Održivi razvoj turizma ne smije biti pomodarska floskula

0
Boka Kotorska

Ivo Županović

Ivo Županović

Na koji način Boka Kotorska može da se uobliči kao destinacija i kao cjelina, kako da se klasterski organizuje u duhu održivog razvoja turizma, teme su  o kojima je na nedavnom kongresu predstavnika zemalja Jugoistične Evrope u Opatiji govorio, i jedan od  predsjedavajućih bio naš sugrađanin prof. dr Ivo Županović.

Generalno, baza ovog skupa je bio odgovor na pitanja kako upodobiti razvoj infrastrukture i ne narušiti prostor, kazao je Županović za Skala radio.

On se posebno osvrnuo na pitanja kako pomiriti uslove za boravak turista i saobraćajnu pristupačnost sa jedne strane, i iskoristititi  prednosti kulturnih i prirodnih atraktivnosti Boke sa druge.

Po njemu to je moguće i jedan je od ključnih postulata i samog Master plana.

Za Županovića model je primjer Novog Vinodolskog ili Opatije, čiji ambijent uslovljava koncept jednog velikog hotela oko kojeg bi se formirao čitav turistički razvoj uz niz malih održivih butik hotela, koji dopunjavaju osnovnu turističku ponudu.

Takav koncept Županović vidi kao mogućim za grad Kotor.

Održivi razvoj turizma je primjenljiv kod nas, i po Županoviću to ne smije biti jedna pomodarska floskula.

To jednostavno znači pomirenje infrastrukturalnog razvoja koji ne narušava ambijent i saturira prostor.

Dobrom prostorno-planskom organizacijom i involviranjem turističkih radnika, održivi razvoj turizma je u Crnoj Gori jako primjenljiv jedino ako teoriju pomirimo sa praksom, mišljenja je prof. dr Županović.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].