OJU “Muzeji” Kotor objavila knjigu Draga Martinovića o precima porodice Martinović iz Perasta.

0

 

Opštinska javna ustanova “Muzeji” Kotor završila je još jedan od mnogobrojnih projekata, čija je realizacija bila aktuelna prethodnih mjeseci.

Objavljena je knjiga Draga Martinovića o precima porodice Martinović iz Perasta.

Rukopisna knjiga Draga Martinovića je hronika života i društvenih dešavanja u Perastu, koje je ovaj vrijedni i mudri čovjek zapisivao dugih četrdeset godina.

Sam tekst, pisan u kombinaciji na italijanskom jeziku (mletački idiom), kao i na staroslovenskom (ćirilica), predstavljao je veliki izazov.

Profesorica italijanskog jezika Marija Knežević zajedno sa iskusnim arhivistom iz Istorijskog arhiva Kotor – Državni arhiv Crne Gore, profesorom Josipom Katelanom, intenzivno je radila na prevodu više od četiri mjeseca, a kako sama kaže, veliko olakšanje je bilo, njeno iskustvo na prevođenju starih dokumenata u Državnom arhivu Crne Gore, gdje je radila dvije godine.

Naime, u XVIII vijeku, italijanski jezik se razlikovao po izgovoru i pisanju, praktično od mjesta do mjesta. Peraški je npr. bio teži od kotorskog, i kako kaže prevoditeljka, rečenice su bile duge, bez znakova interpunkcije, te se srž rečenice najčešće morao tokom prevoda, dodatno razjasniti, da bi prevod imao smisla. Za neke od riječi, nije nađen adekvatan prevod, te su ostavljene obilježene i neprevedene.

Ova hronika je takođe potvrdila veliku hrabrost, odvažnost i srčanost Peraštana. Autor je bio čovjek koji je aktivno učestvovao u nekoliko značajnih događaja. Učestvovao je u borbi za oslobođenje Krfa, kao i u čuvenoj aferi Grilovica. Takođe, obavljao je poslove gradskog sudije, kao i gradskog kapetana u Perastu.

Dizajnersko rješenje publikacije izradila Radmila Beća Radulović.

Koordinator projekta bila je Biserka Milić, menadžerka za programske politike i planiranje u OJU “Muzeji” Kotor.

Ovaj projekat je finansiran od strane Ministarstva kulture Crne Gore, a po Programu zaštite i očuvanja kulturnih dobara.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].