ODRŽANA PROMOCIJA “ŠJOR ANTE“ NA CETINJU LIBERTA-BOBA SLOVINIĆA

0
Sa sinoćnje promocije drugog toma trilogije Herbarijum Šjor Ante autora Liberta Boba Slovinića

 Piše: Božidar Proročić, književnik i publicsta

Na promociji romana “Šjor Ante“ autora Liberta-Boba Slovinića, održanoj večeras, 16. novembra 2023. godine, u JU Narodnoj biblioteci i čitaonici Njegoš, prisutni su imali priliku uživati u jedinstvenom doživljaju crnogorskog slikara, književnika i esejsiste. U prepunoj sali ove kulturne ustanove, posjetiocima je predstavljena zanimljiva priča o sudbini stare budvanske porodice, oživljavajući sve njene lijepe i teške trenutke života i odrastanja na obalama Mediterana. Roman “Šjor Ante“ donosi duboku sliku prošlih vremena kroz umejtnički izraz autora, istražujući intimne aspekte porodične istorije. Slovinić je uspio prenijeti atmosferu Mediterana kroz bogat opis pejzaža, ali istovremeno je dotakao i suštinske teme odrastanja, ljubavi i izazova s kojima se porodica suočavala.

Sa večerašnje promocije drugog toma trilogije Herbarijum Šjor Ante autora Liberta Boba Slovinića

Kao što svaka biljka  (“Herbarijum-Šjor Ante“),  nosi jednu svoju priču o nastanku, mjestu, i funkciji, tako i svaki član porodice postaje jedna posebnost u ovoj živopisnoj zbirci priča. Njihovi korijeni se protežu poput korijenja biljaka, duboko vezani za prošlost, dok se njihovi izdanci pružaju ka budućnosti, noseći sa sobom nasleđe i iskustva koja čine jedinstvenu filigransku nit u draguljarskoj majstora kičice i pera. Svaka lična priča postaje svojevrsni list u tom porodičnom herbarijumu, svjedočeći o vremenu, izazovima, i radostima koje su doživljavali. Kroz pero umjetničkog virtuoza, ove priče postaju žive, poput biljaka u herbarijumu, s jasno definisanim konturama, bojama i mirisima koji ostavljaju neizbrisiv trag u svijetu stvarnosti i mašte. Autor, Liberto Slovinić, kao vrsni pripovjedač, vodi čitaoce kroz vrt raznovrsnih iskustava, odvođenjem svakog lika kroz lavirinte života, vremena i emocija. Svaka priča je kao list u herbarijumu, sačuvana i predstavljena s pažnjom, otkrivajući svoju unikatnost i doprinoseći širem kontekstu porodične sage. Ovo književno djelo, s bogatstvom priča i dubinom likova, stvara prostor u kojem se prošlost i sadašnjost isprepliću, stvarajući tapiseriju koja oživljava pred očima čitalaca. Kroz svako poglavlje, čitalac putuje kroz vrijeme i prostor, upijajući jedinstvenu atmosferu svake priče kao da hoda stazom obasjanom vlastitom svjetlošću.

Na ovoj nezaboravnoj promociji romana “Šjor Ante“, sam autor, Liberto-Bobo Slovinić, oduševio je prisutnu publiku čitanjem izabranih fragmenata iz svog djela. Njegovo lično interpretiranje likova i događaja dodatno je oplemenilo atmosferu, približavajući prisutnima suštinsku emotivnu dubinu romana. Slovinić je svojim izražajnim glasom prenosio nijanse likova, oživljavao pejzaže i dočaravao atmosferu Mediterana. Njegova autentična interpretacija dala je posebnu vrijednost večeri, stvarajući intimnu vezu između autora, djela i publike. Činjenica da je autor lično učestvovao u čitanju fragmenata dodatno je obogatila doživljaj, pružajući prisutnima jedinstvenu priliku da direktno dožive njegov umjetnički izraz. Ova promocija nije samo predstavila književno djelo već je i uspostavila snažnu povezanost između autora i čitalaca, čineći ovaj događaj nezaboravnim u kulturi i književnosti Crne Gore ali i Mediterana.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].