više od toga.

Zbog toga se u Crnoj Gori može govoriti o izuzetno malom broju medija koji zavređuju pažnju i zbog toga je žutilo preovladalo našom medijskom scenom.

2 KOMENTARI

  1. Laži samo dobro prolaze, pošteni novinari nemaju prođu i poniženi su . Slušam Skalu i vjerujem ovome radiju . naprijed samo.

  2. Lijepo si mandiću rekao na TV nema medija u CG.Skalu dobro vodiš ali bi te trebali i finansiski podržati a ne neprijatelje koji lijepo prolaze

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].