Održivo upravljenje otpadom u pograničnom području Crna Gora-BiH

0

Ljilja Radunović

Ljilja Radunović

Realizacija projekta Održivog upravljanja otpadom u pograničnom području Crna Gora – Bosna i Hercegovina koji teče od 1. januara ove godine, u fazi je formiranja klastera, to jest srodnih institucija iste oblasti privrede koji se udružuju da bi ostvarili veći profit u svijim djelatnostima.

Na teritoriji Crne Gore formiran je klaster za upravljanje otpadom koji čine predstavnici lokalnih uprava opština Kotor, Tivat, Nikšić i Plužine, podjeća za Skala radio Ljilja Radunović, predsjednica Eko centra “Delfin” iz Kotora.

Osim njih u ovom projektu su i predstavnici nevladinih organizacija i privatnih preduzeća koja se bave upravljanjem otpadom.

Polovinom oktobra u Kotoru će biti održan prvi sastanak članova Klastera na kome će se dogovoriti smjernice budućeg razvoja.

Klaster je otvoren za sve koji prepoznaju svoj interes u ovoj djelatnosti, kaže ona.

Razlog formiranja Klastera je odgovor na pitanje kako plasirati prikupljene sirovine za reciklažu, a problem je prikupiti dovoljne količine sirovine za tržište.

Nevladine organizacije u Klasteru su zadužene za edukaciju, kako bi se građani motivisali da pristupe separatnom odlaganju otpada.

Potom Komunalna preduzeća, kao i privredna društva koja su u Klasteru mogu sakupljene sirovine za reciklažu zajedno da ponude tržištu.

U tom slučaju je lakše jer su veće količine i mnogo veći benefiti svima onima koji se bave ovim poslom, objasnila je Radunovićeva.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].