Olujni kompas Željka Brguljana svojevrsno multimedijalno djelo

0
Predstavljanje Olujnog kompasa u Zagrebu 6.11.3023, Knjižnica Bogdan Ogrizović

Olujni kompas Željka Brguljana svojevrsno multimedijalno djelo

Pjesničko-likovna zbirka autora Željka Brguljana poslije promocije u Kotoru nedavno je predstavljena i zagrebačkoj publici, u tamošnjoj  knjižnici i čitaonici  Bogdan Ogrizović.
U organizaciji ove knjižare i čitaonice i Ogranka Matice hrvatske u Boki Kotorskoj o knjizi su  govorile dr.sc. Ivana Mance i pjesnikinja i novinarka Dubravka Jovanović.
Prebogato kulturno nasljeđe svog zavičaja Brguljan  istražuje, proučava, bilježi i na radost zaljubljenika u svoj kraj ali i svih koji ne znaju dovoljno što je Boka Kotorska u istorijskom, kulturološkom,etičkom, esetskom smislu, gotovo svake godine novom knjigom kruniše. Rodni Prčanj, njegovi ljudi, trpeze njihovih skromnih domova  i pižuli za koju zaćakulat, sve su to kristali Željkovog bokala  iz kojeg se pije ova poezija na dušak, kazala je Jovanovićeva i podsjetila da je Olujni kompas proglašen za najljepše oblikovanu hrvatsku knjigu objavljenu u 2021, a od pristiglih 175 izdanja izabrano je njih 17. Bez prestanka gonjen onom silinom ljubavi i znatiželje da što više novoga kaže i naučno dokaže o Boki Kotorskoj i njenim znamenitim ljudima, kompas Željka Brguljana ne da ni jednoj neveri životnoj da ga skrene sa tog nauma. Reći ću stvaralački kompas mu samo pokazuje  smjer njegove misije.


U bokeškoj fjaki ljeta, Željko je uz spise, drevnih žutih knjiga, crkvenih biblioteka i arhiva, biskupije, pa kotorskog muzeja, državnog arhiva, za još jednu, pa još jednu, novu i novu stranicu novih radova. Strasno i  lako, prosto kao lijek i terapija duši i mozgu, dođe mu taj đir tišinom uz vonj starinske patine praćen. S knjigama je na TI, uzimajući iz svake esenciju kojom krijepi i potkrjepljuje svoje novo djelo. On jednostavno pošteno radi. Tiho i predano, postupno i pedantno, do perfekcije.
Razmišljajući o Željkovom boravku u prostorima duha i duhovnosti, mudrosti i znanja, mistike i onih malih kosmosa što ih  samo posjeduju i emituju  ovakve institucije, da je njemu to jednostavno prirodno stanište. Tu je Željko Brguljan svoj na svom. A iz takvih radionica kao starinski kolači s mirisom cimeta i vanilije, izlaze Željkove knjige, njegova djela, naučni radovi, eseji, kritike. Izranjaju slike i slikari. Ali i sveci i gospe, kapetani i čitav jedan Mediteran plavog uskrsnuća.
Ova knjiga  poezije je filigranski rad meštra od pera i zbirka njegovih emocija, ljubavi, patnji. Ćežnje i šutnji, duboke empatije prema najdražima, kazla je između ostalog  Dubravka Jovanović.
Koliko god da to ne odgovara današnjem vremenu, Željko Brguljan pravi je homo universalis; posjeduje mnoge vokacije, talente i  znanja, koje stvaralački ujedinjuje u djelo jasnoga autorskog pečata. I upravo to ga razlikuje od amatera, koji također može uspješno raditi ovo i ono, no svoje zanimacije ni ne teži povezati u jedinstveno, javno prepoznatljivo djelovanje, riječi su naučne radnice  dr. sc. Ivane Mance.


„ Željko Brguljan pri tom poštuje uzuse i zadovoljava najstrože kriterije pojedinih disciplina i vještina kojima se bavi. To se ponajprije odnosi na njegov historiografski rad, koji predstavlja ipak i najveći dio njegova opusa i temeljem kojega se profilirao u jednog od najozbiljnijih istraživača kulturne povijesti Boke kotorske. Ova knjiga pak pripada drugom odvjetku njegova rada, onomu umjetničkomu, no i kao takva opet svjedoči o Željkovoj sposobnosti da ujedini, spoji različite sfere stvaralaštva u jedinstvenu cjelinu; ovdje se to odnosi na pjesništvo i likovnu umjetnost, dvije vrste izraza u kojima je također uspješan, pogotovu potonjemu – o njegovu likovnom radu objavljenja je i monografija iz pera uglednog povjesničara umjetnosti Nikole Albanežea. Ova knjiga može se stoga promatrati na još jedan način; ne samo kao pjesnička zbirka, nego i kao tzv. knjiga umjetnika – vrsta umjetničkog rada u formi knjige, publikacije. Ne radi se, dakle, o pukom zbroju gdje se pjesmama pridodaju ilustracije tj. slike koje ilustriraju njihov sadržaj, već se radi o svojevrsnom multimedijalnom djelu – djelu koje poruku odašilje ravnopravno se služeći s više od jednog medija. Stoga je i ovoj knjizi najbolje pristupiti usvajajući istovremeno sve što ona nudi – i ono što se u njoj čita, i ono što se gleda, a i ono što se dodiruje; jer knjiga je predmet, a ova je, zahvaljujući dizajnu Maria Aničića i posebno lijep, podatan predmet – ugodna je na dodir, za držanje u rukama, za listanje. Pjesme Željka Brguljana su sve posvećene Boki, koja je zavičaj, ali i metafora egzistencijalnog i psihološkog stanja.
Ivana Mance je skrenula pažnju na, kako je kazala, slikovno u knjizi. Slike su, naravno, Željkovi dobro poznati kolaži, većinom, uz poneki crtež. Na tim kolažima prisutan je uvijek karakterističan pejzaž Boke, neka dobro poznata situacija, ali i razni likovi s povijesnih remek-djela slikarstva, od renesanse do modernog doba. Također, mogli bismo reći da svi ti likovi sa slika nizozemske renesanse i španjolskog baroka upućuju i na drugu kulturnu tradiciju ovoga kraja. Ti su zaključci, međutim, samorazumljivi; ne objašnjavaju začudnost koju stvaraju ti nevjerojatni susreti zavičaja i svjetske umjetničke baštine na kolažima Željka Brguljana“, zaključila je Mance.
Uz zahvalnost  Dubravki Jovanović i Ivani Mance na riječima kojima su  naslikale njegovo  djelo kao i na pažnji brojne publike,  Brguljn je na kraju ove  poetski tople večeri  kazao da je njegov kompas bezrezervno usmjeren na istraživanje  novih tema kultrnog nasljeđa Boke Kotorske.

Radio Skala

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].